Szennyezett sót hívtak vissza

Nagy valószínűséggel gabonamagvakkal szennyezett olasz tengeri sót hívott vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Közlésük szerint a kifogásolt tételből (Sale Di Cervia) 2016. decemberében 12 kg érkezett 1 kg-os kiszerelésben Magyarországra egy vendéglátó egységbe, ahol a vendégek megvásárolhatták azt.  A bejelentés kapcsán a NÉBIH arra kéri a fogyasztókat, hogy ellenőrizzék a fenti gyártótól származó – akár vendéglátó helyen, üzletben vagy esetleg web-áruházban - megvásárolt tengeri só termékek azonosítóit, mert a kifogásolt só fogyasztása a benne lévő gabonamagvak allergén (glutén) tartalma miatt az arra allergiás fogyasztóknál már kis mennyiségben is túlérzékenységi reakciót okozhat.

A termékvisszahívás kizárólag a 281116 azonosítóval ellátott terméktételt érinti, más Sale Di Cervia márkajelzésű tételre nem vonatkozik.

Szerző

Felboncolták az észak-koreai diktátor féltestvérét

Sem szívrohamra, sem tűszúrásra utaló nyomokat nem találtak az orvosok Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvérének, Kim Dzsongnamnak a boncolásakor. 

A BBC információi szerint a malajziai egészségügyi minisztérium azt közölte, további laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy kiderüljön, mi vezetett Kim Dzsongnam halálához. Az eddigi információk szerint a Malajziában "önkéntes száműzetésben" tartózkodó férfit két nő gyilkolta meg a Kuala Lumpur-i Nemzetközi Repülőtéren, a támadásról videofelvétel is készült. A gyilkossággal kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe.

Kim Dzsongnam egyik közeli barátja nemrég a The Guardian-nek nyilatkozott, mint mondta, Kim az életét féltette, erőtlennek érezte magát, és a paranoia kerítette hatalmába. Állítólag sokat beszélt arról, hogy féltestvére veszélyben láthatja miatta az autokratikus rendszerét. Kim Dzsongnam a korábbi észak-koreai diktátor, Kim Dzsongil elsőszülött fia - igaz, házasságon kívül született.

Szerző

Milliókat ér Hitler telefonja

lárverezték vasárnap Adolf Hitler utazótelefonját. A Siemens W38 típusú készüléket egy marylandi aukción bocsátották licitre 100 ezer dollárért, de végül 243 ezerért (mintegy 70 millió forint) kelt el - írta a Beol.hu. A nyertes licit egyébként telefonon érkezett, a vevő nevét nem hozták nyilvánosságra.

A diktátor nevével gravírozott készüléket a Wehrmacht ajándékozta a náci vezérnek. A portál szerint Hitler utazásai során is magánál tartotta a telefont, sőt a II. világháború utolsó két éve alatt csaknem az összes parancsát erről a készülékről adta le. A telefon az aukciósház szerint a világ legpusztítóbb fegyvere volt, "Hitler mobil pusztító készüléke" milliókat küldött a halálba.

A CNN azt írta, a készüléket 1945-ben találta meg egy angol katonatiszt Hitler bunkerében, majd Angliába került, ahol hosszú évtizedekig egy dobozban várta a sorsát.

Szerző