Előfizetés

Nem kell kérni az szja-bevallás elkészítését

Publikálás dátuma
2017.02.17. 13:04
FOTÓ: Szalmás Péter
Nem kell külön kérni a személyijövelemadó-bevallás elkészítését, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti mindazoknak, akik munkáltatótól szereztek jövedelmet tavaly - hívta fel a figyelmet Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője.

Kérni csak azt kell, hogyan juttassák el a bevallási tervezetet az adóalanyhoz. Akinek van ügyfélkapuja, annak még ezt sem kell megtennie, március 15-e után megnézheti a dokumentumot - hangsúlyozta.

Aki nem szeretne ügyfélkaput nyitni, a postázást kérheti, amit idén először sms-ben is meg lehet tenni - mondta el a szóvivő.
Kiemelte ugyanakkor, hogy aki főállása mellett egyéni vállalkozóként is dolgozik, annak magának kell elkészítenie szja-bevallását.

A NAV mintegy 3,8 millió adózónak küldött levelet az év elején, ebben megkapták az szja 1 százalékáról szóló rendelkező nyilatkozatot, amit már most be lehet küldeni az adóhatósághoz - tette hozzá.

Kis Péter András felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek február 27-ig kell benyújtaniuk tavalyi szja-bevallásukat, illetve ez az evások és katások határideje is.

Kapcsolódó
Adóbevallás az ügyfélkapun

Zuckerberg: a globalizáció ellen fordul a közhangulat

Publikálás dátuma
2017.02.17. 09:09
FOTÓ: Getty Images, David Ramos
A Facebook közösségi portál alapítója szerint mélységesen aggasztó, hogy a közhangulat világszerte a globalizáció folyamata ellen fordul.

Mark Zuckerberg a BBC televíziónak adott, csütörtök este ismertetett interjúban kijelentette: sokan úgy érzik, hogy nem tudnak lépést tartani a globalizációval járó gyors ütemű változásokkal, és ma már vannak olyan mozgalmak, amelyek célja a visszalépés a globális szintű összekapcsolódástól.

Kijelentette: amikor létrehozta a Facebookot, a világ összekapcsolódásának célját senki nem vitatta, e globális összekapcsolódás évről évre szorosabbá vált, és ez tűnt a folyamatok fő irányának. Zuckerberg szerint azonban ma már ezt az elképzelés egyre inkább vitatottá válik.

Hozzátette: továbbra is hisz abban, hogy hosszú távon ez a globális összekötődési folyamat jobbá teszi a világot, ám elismeri azt is, hogy a globalizáció ideája bizonyos esetekben figyelmen kívül hagyta a saját maga által teremtett kihívásokat, és a mostanában tapasztalható jelenségek egy része az erre adott reakció.

A Facebook alapítója szerint ügyelni kell arra, hogy az emberi közösség globálissá válása mindenki számára hasznos legyen, mert ez nem fog automatikusan megtörténni.

Arra a felvetésre, hogy egyes találgatások szerint politikai szerepvállalásra készül, sőt akár indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson is, Mark Zuckerbeg csak annyit mondott, hogy "jelenleg" ilyesmivel nem foglalkozik, most elsősorban a globális összekapcsolódás folyamata érdekli.

A BBC-nek adott interjú előzménye, hogy Zuckerberg csütörtökön saját Facebook-profilján bemutatta egy körülbelül hatezer szóból álló esszéjét, amelyben szintén a globalizáció folytatása mellett áll ki. Az általa kiáltványnak nevezett írás ennek egyik fő kérdése, hogy "olyan világot építünk-e, amilyet mindannyian akarunk". Mint írja, a Facebookot most a legtöbben a barátokkal és a családtagokkal való kapcsolattartásra használják, de ő reméli, hogy ez a közösségi média a jövőben sokkal inkább összefogásra fogja serkenteni az embereket mindenféle jó cél érdekében, minthogy eredetileg erre - az emberiség összefogására - hozta létre. A világméretű összefogás lehetősége abból a szempontból megvan a Facebookon, hogy immár egymilliárd-nyolcszázhatvanmillió regisztrált használója van, több, mint bármely ország lakónak száma.

Kiütéses Rosztov-siker

Méretes zakóba szalad a Sparta Praha az Európa-liga tegnapi játéknapján. A legjobb harminckettő között a cseh csapat egy órán át emberhátrányban futballozott az FK Rosztov vendégeként, s 4-0-s vereséget szenvedett az egyenes kieséses szakasz első mérkőzésén. A feleknek így jóformán már csak formalitás lesz a jövő héten esedékes visszavágó.

Némileg meglepő módon az orosz együttes mellett csupán a Krasznodar és a Gent tudott hazai környezetben előnyt kiharcolni, a belga csapat ráadásul a végső győzelemre is esélyes Tottenham gárdáját verte. A kora esti program papíron legerősebbnek ígérkező mérkőzésén a Fiorentina Federico Bernardeschi szenzációs szabadrúgásgóljával szerzett előnyt a Mönchengladbach otthonában, s szintén idegenben győzött a Lyon, a Köbenhavn és a Sahtar Donyeck is. Egyetlen mérkőzésen nem láthatott gólt a publikum, az Olympiacos nem bírta feltörni az Osmanlispor védelmét.

Eredmények: Krasznodar–Fenerbahce 1-0, Astra–Genk 2-2, AZ Alkmaar–Lyon 1-4, Celta Vigo–Sahtar Donyeck 0-1, FK Rosztov–Sparta Praha 4–0, Gent–Tottenham 1-0, Ludogorec–FC Köbenhavn 1-2, Mönchengladbach–Fiorentina 0-1, Olympiacos–Osmanlispor 0-0.