Hiába várják, nem kapnak ételt

Bár a fővárosban és a Dunántúlon is csak többéves késéssel, decemberben indult el a Rászoruló személyeket támogató operatív program (RSZTOP) hajléktalanokat segítő része, a kilenc megyét magában foglaló Kelet-Magyarországon a késedelmesen kiírt közbeszerzési eljárás is eredménytelenül zárult. Így ott a programban máig nem kapnak egy tányér ételt sem a hajléktalanok, s a mélyszegénységben élő gyerekek sem jutnak hozzá az évek óta ígérgetett élelmiszercsomagokhoz – tudta meg a Magyar Nemzet.

A 30 milliárdos uniós programban 2016 és 2020 között kellene ellátni alapvető fogyasztási cikkekkel (élelmiszercsomaggal, ruhával, tisztálkodószerekkel) a mélyszegénységben élő, 3 év alatti kisgyereket nevelő családokat és a rászoruló várandós anyákat, míg a rendkívül alacsony jövedelemből élő időseknek és hajléktalanoknak az étkeztetését kellene megoldani.

Bár a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a lap korábbi, az uniós program kétéves késéséről szóló januári cikke után a helyzetet bagatellizálva azt állította, hogy decemberben elindították, a valóságban szó sincs erről.

A hajléktalanok élelmezése kapcsán Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Korózs Lajos szocialista képviselő írásbeli kérdésére csupán annyit árult el, hogy a tavaly kiírt közbeszerzés csak részben volt eredményes. Így fordulhat elő, hogy bár az unió négyezer fedél nélkül élő ember meleg ebédjét finanszírozná országszerte, jelenleg naponta csak háromezer adag ételt osztanak szét. Az államtitkár leszögezte: a le nem fedett területekre újabb közbeszerzést ír ki a lebonyolító, és ha a tender sikerrel zárul, kiosztják majd mind a négyezer adag ételt.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Galambos Erzsi a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2017.02.15. 06:47
FOTÓ: NAGY ATTILA
A Kossuth-díjas, örökifjú színésznő, Galambos Erzsi a Bóta Café vendége február 15-én, szerda este 9 órától, a Fix Tévében.

A zenés színház nagyasszonya, de a próza sem okozott neki soha gondot, könnyedségeknek is fajsúlyt ad, színpadon és civilben egyaránt jól érvényesül fanyar humora. Bóta Gábor élő, online is nézhető műsorában hívhatják őt a 445-1439-es számon, és a tv.fixhd Skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz. 

Szerző

Közlekedési Múzeum - Drágul a rekonstrukció

Miközben a földdel tették egyenlővé a Közlekedési Múzeum épületét, drágul a beruházás, írta meg a hvg.hu. Lényegében már nem is felújításról, hanem bontásról, és tulajdonképpen egy föld alatt is jelentősen terjeszkedő intézmény felhúzásáról van szó. 

És mint a kiemelt beruházások egy részénél, ebben az esetben is megszaladtak a költségek, de közölték, ez normális, mindenütt így megy Európában. Persze, már nem felújításról, hanem totális bontásról és egy új, több szempontból vitatott múzeum építéséről van szó.

A Közlekedési Múzeum szerint az intézmény most elbontott, régi, átgondolatlanul kibővített épülete nem volt egységes, alkalmatlan volt egy korszerű múzeum befogadására, ezért kellett a teljes lebontást és újjáépítést választani. A mostani tervek szerint úgy lesz modern az intézmény, ha 9000 négyzetméternyi föld alatti kiállítóteret építenek három szinten. A visszaépített pavilonból pedig kilátó lesz, helyet kap benne büfé, bolt, illetve lejárat a föld alatti voltaképpeni múzeumba. És lesz itt egy négyszintes, 351 autót befogadni képes mélygarázs is.

Csakhogy szakértők szerint az egész projekt tévedésen alapul, mivel a létrejövő területen nem fér el a múzeum teljes gyűjteménye, márpedig mi más lenne egy új épület értelme? Így aztán a beruházás változatlanul viták kereszttüzében áll.

Szerző