Több európai csapatot akar az UEFA a vb-n

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) legalább 16 helyet szeretne a kontinens számára a 48 csapatosra kibővített 2026-os világbajnokságon. „Reális kérés részünkről a tizenhat hely, és az, hogy minden kijutó európai válogatott külön csoportban szerepeljen” – mondta az UEFA elnöke, a szlovén Aleksander Ceferin a szervezet nyoni tanácskozása után.

A megbeszélésen arról is döntöttek, hogy mostantól maximum három négyéves cikluson át, azaz 12 évig töltheti be ugyanaz a személy az UEFA elnöki tisztségét, mint ahogy a végrehajtó bizottságnak is csak eddig lehet tagja valaki. Ezeket a javaslatokat az április 5-i, finnországi UEFA kongresszuson szentesíthetik.

A nemzetközi szövetség (FIFA) a májusi, bahreini kongresszusán dönthet arról, melyik kontinensről hány csapat juthat ki a kibővített világbajnokságra.

A FIFA januárban hozott döntést arról, hogy a 2026-os tornától kezdődően 48 csapatosra bővíti a világbajnokság mezőnyét, így 16, három-három válogatottból álló csoportot alakítanak ki. A hármasokból két-két együttes jut tovább a legjobb 32 közé. Onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik majd a torna. A 2018-as oroszországi vb-n a házigazdával együtt 14 európai csapat szerepelhet.

Szerző

Hárommillió jár a győztesnek

Hárommillió forintot kap a férfi kosárlabda Magyar Kupa győztese a jövő csütörtöktől szombatig tartó, győri nyolcas döntőben. A szövetség (MKOSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján Bodnár Péter főtitkár elmondta, a második helyezettnek másfél millió jár, míg a bronzérmes 900 ezer forinttal gazdagodik. 

„Igaz, hogy a semleges helyszín miatt egyik csapat sem élvezhet pályaelőnyt, ugyanakkor minden költséget az MKOSZ áll, beleértve a szállást és a szervezést is" - hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve, a sűrű versenynaptár miatt 2014-ben bevezetett nyolcas MK-döntő sikeres ötletnek bizonyult, s Magyarország egyben igazodott az európai trendhez, mivel sok országban ezen a hétvégén rendezik a kupaküzdelmeket. Ráadásul az átszervezéssel emelték az alapszakasz fontosságát is.

Szalay Ferenc, a szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy azért esett Győrre a választás, mert Budapesten nem találtak erre az időszakra alkalmas csarnokot. „A BOK és a Tüskecsarnok foglalt, a Papp László Sportaréna pedig túl nagy lett volna. A győri Audi Aréna már bizonyított a 2015-ös női Európa-bajnokság középdöntőinek rendezésekor, ráadásul a nemzetközi szövetség illetékesei szerint Európa legjobb kis csarnokáról van szó" - közölte az MKOSZ vezetője.

A rendezők nevében Fűzy András, a CMB Cargo UNI Győr női klub társadalmi elnöke felidézte, hogy Győr a 2015-ös Eb mellett két női kupadöntőnek is otthont adott már, és a kosárlabda lesz a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) egyik kiemelt sportága is.

Ami az MK menetrendjét illeti, a címvédő Körmend a Szombathellyel csap össze a negyeddöntőben, míg a bajnok Szolnok a Kaposvárral találkozik. A tavalyi fináléban a Körmend 68-55-re legyőzte az akkor címvédő Szolnokot a budapesti Syma Csarnokban, ezzel fennállása során hetedszer hódította el az MK-trófeát.

Szerző

Torna a vb-felkészülés jegyében

Publikálás dátuma
2017.02.10. 06:51
Decker Attila (piros sapkában) védheti a magyar kaput a hétvégén is FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Märcz Tamás szövetségi kapitány szerint jó ellenfelekkel, rangos tornán mérkőzik meg a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely péntektől vasárnapig a XI. Volvo-kupán szerepel a Tüskeuszodában.

Az új éra első színre lépése lesz a hétvégi Volvo-kupa, ugyanis Märcz Tamás január elseje óta a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A 42 esztendős mester együttese Szlovákiával, a riói ötkarikás játékokon negyedik Montenegróval és az olimpiai ezüstérmes Horvátország ellen mérkőzik majd meg. Előbbi riválissal kapcsolatos hír, hogy miután lemondott posztjáról a spanyol Antonio Esteller, a szlovák férfi vízilabda-válogatott ideiglenes szövetségi kapitánnyal érkezik a Volvo Kupára. Az új kapitány megválasztásáig a korábbi másodedző, Peter Nizny irányítja az együttest, amelynek három magyarországi légiós is tagja: Lukás Durík (Debrecen), Polovic Krisztián (Kaposvár) és Lukás Seman (OSC).

