Előfizetés

Lázár újabb támadást indított Brüsszel ellen

Publikálás dátuma
2017.02.16. 14:39
Lázár János múlt heti Kormányinfója MTI Fotó: Soós Lajos
Lázár János e heti Kormányinfóján sem maradhatott el a már jól bevált menekültkérdés, amikor a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Fidesz frakcióülésének egyik fő témáját érintve bejelentette, hogy a kormány korlátozni fogja az illegális bevándorlók szabad mozgását az egész ország területén. A kancelláriaminiszter sajtótájékoztatóján újabb támadást indított az Európai Unió ellen, amikor a multikból a magyar boltokba kerülő élelmiszerek silányságáról, majd Paks 2-ről beszélt. A Népszava 4-es metróval kapcsolatos kérdésére Lázár azt mondta: a kormány a személyiségi jogokra való tekintettel nyilvánosságra hozhatja, kik érintettek a visszaélésekben.

A Kormányinfó első témája a veronai katasztrófa volt. Lázár elmondta, hogy az Emmi konzultációt indít az osztálykirándulások szervezéséről, miután a súlyos nemzeti tragédia után több kérdés is felmerült a biztonsági intézkedések követelményeivel kapcsolatban, például, hogy a buszsofőrök vezethetnek-e éjszaka. Mint mondta, a kormány is támogat iskolai kirándulásokat, ehhez pedig többletforrásokat is hajlandóak biztosítani. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár is készít egy tervezetet az osztálykirándulások biztonságával kapcsolatban - tette hozzá.

Frakcióülés - A szokásos menekülttémával

A Fidesz visegrádi frakcióüléséről a miniszter elmondta, hogy Orbán Viktor az évértékelő beszéddel összhangban szólalt meg, így elkerülhetetlen volt, hogy ismét a menekültellenesség legyen az ülés egyik fő témája. Lázár bejelentette, hogy a kormány korlátozni fogja az illegális bevándorlók szabad mozgását, ennek érdekében pedig több törvényt is módosítanak. Többek között: azok a személyek, akik menekültkérelmet adnak be a határon, azoknak a határon kell maradnia, míg akik illegálisan lépnek be, azokat őrizetbe veszik és visszakísérik. Egyetlen bevándorló sem fog szabadon mozogni Magyarországon - tért vissza a megszokott szólamhoz Lázár, amit most azzal tetézett, hogy nemcsak a határtól számított 8 kilométeren belül tartóztatják föl az illegális bevándorlókat, hanem bárhol az ország területén.

Lázár önkényuralmat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy ki léphet be Magyarország területére, és ki nem. Megjegyezte, hogy március elején kerül az európai belügyi tanács elé az a javaslat, hogy a schengeni polgárok kilépését és belépését is regisztrálni kell - jelentette be a miniszter, hozzátéve, hogy ezt a javaslatot nem támogatja Magyarország, mivel jelentősen lassulna a forgalom a határnál.

A miniszter büszkén jelentette, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, csak az a fránya bevándorlás veszélyeztetheti "az elmúlt években helyreállított közbiztonságot" - szúrt oda a baloldalnak Lázár, emlékeztetve, hogy a kormány 2010-ben úgy kezdte meg a munkáját, hogy 440-450 ezer között volt a regisztrált bűncselekmények száma, ami 2016-ra 270-290 ezer közé csökkent. Lázár szerint a bűncselekmények számának csökkenéséhez a többi között hozzájárult az, hogy 7100 fővel nőtt a rendőrség létszáma. Lázár azt is bejelentette, hogy a kormány szerdán újabb rendőrségi helikopterbeszerzésről döntött.

Amennyire kiemelt téma volt a Fidesz frakcióülésén a menekültkérdés, annyira elfeledkeztek az oktatásról, Lázár ugyanis bevallotta, hogy sem a PISA-jelentés, sem az ingyenes nyelvvizsga témaköre nem került szóba Visegrádon. 

4-es metró - Nem véletlenül vizsgálódtak 5 évig

Az OLAF-jelentéssel kapcsolatban Lázár közölte, hogy várhatóan márciusban érkezik meg a teljes magyar nyelvű változat. (A részleges fordítás már elérhető a Fővárosi Önkormányzat honlapján). A kormánynak április végéig lesz lehetősége arra, hogy az Európai Bizottság (EB) kifogásaira reagáljon - tette hozzá.

