Előfizetés

Fertőző agyhártyagyulladás miatt bezártak egy iskolát a szomszédban

Három tanuló került kórházba fertőző agyhártyagyulladással az egyik ungvári iskolából, a tanintézetet egy hétre bezárták - adták hírül hétfőn kárpátaljai hírportálok.

Larisza Zarembo ungvári epidemiológus szakorvos a Karpatszkij Objektiv hírportálnak megerősítette, hogy három tanulót kezelnek a Kárpátalja megyei klinikai kórházban fertőző agyhártyagyulladással Ungvár 1. számú iskolájából. A kór először egy első osztályos gyermeknél jelentkezett, a másik két beteget az ennek nyomán elrendelt laboratóriumi vizsgálatok során szűrték ki. A portál azt is közölte, hogy 98 olyan embert vizsgáltak meg az orvosok, aki az utóbbi tíz napban érintkezhetett a beteg gyerekekkel otthon és az iskolában. A cikk szerint a tanintézet egyik pedagógusánál is kimutatták a fertőző agyhártyagyulladás kórokozóját. Ő nem beteg, de megfigyelésre kórházba vitték. Az érintett osztálytermeket fertőtlenítették, az iskolát jövő hétfőig bezárták.

Kórházban marad a balesetben megsérült lengyel kormányfő

Még néhány napig kórházban marad pénteki autóbalesete után Beata Szydlo, de állapota folyamatosan javul, teljesíti miniszterelnöki feladatait - közölte Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő a varsói katonai kórház előtt hétfő délután megtartott sajtóértekezletén.

A kórház igazgatóságának közleménye szerint, melyet Bochenek olvasott fel, a miniszterelnök sérülései nem tettek szükségessé sem sebészeti, sem más invazív beavatkozást, és a kezelőorvosok folytatódó stabilizációt állapítottak meg egészségében. A gyors felgyógyulás útján van - áll a közleményben. A kormányszóvivő elmondta: a jelenleg gyógytorna és folyamatos orvosi megfigyelés alatt álló Beata Szydlo a kórházban is teljesíti kormányfői feladatait, találkozott kabinetje több tagjával, illetve telefonos kapcsolatban is van a munkatársaival. A kedden esedékes kormányülést Piotr Glinski miniszterelnök-helyettes fogja vezetni.

Az 53 éves Beata Szydlót péntek óta ápolják a varsói katonai kórházban, ahova a dél-lengyelországi Oswiecimben szenvedett autóbalesete után került. A kormányfőt szállító autó sofőrje egy Fiat Seicento előzése közben irányváltásra kényszerült, és járműve egy útszéli fának ütközött. Az esemény körülményeit a lengyel ügyészség vizsgálja, előzetesen a Fiat Seicento 21 éves sofőrjét gyanúsították meg a baleset okozásával. A rendőrség közleménye szerint hibáját a fiatalember is bevallotta.

Jaroslaw Zielinski lengyel belügyminiszter-helyettes hétfőn közölte: a baleset kapcsán vizsgálat indul a lengyel kormányőrség (BOR) szabályainak betartására vonatkozóan. Mariusz Blaszczak belügyminiszter már szombaton bejelentette: tárcája az előző kormánytól "örökölt" BOR átszervezéséről szóló törvényen dolgozik. Blaszczak a hétvégén éles szavakkal bírálta a baleset után egyebek között közösségi portálokon, valamint egyes ellenzéki politikusok szájából is elhangzott viccelődő kommentárokat. Utalt az utóbbi hetekben szervezett utcai tüntetések során a kormányzó párt politikusait, köztük a miniszterelnököt is érő szóbeli támadásokra, illetve mozgásuk korlátozására.

Beata Szydlo karambolja után több biztonsági szakértő is hiányosnak minősítette a BOR működését, emlékeztetve többek között arra a tavaly márciusi, sérülésekkel nem járó balesetre, melynek során Andrzej Duda elnök kocsija gumiabroncs-repedés következtében árokba csúszott, továbbá a lengyel nemzetvédelmi minisztert szállító konvoj januári végi, nyolc személygépkocsi koccanásával járó balesetére.

A lengyel ellenzéki Polgári Platform és Modern (Nowoczesna) pártok hétfőn Szydlo balesete ürügyén a belügyminiszter leváltását követelték. Azzal vádolják a politikust, hogy az általa ellenőrzött BOR-ban az utóbbi évben végrehajtott kádercserék folytán az állam biztonságát veszélyeztető "káosz" keletkezett.

Huszonnyolc évre ítéltek egy dzsihadistát Belgiumban

Egy Szíriában elkövetett gyilkosság miatt huszonnyolc év börtönbüntetésre ítéltek egy dzsihadistát hétfőn Belgiumban; helyi sajtóhírek szerint ez az első alkalom, hogy visszatérése után olyan bűncselekményért ítélnek el egy "külföldi harcost", amelyet a hazájától távol követett el.

Az antwerpeni bíróság hétfő délelőtt meghozott ítéletében bűnösnek találta a 24 éves Hakim Elouassakit, aki azzal dicsekedett el telefonon barátnőjének 2013-ban, hogy megölt egy elrabolt síita férfit Szíriában, miután a fogoly családja nem tudta kifizetni a teljes váltságdíjat. A Sharia4Belgium nevű terroristacsoport tagjaként számon tartott fiatalember nem sejtette, hogy telefonhívását lehallgatják, és annak segítségével több társának kilétére és más bűncselekményekre is fény derült.

Elouassaki ügyvédje a védencének felmentését kérte, mondván, hogy nincsen semmi bizonyíték a gyilkosságra, a bíróság azonban nem fogadta el az érvelését és huszonnyolc év börtönbüntetéssel sújtotta a férfit - tudatta a La Libre Belgique című belga napilap.

Hakim Elouassaki azért tért vissza Belgiumba, hogy súlyos, gránátrepeszek ejtette sebeit gyógyíttassa. Hazatérésekor állítólag elismerte a gyilkosságot, később azonban visszavonta vallomását.

Elegendő bizonyíték hiányában viszont az ügy öt másik vádlottját - Houssien Elouassakit, Tarik Taketloune-t, Nabil Azahafot, Zakaria Asbait és Magomed Saralapovot - távollétükben felmentették, őket emberrablással, fogva tartással és gyilkosságokkal vádolták.

A tárgyaláson az ügyészség bemutatta azt a Belgiumban nagy port vert videofelvételt, amelyen állítólag Houssien Elouassaki látható, amint saját kezűleg lefejez egy férfit Szíriában.

Tavaly március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.