A program
Péntek
Horvátország-Montenegró 19.00
Magyarország-Szlovákia 20.30
Szombat
Horvátország-Szlovákia 19.00
Magyarország-Montenegró 20.30
Vasárnap
Montenegró-Szlovákia 10.00
Magyarország-Horvátország 11.30
A magyar válogatott mérkőzéseit
az M4 Sport élőben közvetíti.

„Megvan már mind a három meccsre az elképzelt játékoslistám, amin csak akkor változtatok, ha valami ezt szükségessé teszi. Ideálisnak érzem azt a helyzetet, hogy a három nap három meccsén összesen 18 játékos tud szerepelni, s arra törekszem majd, hogy mindenki nagyjából egyforma mennyiségű játéklehetőséget kapjon" - nyilatkozta Märcz a kerethirdetéskor a vlv.hu-nak.

A hagyományos budapesti pólótorna tegnapi sajtótájékoztatóján pedig többek közt arról is beszélt, hogy ezúttal nincs lehetőségük sok időt együtt tölteni, ugyanis csupán csütörtök este nyílt alkalma arra, hogy találkozzon a csapattagokkal. „Limitáltak a lehetőségek, de meg kell ragadnunk minden olyan alkalmat a felkészülésre, mint amilyen a mostani rangos Volvo-kupa is. Nem garantált, hogy győzni tud a magyar csapat, mert kiváló ellenfelek jönnek. Ez segíti az én munkámat abban is, hogy lemérjük, hogyan állják meg például az új behívottak a helyüket" - fogalmazott. Hozzátette, a Tüskeuszoda méltó helyszín lesz, és a csapatnak szüksége lesz a közönség támogatására.

A kapitány kitért arra is, hogy a válogatottnak a lehetőségekhez mérten márciusban és áprilisban lesz egy-egy háromnapos összetartása a júliusi, budapesti világbajnokságot megelőzően. „Mikor kísérletezzek, ha nem most? Bízom benne, hogy erős lesz ez a válogatott, s minden alkalommal a győzelemért szállunk majd vízbe a tornán."

A riói ötkarikás játékokon csapatkapitány, olimpiai és világbajnok Varga Dénesről elmondta, a kiváló játékos még hezitál a válogatottbeli szereplést illetően. „Folyamatosan kapcsolatban vagyok vele, bízom benne, hogy a kimaradása a javát szolgálja, és motiváltan tér majd vissza, ha végül rászánja magát. Rá mindig szüksége van a válogatottnak" - mondta Märcz.

Manhercz Krisztián, a válogatott játékosa kiemelte, hogy ez egy jó lehetőség arra, hogy bebizonyítsák a játékosok mind a kapitánynak, mind a nézőknek, helyük van a válogatottban. „Három kőkemény mérkőzésre számítok, de nem félek, hiszen mindannyian mindent megteszünk azért, hogy kiszolgáljuk a közönséget."

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke leszögezte, számára nagyon különleges az együttműködés a névadó szponzor Volvóval. „Azt, hogy februárban, télvíz idején a válogatott felkészülése szempontjából fontos torna a Volvo-kupa, már az összes földrészen tudják, hiszen mindről voltak már itt csapatok játszani. Nagy öröm, hogy immár a második dekád első Volvo Kupája kezdődik". Sztárcsevity Andrea, a Volvo marketing igazgatója pedig bejelentette, mivel már 11. alkalommal rendezik meg a tornát, a Volvo magyar gólonként tizenegyszer tízezer, azaz 110 ezer forinttal támogatja a hazai utánpótlást.

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Decker Attila (Honvéd), Lévai Márton (Debrecen)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (OSC), Bedő Krisztián (Eger), Decker Ádám (Eger), Erdélyi Balázs (Eger), Fülöp Bence (Szolnok), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (Szeged), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (OSC), Salamon Ferenc (OSC), Tóth Márton (Ferencváros), Török Béla (BVSC), Vámos Márton (Szolnok), Zalánki Gergő (OSC)

Szerző