Lázár a Népszava kérdésére azt mondta: a 4-es metróval kapcsolatban komoly vizsgálatok indultak 2010 után, hogy kiderüljenek és megtorlásra kerüljenek a visszaélések. A vizsgálatokat azonban megszüntették, ezután indult 2011-ben az OLAF-vizsgálat, ami - Lázár szerint nem véletlenül -  4-5 évig tartott, ez alatt több ezer dokumentumot vizsgáltak át. Jelen pillanatban is vannak nyomozások Nyugat-Európában, az elmúlt hét esztendőben, a magyar kormány azonban megvárta az uniós hivatal jelentését.

A személyiségi jogokra való tekintettel a magyar kormány dönthet úgy, hogy nyilvánosságra hozza, hogy kik érintettek a 4-es metróval kapcsolatos visszaélésekben - közölte Lázár a Népszava kérdésére.

Támadások Brüsszel ellen

Lázár újabb támadást indított Brüsszel ellen a multinacionális élelmiszergyártók a nyugat-európainál gyengébb minőségű élelmiszerei miatt. Mint mondta, megdöbbenve olvasta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelentését 24-féle azonos termékminta összehasonlításáról, amelynek lényege: ugyanazok a cégek ugyanazokat a termékeket jobb minőségben árulják az osztrákoknak, mint a magyaroknak. "Úgy tűnik az osztrákoknak jobb jár" - jegyezte meg, rögtön hozzátéve, hogy az elmúlt időszak legnagyobb botránya előtt állunk. Ha rajta múlik, akkor változni fog az élelmiszerek minőségét szabályozó törvény - jelentette ki, ezek a cégek ugyanis szerinte nem korrekt módon járnak el, "élelmiszeripari szemetet" próbálnak Magyarországon eladni. Reméli, hogy ebben az ügyben az EB is eljárást indít, a kormánynak pedig kiemelten, fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági megközelítésből kell foglalkoznia az üggyel.

A Paks 2 ügye is indokot adott Lázárnak arra, hogy Brüsszelt támadhassa, szerinte ugyanis kárt okoz a gazdaságnak és növeli az ország importenergia-függőségét, hogy az Európai Bizottság 18 hónapja nem dönt a paksi beruházás esetleges tiltott állami támogatásának ügyében. Mint mondta, több vita is van a Magyarországra szánt források sorsát illetően, emiatt több biztossal találkozik majd. Mint mondta, Paks 2 ügyén is megpróbál lendíteni, a beruházást ugyanakkor újabb támadások érik osztrák és német részről, továbbá az általuk finanszírozott civil és társadalmi szervezetek révén. Lassan felvetődik, hogy miért diszkriminálják Magyarországot és miért nem hoznak döntést Brüsszelben - jegyezte meg a tárcavezető, aki reményének adott hangot, hogy a késedelem mögött nem nyugat-európai gazdasági érdekek, hanem a "jog és a bürokrácia dzsungele" áll.

Üzenet a Heti Válasznak
A miniszter sajtótájékoztatóján üzent a Heti Válasznak, a lap ugyanis szerinte "letért az útról" a a fóti gyermekotthonnal kapcsolatban, miután nem keltek az üldözött családok védelmére. "Aki szerint a fóti gyermekotthonban jó viszonyok vannak, annak súlyos gondjai vannak az értékrendjével" - mondta, hozzátéve, hogy a kormány szerint jobb körülményeket érdemelnek a fóti gyermekvárosban élők, ezért új intézményeket is fognak építeni, de a cél, hogy minél többen nevelőszülőkhöz kerüljenek - szögezte le Lázár, aki határozottan cáfolta, hogy Mészáros Lőrinc kezébe kerülne a fóti kastély. Az épület kiemelt műemlék, és nem lesz belőle szálloda - jelentette ki, majd azzal viccelődött, hogy az újságíróknak lassan már mindenről a felcsúti polgármester jut eszébe. A Heti Válasz cikkére utalva a Károlyi családdal kapcsolatban megjegyezte: "mindenkinek megpróbálok segíteni, és vannak ismerőseim és barátaim, amit soha nem is tagadtam".

