Előfizetés

Ferenc pápa ötletes húzása

R.T.
Publikálás dátuma
2017.02.18. 06:31
FOTÓ: Getty Images
Ötletes húzással szabadul meg, legalábbis egy időre Ferenc pápa az ultrakonzervatívok kuriális bíborosok vezéralakjának számító amerikai bíborostól, Raymond Burke-tól, akit a pápa elleni támadások, a római plakátkampány, valamint az Osservatore Romano álkiadása agytrösztjének tartanak. A bíborost ugyanis Guam szigetére száműzte az egyházfő, ahol egy pedofil bűncselekmény ügyében kell vizsgálódnia és ítéletet hirdetnie. Anthony Apuron érseket 2016 júniusában váltották le, mivel pedofil bűncselekményekkel vádolják.

Burke Guamra küldése akár magától értetődőnek is nevezhető, hiszen kánonjogász, s az Apostoli Szignatúra, a Szentszék legfelsőbb bíróságának egykori prefektusa. Ám a pápa elleni támadások fényében egészen más értelmet nyer ez a kinevezés. Már csak azért is, mert a Máltai Lovagrend káplánjaként a nagykancellár pápa általi visszaléptetése miatt is összetűzésbe került az egyházfővel.

Ami a guami esetet illeti, Apuron érsek tagadja a vádakat, s nem is indult bűnvádi eljárás vele szemben. A vádak szerint a bűncselekmények többségét még a hetvenes években követték el. Az ügyet bonyolítja, hogy az egyik feltételezett áldozat Burke kérése ellenére nem volt hajlandó tanúskodni a Vatikán által felállított bíróság előtt. David Lujan ügyvédje, Roland Sondia azt közölte, védence azért döntött így, mert „mindent alulmúlt” a Vatikán eljárása. Azt sem tették lehetővé számára, hogy segítsen ügyvédjének. Szerinte független eljárásról már csak azért sem lehet beszélni, mert az ügyész valójában Apuron érsek ügyvédje.

A főpappal szembeni pedofil vádakkal tavaly álltak elő, amikor egy helyi katolikus szervezet próbálta feltárni a papok által elkövetett szexuális bűncselekményeket. Tavaly júniusban Ferenc pápa ideiglenesen Savio Hon Tai Fait nevezte ki a helyi egyházmegye élére, őt később Michael Jude Byrnes, Detroit volt püspöke váltotta a pozícióban.

A mikronéziai Guamban 165 ezren élnek, a lakosság 85 százaléka katolikus.

Fizetett szabadságot ad új kutyát nevelő dolgozóinak egy sörfőzde

Publikálás dátuma
2017.02.17. 21:16
Thinkstock illusztráció
 Egy hét fizetett szabadságot biztosít alkalmazottainak a skóciai BrewDog sörfőzde, ha családjukba új kutya érkezik.  A kézműves söröket készítő BrewDog nemcsak Nagy-Britanniában, hanem az Egyesült Államokban hamarosan megnyíló sörfőzdéjében is bevezeti a nem mindennapos juttatást - adta hírül pénteken a The Sun című brit bulvárlap.

A skót sörfőzdét 2007-ben alapította James Watt és Martin Dickie, valamint Bracken nevű kutyájuk. A sörfőzdének mintegy ezer alkalmazottja van, és a skóciai Ellonban lévő központjukban azóta már 50 kutya is "dolgozik". "A kutyák jelenléte az irodákban mindenkit lehűt és nyugodttá tesz, de tudjuk jól, hogy egy új kutya érkezése, legyen az kölyökkutya vagy egy izgatott mentőkutya, stresszes lehet mind az ember, mind az állat számára. A 'mancsszabadsággal' támogatjuk az ideges ebeket és gazdáikat kapcsolatuk nagyon fontos első napjaiban" - közölte a cég szóvivője.

James Watt hangsúlyozta, hogy mindig magasabb szintre akarták emelni a személyzetnek nyújtott juttatásokat. "A BrewDognál mindenekelőtt két prioritásunk van, az emberek és a sör. És nagyon-nagyon szeretjük a kutyákat" - tette hozzá. "Nem könnyű feladat megpróbálni zsonglőrködni a munkával, és egy új kutyát hozzászoktatni az életünkhöz, és számos alkalmazottunknak van négylábú barátja otthon. Ezt a stresszes helyzetet akarjuk elkerülni, és engedni, hogy dolgozóinknak legyen idejük új kölyökkutyáikat vagy kutyáikat üdvözölni családjukban" - magyarázta Watt.

Robbanás volt egy délkelet-törökországi városban

 Robbanás volt péntek este a délkelet-törökországi Viransehir városban egy olyan helyen, ahol bírókat és ügyészeket szállásoltak el; az első jelentések szerint egy ember meghalt, sokan megsebesültek.

Az áldozatokról kórházi források számoltak be. A robbanás oka még nem ismeretes. A helyszínre rendőröket és mentőket küldtek. A város a polgárháborús Szíriával határos Sanliurfa tartományban van.