Előfizetés

BL - A listavezető látogat Szegedre

Egyetlen magyar érdekeltségű mérkőzéssel folytatódik ma a férfi kézilabda Bajnokok Ligája, hiszen a Telekom Veszprém már szerdán lejátszotta soros csoportmeccsét.

A pillanatnyilag egypontnyi lemaradással harmadik MOL-Pick Szeged a B jelű csoport listavezetőjét, a macedón Vardar Szkopje együttesét fogadja a csoportkör 11. játéknapján. „Biztos vagyok benne, hogy képesek vagyunk megnyerni a mérkőzést, de ez csak csapatként lehetséges, nehéz dolgunk lesz. Örülnék neki, ha szombaton legalább olyan eredményes tudnék lenni, mint Szkopjéban az ősszel” - nyilatkozott a klub honlapján Balogh Zsolt. A szegediek válogatott jobbátlövője kilenc gólt szerzett a felek legutóbbi, október 16-án lejátszott találkozóján, akkor azonban 30-27-es vereséget szenvedett a magyar ezüstérmes.

Van tehát miért visszavágni. Annak fényében pedig különösképpen igaz ez a megállapítás, hogy a Tisza-partiak legutóbb 2004 őszén, azaz 12 éve győzték le utoljára a szkopjeieket. A mostani szezonban eddig a Vardar talált legtöbbször a magyar együttes hálójába, amely a legkevesebb kapott góllal és a második legjobb gólkülönbséggel büszkélkedhet csoportjában. „A védekezés lesz a döntő, ebben a műfajban pedig jó a Pastor-alakulat. Ha Thiagus Petrus visszatér, akkor egészen más lesz a szegediek játéka, a brazil fontos része a keretnek” - vélekedett a szegediek korábbi válogatott átlövője, Laluska Balázs.

A 11. játéknap mai programja a B csoportban: MOL-Pick Szeged-Vardar Szkopje 17.30 (Tv.: Sport1), Meshkov Breszt-PPD Zágráb 19.30. Vasárnap: IFK Kristianstad-Rhein-Neckar Löwen 17.30.

A csoport állása: 1. Vardar Szkopje 14 pont (296-268), 2. Vive Tauron Kielce (lengyel) 14 (294-276), 3. MOL-Pick Szeged 13 (275-254), 4. Rhein-Neckar Löwen (német) 13 (281-276), 5. Meskov Breszt (fehérorosz) 11, 6. IFK Kristianstad (svéd) 6, 7. Celje Pivovarna Lasko (szlovén) 5, 7. PPD Zagreb (horvát) 4.

NB I - Nem léphet pályára a Vasas

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.02.18. 06:53
Böde szoros őrizetre számíthat a debreceni stadionban is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SZIRTESI LÁSZLÓ
A rövid téli pihenőt követően ma csonka fordulóval folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga. A listavezető Videoton az Újpestet fogadja, az üldözők közül azonban ideiglenes hazai pályájának állapota miatt nem léphet pályára a Vasas.

Noha december közepe óta hosszas várakozás azért nem előzte meg a tavaszi idényt, a csapatok igyekeztek felkészülni a folytatásra. Különösen igaz ez a játéknap egyik leginkább várt párosításának esetében, amelyen a hat-hat új labdarúgóval harcba induló Debrecen és a címvédésre készülő Ferencváros csap össze a cívisvárosban.

A 20. forduló programja
Videoton-Újpest, Felcsút 15.30 (Tv.: M4 Sport)
Gyirmót-Paks, Győr-Gyirmót, 15.30
Mezőkövesd-DVTK, Mezőkövesd 15.30
MTK-Honvéd, Új Hidegkuti-stadion 15.30
Debreceni VSC-FTC 18.00 (Tv.: M4 Sport)
Vasas-Haladás, elhalasztva
1. Videoton 19 10 4 5 39:19 34
2. Honvéd 19 10 4 5 32:17 34
3. Vasas 19 10 4 5 30:18 34
4. FTC 19 8 6 5 34:27 30
5. Mezőkövesd 19 7 6 6 21:22 27
6. Újpest 19 6 9 4 30:26 27
7. Haladás 19 7 5 7 22:23 26
8. Paks 19 5 8 6 18:24 23
9. DVTK 19 6 3 10 24:36 21
10. Debrecen 19 5 5 9 20:26 20
11. MTK 19 4 8 7 12:21 20
12. Gyirmót 19 3 4 12 8:31 13