Szemétkérdés

A fővárosnak és a szolgáltatónak meg kell állapodnia - mondta a tervezett budapesti szemétsztrájkról Lázár János. A kormány nem érdekelt abban, hogy ne vigyék el a szemetet. Az önkormányzati cégek béremelése is napirendre kerül majd - mondta a miniszter.

Mégsem sztrájkolnak a kukások hétfőn
A Fővárosi Törvényszék elutasította a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél működő szakszervezet beadványát a hétfőre tervezett egész napos munkabeszüntetés idején még elégséges szolgáltatásokról. Az eljáró bíró a kérelmet ”érdemi vizsgálat nélkül elutasította” – tájékoztatta a Népszavát a szervezet sajtóirodája. A nem jogerős végzés indoklása szerint ugyanis a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ 2000) helyi alapszervezete és a munkáltató között a kérés bírósághoz történő benyújtásáig nem kezdődött el az egyeztetés a 2017-2018-as évek béremelésének mértékéről, márpedig „sztrájkot tartani csak akkor lehet, ha az egyeztető eljárás hét napon belül nem vezetett eredményre és a felek esetleg megállapodtak a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről”. Így hangzik a döntés indoklása, hozzátéve azt is, hogy a közműcég és a HVDSZ 2000 egyeztetése nélkül a bíróság nem dönthetett.

Béremelés - 30 százalékot ígér

Több lépésben 30 százalékkal nő az állami tulajdonú cégek dolgozóinak bére 2019-ig - közölte Lázár. Mint kifejtette, a kormány a MÁV esetében idén 13, jövőre 12, 2019-ben pedig 5 százalékos béremelést hagyott jóvá, a Magyar Posta munkavállalóinál pedig idén 14, jövőre 12, 2019-ben pedig 6 százalékot. A miniszter elmondta azt is, hogy a nemzeti fejlesztési tárcához tartozó 230 állami cég esetében döntöttek arról is, hogy az a mintegy 100 ezer dolgozó, aki a minimálbérnél kevesebbet keresne, megkapja az új minimálbért és a garantált bérminimumot.

Nem Orbánnal akart találkozni Pharaon

Kizárt, hogy Pharaon vízumkérelmén olyan szerepelt volna, hogy találkozni akar Orbánnal - jelentette ki Lázár azután, hogy Demeter Márta a napokban arról nyilatkozott, hogy amikor 2014 őszén a néhai körözött olajmilliárdos schengeni vízumért folyamodott, az illetékesek pontosan tudták, hogy Orbán Viktorral fog találkozni.  Lehet, hogy a bevándorlási és állampolgársági hivatal kérelmén rajta van, hogy Pharaon miért akart Magyarországra jönni, de az egész folyamatba a kormány nem szólt bele semmilyen formában - zárta rövidre az újságírói kérdésre adott válaszát Lázár, aki leszögezte: nem látta Pharaon kérelmét, így csak azt tudja mondani, hogy az ügyben megfelelő körültekintéssel jártak el.

Államfőválasztás - Március 13-án várható

Publikálás dátuma
2017.02.16. 14:33
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Egyhangúlag támogatta a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János legyen ismét a kormánypárti képviselőcsoportok jelöltje az államfői posztra. A parlamenti szavazás március 13-án várható az új elnökről, de az erről szóló végleges döntést Kövér László házelnök hozza majd meg - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínén, Visegrádon tartott sajtótájékoztatón.

A politikus elmondta: a frakciószövetség támogatta azt a kezdeményezést, hogy ha két államfőjelölt lesz, akkor a szavazás előtt mindketten felszólalhassanak az Országgyűlésben, parlamenti vita viszont nem lesz.

Kósa Lajos felidézte, hogy amikor a szocialisták adták a parlamenti többséget és a Ház elnökét, akkor kettős jelölés esetén sosem volt lehetőség a jelöltek parlamenti megszólalására a voksolás előtt. Ezzel szemben "mi az ellenzék jelöltjének is megadjuk a lehetőséget, hogy szóljon" - mondta.

A frakcióvezető 90 százalékra tette annak valószínűségét, hogy március 13-án lesz az államfőválasztás a parlamentben. A döntés a házelnöké, ő pedig ezt a március 6-i plenáris ülésen közli hivatalosan - tájékoztatott, hozzátéve, hogy akkor nyílik meg a jelölések lehetősége is.

