Előfizetés

Busztragédia - Hazahozták a súlyosan sérült beteget (fotó)

Publikálás dátuma
2017.02.15. 16:49
Az olaszországi buszbaleset eddig Veronában ápolt egyik sérültjét hozzák a budapesti Honvédkórházba 2017. február 15-én. MTI Fot
Hazahozták Veronából és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ - Honvédkórházban kezelik tovább a veronai buszbaleset egyik, súlyos égési sérüléseket szenvedett sérültjét - közölte Tamás Róbert, az intézmény orvosigazgatója szerdán sajtótájékoztatón.

A sérülttel nem sokkal három óra előtt érkezett meg a mentőautó a ferihegyi repülőtérről. Tamás Róbert elmondta, a 40 év körüli férfi állapota stabil, beszéltek vele, azonban súlyos égési sérülései vannak. Veronában már többször megműtötték, és itthon is több műtét vár majd rá. "Hosszú lesz a felépülése" - jegyezte meg az orvosigazgató.

Beszámolt arról is, hogy a még Veronában - koponyasérülés miatt - ápolt sérült hazaszállításáról a jövő héten születhet döntés. A már a Honvédkórházban ápolt két sérült állapotáról az orvosigazgató azt mondta, főként égési sérüléseik vannak, jó állapotban vannak, az eddigi műtétek sikerültek, de valószínűleg rájuk is további beavatkozások várnak.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító autóbusz. A szerencsétlenségben tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A halálos áldozatok földi maradványait már hazaszállították. A veronai buszbaleset előzőleg már a Honvédkórházban ápolt négy sérültje közül ketten már korábban elhagyhatták a kórházat.

Ingatlanmutyi - Átírják a rendeletet a Várnegyedben

Publikálás dátuma
2017.02.15. 16:42
Forrás: Google Earth
Átírja a kerületi lakásbérlésről szóló rendeletet a budavári önkormányzat, miután a sajtó beszámolt róla: az I. kerületben áron alul jutottak önkormányzati lakáshoz fideszes politikusok és köreik. 

Az új szabályozás, amelyet V. Naszályi Márta helyi PM-es képviselő közölt kiköti, hogy a helyi lakáspályázatokról a testület dönt majd nyilvánosan, a bizottsági elnökök javaslata alapján. Ezzel szemben eddig olyannyira titokban döntöttek, hogy még a képviselők sem tudtak a szerződésekről. A lakásárak alsó határát lejjebb vitték, míg a felső határt eltörölték.

V. Naszályi az Indexnek azt mondta, ő már decemberben kezdeményezte a rendelet módosítását, mert a mostani gyakorlat szerinte átláthatatlan, ami folyik, az nem érdeke a kerületi lakóknak, és nem jó a kerületi vagyongazdálkodásnak sem. A politikus egyelőre nem kommentálta az új rendeletet, még kielemzik azt kollégáival.

Halálra éheztetett kislány - Vallott a gyöngyösi doktornő

Bontatlan bébiételes üvegek garmada sorakozott abban a gyöngyösi lakásban, ahol tavaly májusban borzalmas körülmények között éhen halt egy másfél éves, alig 3 és fél kilogrammos kislány – ezt mondta az Egri Törvényszéken tett vallomásában az a doktornő, aki tavaly május 12-én, ügyeletesként megállapította a halál beálltát. Orvosként és anyaként is megdöbbent a csontig lesoványodott kisgyerek láttán, s ma sem tudja megrendülés nélkül felidézni a történteket.

Az Egri Törvényszéken szerdán tanúk meghallgatásával folytatódott az a per, amelyben J. Médeát és férjét különös kegyetlenséggel, 14 életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolják.

A Kiarát kezelő gyöngyösi gyermekorvos azt mondta: hét hónapos koráig meglehetős rendszerességgel látta a kislányt, aki addig megkapta a kötelező védőoltásokat. Utoljára 2015 júliusában vitték el hozzá, amikor az ilyen korú gyerekeknél átlagosan elfogadható súlyánál nagyjából másfél kilogrammal volt kevesebb: akkor 7 kilogrammot mutatott a mérleg.

Ezt követően azonban személyesen már nem jelentkeztek nála a szülők, az anya vagy sms-t küldött, vagy telefonált, s előbb családi okokra, majd különféle betegségekre hivatkozva kibújt a kötelező oltások, szűrővizsgálatok alól. A doktornő később telefonon és személyesen is rendszeresen próbálta elérni a családot, s amikor ez sikertelen maradt, március vége felé a gyámhatóságnál jelezte, hogy az anya és az apa nem működik együtt, a kislány nem kapta meg az oltásokat, s ő maga orvosként a gyereket nem tudja ellátni. Erre a levélre majdnem két hónappal később (!), a kislány halála előtti napon kapott viszontválaszt a gyámhatóságtól, ennek tartalma azonban már nem befolyásolta a történteket.

A gyerekorvos vallomásából kiderült: számos gyógyszert, tápszert felírt a gyereknek, azt azonban nem tudta ellenőrizni, hogy ezeket ki is váltották, s be is adták neki. Korábban a társadalombiztosítási rendszerben a házi és gyerekorvosoknak volt joguk a receptek nyomon követésére, ezt azonban számára ismeretlen okból később letiltották.

A bíró ezt követően azt kérdezte az orvostól: miután tudott arról, hogy a szülők visszautasították a védőnői ellátást, majd többszöri ígérgetés és kifogáskeresés után hozzá sem vitték a gyereket, sőt, 2015 júliusától 2016 májusáig semmilyen szakember nem látta a gyereket, miért nem tett semmit? A gyerekorvos erre azt válaszolta, a gyógyítás a bizalmon alapszik, ő maga mindig várta, hogy a szülők megjelennek, jóhiszemű volt, s ma is az.

Megszólalt a védőnő, aki korábban az idősebbik kislány, Kincső ellátását felügyelte, de megszakították vele a kapcsolatot. Ő folyamatosan jelezte a szociális ellátószervek felé, hogy a gyerek fejlődésében – mozgásában és mentálisan – is visszamaradt, ám a család ezt zaklatásnak ítélte. Kiara esetében már akkor lemondtak a védőnői ellátásról, amikor J. Médea terhes lett vele, s később sem keresték a kapcsolatot. A védőnő kétségbeesetten próbálta felhívni a különféle hatóságok figyelmét arra, hogy baj van a családdal, de ezek a jelzések rendre elakadtak a bürokrácia útvesztőjében.

Ma már nem lehet lemondani a védőnői szolgálatot
A bíróságon elhangzott: a gyöngyösi eset után új jogszabály született, eszerint már nem lehet lemondani a védőnői szolgálatot, s ha valaki nem működik együtt a családsegítőkkel, annak lakását akár erővel is feltörhetik, hogy biztosítsák az önmagukról gondoskodni képtelen kisgyerekek védelmét és ellátását.