Az előzetes hírek szerint közel telt ház, azaz 20 ezer néző előtt, ugyanis a hazai szektorokba elővételben elfogytak a jegyek. Információink szerint tiszteletét teszi a vendégszektorban a Fradi-szurkolók azon tábora is, amely a klub beléptető-rendszere miatt bojkottálja a csapat hazai meccseit. A DVSC-FTC egyébként a kétezres évek első felében többször az aranyérem sorsáról volt hivatott dönteni, most viszont eltérő motivációval készülnek a felek: a házigazda a csúfos őszi produkció után indulna meg felfelé a tabellán, míg a bajnokcsapat ismét a táblázat élére törne.

A zöldek számra azért is lehet kiemelten fontos a Honvéd elleni, múlt szombati győztes kupameccs után az újabb sikerélmény, mert Gera Zoltánék sikerük esetén biztosan megközelítenék a Vasast, amely együttes a 20. forduló után semmiképpen sem gyarapíthatja pontjainak számát. Noha a Fáy utcai stadion bontása miatt albérletbe kényszerülő angyalföldiek átmeneti otthona, a Szusza Ferenc Stadion tegnap némi huzavona után megkapta a szükséges engedélyeket az első osztályú meccsek megrendezéséhez (így a szövetség hitelesítette a Megyeri úti létesítményt), mégsem rendezhetnek újra élvonalbeli találkozót Újpesten: a pénteki pályabejárás során a fagyott, jeges talajú pályát játékra alkalmatlannak minősítették az ellenőrök, így hivatalosan is elhalasztották a Vasas-Haladás találkozót.

Ennek ellenére is lesz egy mérkőzés Budapesten, mégpedig egy nívós rangadó: már ami a tradíciókat illeti. Az MTK és a Budapest Honvéd derbijét a vendég kispestiek várják kedvezőbb helyzetből a pontverseny eddigi történései alapján, s részben azért is, mert Marco Rossi tanítványai egy hete már játszottak tétmérkőzést a kupában. A télen edzőváltáson és több erősítésen áteső MTK vendéglátóként aligha adná ajándékba a pontokat a kispestieknek, így érdekes mérkőzésre van kilátás.

Akárcsak Gyirmóton vagy Mezőkövesden. Előbbi helyszínen az újonc házigazdának a Paks ellen el kell kezdeni pontokat gyűjteni, ha a tavasz végén nem szeretne újra visszatérni a második ligába, a Mezőkövesd-DVTK pedig borsodi rangadó, azaz a kiváló hangulat garantált. Nemkülönben az éllovas Videoton és az Újpest felcsúti mérkőzésén, ahol a székesfehérváriak megszilárdíthatják listavezető pozíciójukat.

Erdei Zsolt lehet az új elnök

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2017.02.18. 06:52
Erdei Zsolt sportolóként többször fogadhatta Csötönyi gratulációját – hamarosan sportvezetőként is megteheti? FOTÓ: SZALMÁS PÉTE
Eldőlt, Csötönyi Sándor elnök távozik a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) éléről. A szervezet elnökségi ülésén jelentette be távozási szándékát, amit a testület egyhangúlag elfogadott. Csötönyi azt szeretné, ha az utódja Erdei Zsolt lenne.

Csötönyi 1996. óta állt a MÖSZ élén, távozási szándékát a családjára vonatkozó egészségügyi okokkal magyarázta. Az elnökség a bejelentést és Erdei személyét egyetlen elnökjelöltnek ellenszavazat nélkül fogadta el. Utóbbira azonban nincs befolyása, ugyanis a tisztújító közgyűlésen bárki lehet elnökjelölt, aki kellő számú jelölést gyűjt össze. A MÖSZ alapszabálya szerint ez nem túl nehéz feladat, öt érvényes jelölés elég a szövetség tagjai – sportegyesületek – részéről, hogy valaki elnökjelölt lehessen. Más kérdés, hogy a választáson csak az indulhat el, akit a közgyűlésen a küldöttek több mint a fele támogat. Erről a kérdésről az alapszabály értelmében nyílt szavazással kell dönteni.

