Előfizetés

Erdei Zsolt lehet az új elnök

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2017.02.18. 06:52
Erdei Zsolt sportolóként többször fogadhatta Csötönyi gratulációját – hamarosan sportvezetőként is megteheti? FOTÓ: SZALMÁS PÉTE
Eldőlt, Csötönyi Sándor elnök távozik a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) éléről. A szervezet elnökségi ülésén jelentette be távozási szándékát, amit a testület egyhangúlag elfogadott. Csötönyi azt szeretné, ha az utódja Erdei Zsolt lenne.

Csötönyi 1996. óta állt a MÖSZ élén, távozási szándékát a családjára vonatkozó egészségügyi okokkal magyarázta. Az elnökség a bejelentést és Erdei személyét egyetlen elnökjelöltnek ellenszavazat nélkül fogadta el. Utóbbira azonban nincs befolyása, ugyanis a tisztújító közgyűlésen bárki lehet elnökjelölt, aki kellő számú jelölést gyűjt össze. A MÖSZ alapszabálya szerint ez nem túl nehéz feladat, öt érvényes jelölés elég a szövetség tagjai – sportegyesületek – részéről, hogy valaki elnökjelölt lehessen. Más kérdés, hogy a választáson csak az indulhat el, akit a közgyűlésen a küldöttek több mint a fele támogat. Erről a kérdésről az alapszabály értelmében nyílt szavazással kell dönteni.

A távozó szövetségi elnök az elnökségnek azt mondta, hogy már korábban megszületett benne ez az elhatározás, csak meg akarta várni a múlt hétvégén befejeződött Bocskai-emlékversenyt, ahol Magyarország az éremtáblázat élén végzett. Csötönyi hangsúlyozta, hogy szinte kizárólag saját pénzéből, illetve az általa szerzett szponzorok támogatásából működött a sportág.

Hozzátette, már 2015-ben felmerült benne a lemondás gondolata, amikor a nemzetközi versenyeken elért sikerek hatására több pénz érkezett a sportágba, amitől megromlott a légkör, mindenki sajátjának érezte a plusz forrást. Első jelöltje az 1996-os atlantai olimpia bajnoka Kovács „Kokó” István volt, ám a profik között is világbajnoki címig jutott korábbi kiváló bunyós nemzetközi felkérései – profik mérkőzésein működik közre főbíróként – összeférhetetlenek a szövetségi elnöki tisztséggel. Csötönyi többször egyeztetett Erdei Zsolttal, akit alkalmasnak tart a feladat ellátására. Az elnökségi ülésen azt mondta, az ökölvívó-társadalom is támogatja Erdeit, saját szerepéről annyit jegyzett meg, hogy lemondása után is szívesen segít, ha ezt igénylik.

„Nem ez volt a gyermekkori álmom, hogy egyszer szövetségi elnök legyek" – nyilatkozta a Népszavának Erdei Zsolt. – Viszont, ha a magyar ökölvívásért elnökként tudom a legtöbbet tenni, akkor természetesen vállalom ezt a feladatot. Azt gondolom, hogy az elnök személyénél fontosabb a megfelelő apparátus kiválasztása, ha a különböző területekkel profi szakemberek foglalkoznak, és minden jól működik, akkor az elnök munkájának is pozitív lesz a megítélése. A megfelelő csapat összeállításában számítok azoknak a segítségére, akikben maximálisan megbízom - közölte Erdei.

A Népszava úgy tudja, hogy eddig 104 támogató aláírás gyűlt össze Erdei elnöki szerepvállalása mellett.

„Pontos számot nem tudok, az biztos, hogy sokan állnak mellettem, ami nagyon fontos, mert csak így lehet konfliktusok nélkül együtt dolgozni a sportágért" – hangsúlyozta a korábbi világbajnok profi bokszoló. – Kétségtelen, hogy vannak megoldásra váró problémák, de közösen kezelhetők a nehézségek.

Csötönyi Sándor azt mondta, távozása után is szívesen dolgozna a magyar ökölvívásért. A sportvezetőnek komoly nézeteltérései voltak Rácz Félix mérkőzésszervezővel, utóbbi tizenkét pontban fogalmazta meg elvárásait a szövetséggel szemben.