A Fidesz belső szabálya szerint a frakciószövetség elnöke, Orbán Viktor tett javaslatot a köztársasági elnök személyére. Az egyöntetű támogatás azt jelenti, hogy az összes fideszes és kereszténydemokrata parlamenti képviselő aláírja majd az Áder Jánost támogató javaslatot - közölte Kósa Lajos.

A visegrádi frakcióülésen arról is határoztak, hogy támogatják Bándi Gyula professzort - Székely László ombudsman jelöltjét - a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi posztra. A szavazás - miután vélhetőleg a többi képviselőcsoport is elfogadja a személyét - jövő kedden várható róla az Országgyűlésben - tudatta a frakcióvezető.

A péntekig tartó visegrádi frakcióülés csütörtök délutáni programjáról elmondta: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi költségvetés irányáról, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a közelgő választással kapcsolatos teendőkről, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig a Magyarországon működő nagy nemzetközi szervezetek fiókszervezeteinek átláthatósági szabályozásáról ad tájékoztatást.

Kósa Lajos kérdésre közölte, a budapesti olimpia témája nem kerül szóba a tanácskozáson.

Tiszai árhullám - Szolnokot közelíti a jég (fotók)

Publikálás dátuma
2017.02.16. 14:05
A Tiszacsegéről elsodródott és Tiszanána közelében elakadt komp MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A magyarországi folyókon összességében csökkent az árvízi készültség, de továbbra is több mint 40 ezer hektáron kell védekezni a belvíz miatt - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtöki közleményéből. A fő képre kattintva galéria nyílik!

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb jelentésében külön kiemelték, hogy a Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Kisköre alatti folyószakaszon változó intenzitású jégzajlás tapasztalható, amely folyamatosan közelít Szolnokhoz.

Ennek következtében nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék jelenhet meg a következő időszakban. Ezért a szakemberek felhívták a vízi eszközök tulajdonosainak figyelmét, hogy lehetőség szerint távolítsák el azokat a mederből, vagy erősítsék meg rögzítésüket. A kompok és pontonhidak tulajdonosai, üzemeltetői szintén számoljanak vízszintváltozással, jég, uszadék megjelenésével, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket - emelték ki.

Az előrejelzések szerint a Tisza középső és alsó szakaszain nem várhatóak további tartósabb, jelentős vízszintemelkedések, de az értékek mindenhol a elsőfokú készültségi szintek alatt, vagy annak közelében maradnak. Az átmeneti jégtorlódások hatására azonban továbbra is bekövetkezhetnek hirtelen, akár több tíz centiméteres vízszintváltozások, és ezek miatt rövid ideig elsőfokú szint feletti értékek is előfordulhatnak.

A Felső-Tiszáról érkező jégtorlasz szerda délelőtt ért Kisköre térségébe és közel egy napot állt, de csütörtök reggel a jégtorlasz ismét megindult. A vízügyi szakemberek a torlaszt már átvezették a Kiskörei Vízlépcső felemelt táblái alatt. A Kiskörei Vízlépcső és a Tiszaderzs közelében megállított, felülről érkezett jégtorlasz közötti, mintegy 10 kilométeres folyószakaszon, a duzzasztás révén kialakult árhullám hatására összetöredezett álló jég - a szívóhatás miatt - a vízlépcső alá bukva folytatja útját az alvizen, Szolnok felé sodródva. Az alvizen a jelenség miatt változó mértékű jégzajlás figyelhető meg. Összességében viszont a Tiszán is jelentősen mérséklődtek a "jégjelenségek" - tették hozzá.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a jövő hét elején hullhat területi átlagban említésre méltó mennyiségű, nagyobb részt folyékony halmazállapotú csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén. Ugyanakkor megjegyezték: ez az időjárás továbbra is kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentős mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Magyarországon 334 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből a Tisza 237 kilométeres szakaszán harmadfokú a készültség. További 97 kilométeren, a Tisza, a Bodrog és a Rima egyes szakaszain elsőfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek.

A belvíz miatt tíz vízügyi igazgatóság területén, negyvenhárom szakaszon védekeznek: ebből tíz szakaszon másod-, harminchárom szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága még mindig több mint 41 ezer hektár, melyből több mint 21 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak. Az időjárás a belvízi védekezés szempontjából is kedvező: az éjszakai fagyok és a nappali felmelegedés elősegíti a belvíz folyamatos levezetését - olvasható a jelentésben.