A távozó szövetségi elnök az elnökségnek azt mondta, hogy már korábban megszületett benne ez az elhatározás, csak meg akarta várni a múlt hétvégén befejeződött Bocskai-emlékversenyt, ahol Magyarország az éremtáblázat élén végzett. Csötönyi hangsúlyozta, hogy szinte kizárólag saját pénzéből, illetve az általa szerzett szponzorok támogatásából működött a sportág.

Hozzátette, már 2015-ben felmerült benne a lemondás gondolata, amikor a nemzetközi versenyeken elért sikerek hatására több pénz érkezett a sportágba, amitől megromlott a légkör, mindenki sajátjának érezte a plusz forrást. Első jelöltje az 1996-os atlantai olimpia bajnoka Kovács „Kokó” István volt, ám a profik között is világbajnoki címig jutott korábbi kiváló bunyós nemzetközi felkérései – profik mérkőzésein működik közre főbíróként – összeférhetetlenek a szövetségi elnöki tisztséggel. Csötönyi többször egyeztetett Erdei Zsolttal, akit alkalmasnak tart a feladat ellátására. Az elnökségi ülésen azt mondta, az ökölvívó-társadalom is támogatja Erdeit, saját szerepéről annyit jegyzett meg, hogy lemondása után is szívesen segít, ha ezt igénylik.

„Nem ez volt a gyermekkori álmom, hogy egyszer szövetségi elnök legyek" – nyilatkozta a Népszavának Erdei Zsolt. – Viszont, ha a magyar ökölvívásért elnökként tudom a legtöbbet tenni, akkor természetesen vállalom ezt a feladatot. Azt gondolom, hogy az elnök személyénél fontosabb a megfelelő apparátus kiválasztása, ha a különböző területekkel profi szakemberek foglalkoznak, és minden jól működik, akkor az elnök munkájának is pozitív lesz a megítélése. A megfelelő csapat összeállításában számítok azoknak a segítségére, akikben maximálisan megbízom - közölte Erdei.

A Népszava úgy tudja, hogy eddig 104 támogató aláírás gyűlt össze Erdei elnöki szerepvállalása mellett.

„Pontos számot nem tudok, az biztos, hogy sokan állnak mellettem, ami nagyon fontos, mert csak így lehet konfliktusok nélkül együtt dolgozni a sportágért" – hangsúlyozta a korábbi világbajnok profi bokszoló. – Kétségtelen, hogy vannak megoldásra váró problémák, de közösen kezelhetők a nehézségek.

Csötönyi Sándor azt mondta, távozása után is szívesen dolgozna a magyar ökölvívásért. A sportvezetőnek komoly nézeteltérései voltak Rácz Félix mérkőzésszervezővel, utóbbi tizenkét pontban fogalmazta meg elvárásait a szövetséggel szemben.

„Sanyi bácsival le kell ülnünk egyeztetni az elképzeléseiről" – hangsúlyozta Erdei. – Nem tudok vesztesként kijönni ebből a helyzetből, hiszen, ha megválasztanak elnöknek, akkor lehetőségem lesz a magyar ökölvívásért a lehető legmagasabb szinten dolgozni. Számomra nem egzisztenciális kérdés a szövetség vezetése, ez egyébként is olyan feladat, amit társadalmi munkában kell ellátni. Rácz Félix-szel nincs személyes konfliktusunk, nem ellenséges a kapcsolatunk, olyan ember vagyok, aki igyekszik mindenkivel jó viszonyt kialakítani. Ha a közgyűlésen megválasztanak elnöknek, akkor elkerülhetetlenek lesznek a konfliktusok, nehéz döntéseket kell majd időnként meghozni, de állok elébe - mondta el Erdei Zsolt.

Erdei Zsolt sportsikerei
Az amatőrök között: világ- (1997), kétszeres Európa-bajnok (1998, 2000), Eb-ezüstérmes (1996), olimpiai bronzérmes (2000). Eredményeit középsúlyban érte el.
A profik mezőnyében a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoka (2004-2009), a Boksz Világtanács (WBC) cirkálósúlyú világbajnoka.