„Sanyi bácsival le kell ülnünk egyeztetni az elképzeléseiről" – hangsúlyozta Erdei. – Nem tudok vesztesként kijönni ebből a helyzetből, hiszen, ha megválasztanak elnöknek, akkor lehetőségem lesz a magyar ökölvívásért a lehető legmagasabb szinten dolgozni. Számomra nem egzisztenciális kérdés a szövetség vezetése, ez egyébként is olyan feladat, amit társadalmi munkában kell ellátni. Rácz Félix-szel nincs személyes konfliktusunk, nem ellenséges a kapcsolatunk, olyan ember vagyok, aki igyekszik mindenkivel jó viszonyt kialakítani. Ha a közgyűlésen megválasztanak elnöknek, akkor elkerülhetetlenek lesznek a konfliktusok, nehéz döntéseket kell majd időnként meghozni, de állok elébe - mondta el Erdei Zsolt.

Erdei Zsolt sportsikerei
Az amatőrök között: világ- (1997), kétszeres Európa-bajnok (1998, 2000), Eb-ezüstérmes (1996), olimpiai bronzérmes (2000). Eredményeit középsúlyban érte el.
A profik mezőnyében a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoka (2004-2009), a Boksz Világtanács (WBC) cirkálósúlyú világbajnoka.

Nagy pofon után folytatja a Barca

Publikálás dátuma
2017.02.18. 06:51
Lionel Messi Neymarral ünnepel egy januári mérkőzésen. FOTÓ: David Ramos/Getty Images
A Barcelona labdarúgócsapatának mostantól valószínűleg csak a spanyol bajnokságra kell koncentrálnia, ugyanis a katalánok kedd este a Bajnokok Ligájában megsemmisítő, 4-0-s vereséget szenvedtek a PSG otthonában. A spanyol bajnok ekkora hátrányt aligha tud ledolgozni, így könnyen megeshet, hogy a szurkolóknak a Spanyol Kupa megnyerésével kell beérniük a szezon végén.

 A Barca a májusi fináléban az Alavéssel meccsel, addig pedig a La Ligában kellene ledolgozni a tetemes hátrányt. Ugyan a Real Madrid előnye csupán egy pont a nagy riválissal szemben, fontos megjegyezni, hogy a királyi gárda két meccsel kevesebbet játszott. Az szinte biztosra vehető, hogy Barcelonában a nyáron trénert váltanak, ám az sem teljesen kizárt, hogy idény közben köszönik meg Luis Enrique munkáját. Lionel Messiék vasárnap a kiesés elől menekülő Leganes legyőzésével gyűjthetnek önbizalmat az évad hátralévő részére.

A Real ráijesztett szurkolóira, ugyanis a Napoli lőtte az első gólt Madridban, ám a blancók három találatot is berámoltak. A bajnokságban a középcsapatnak számító Espanyol következik, s mivel a Bernabeu-stadionból csupán két együttes tudott pontot csenni eddig, így meglepő lenne, ha Cristiano Ronaldóék nem húznák be a három pontot.

La Liga, 23. forduló. Szombat. Sporting Gijon-Atlético Madrid (Tv.: Sport2 13.00) , Real Madrid-Espanyol (Tv.: Sport2 16.15), Deportivo La Coruna-Alavés, Sevilla-Eibar (Tv.: Sport1 20.45).

Vasárnap. Real Sociedad-Villarreal, Valencia-Athletic Bilbao, Celta Vigo-Osasuna, Barcelona-Leganes (Tv.: Sport1 20.45), Málaga-Las Palmas. A Granada-Betis mérkőzést lapzártánk után játszották. Az élmezőny. 1. Real Madrid 49 pont/20 mérkőzés, 2. Barcelona 48/22, 3. Sevilla 46/22.

Hiányos a magyar válogatott kerete

Bíró Attila Eb-címvédő női vízilabda-válogatottja kedden, a Margitszigeten Franciaország ellen folytatja a Világliga kontinentális selejtezőjét.

A 18 fős keret csütörtök estétől készül együtt, azonban a felkészülés napjaiban több alapemberére sem számíthat a szakvezető. A center Bujka Barbara és a csapatkapitány Keszthelyi Rita sérülés miatt ezúttal nem áll a szövetségi kapitány rendelkezésére, ahogy a betegséggel bajlódó kapus, Bolonyai Flóra is kimarad. A kimaradók mellett a BVSC bekkje, Máté Zsuzsanna először kapott meghívót Bírótól, aki hétfőn szűkíti keretét.