Letiltottak egy bulvárlapot - Nem lehet rájuk hivatkozni

Publikálás dátuma
2017.02.09. 13:47
Illusztráció: Peter Macdiarmid/Getty Images
A Wikipédia szerkesztői úgy döntöttek, hogy megtiltják a Daily Mail napilap forrásként való használatát weboldalaikon, és csak rendkívüli esetben fogadják el, mondván a brit lapkiadó csoport "általánosságban megbízhatatlan".

A szerkesztők a tilalmat azzal indokolták, hogy a brit napilap "közismerten nem ellenőrzi a tényeket, szenzációhajhász és puszta találgatásokat közöl". A lépes nagyon szokatlan az online enciklopédia részéről, amely ritkán fordul a publikációk tilalmának eszközéhez és még olyan forrásokat is elfogad, mint a például a Kremlhez közelálló Russia Today vagy az amerikai Fox News, amelyeket szerkesztői fenntartásokkal kezelnek - írta a The Guardian brit napilap.

A Wikipédiát működtető Wikimédia Alapítvány, amely nem ellenőrzi az enciklopédia szerkesztésének folyamatát, közleményében arról írt, hogy az angol nyelvű Wikipédia önkéntes szerkesztői már 2015 eleje óta mérlegelik a Daily Mail megbízhatóságát, és egyetértettek abban, hogy a brit lapkiadó csoport "általánosságban megbízhatatlan, és hivatkozásként való használatát általában megtiltják, különösen akkor, ha léteznek más megbízhatóbb források. 

Ez azt jelenti, hogy a Daily Mailre általában nem fognak hivatkozni mint megbízható forrásra az angol nyelvű Wikipédián és az önkéntes szerkesztőket arra bátorítják, hogy változtassák meg a létező utalásokat, a közösség által megbízhatónak tartott más forrásokat idézzenek. Ez összhangban áll azzal, ahogyan a Wikipédia szerkesztői általában értékelik és használják a médiaforrásokat józan ésszel és megfelelő körültekintéssel" - olvasható a Wikimédia Alapítvány közleményében. 

A Wikipédián jelenleg mintegy 12 ezer hivatkozást tartanak nyilván. Az online enciklopédia döntése időben egybeesik a hamis hírek elterjedéséről szóló vitáknak, amelyek egyre inkább kiterjednek a hagyományos sajtótermékekben megjelenő félrevezető információk miatti aggodalmakra is. A BuzzFeed amerikai internetes médiatársaság egy minapi tanulmánya szerint az Egyesült Királyságban a felhasználóknak "csekély étvágyuk" van a kitalált, hamis hírekre, mivel az országnak fejlett, elvekben elkötelezett sajtója van. 

A Wikipédia szabályzata a megbízható forrásokról azt is előírja, hogy ha az adott témában a szerkesztő nem talál ilyen forrást, akkor annak nincs helye Wikipédián. A Daily Mail illetékesei egyelőre nem kommentálták a Wikipédia-tilalmat.

Szerző

Véglegesítették - Kezdődik a Brexit

Publikálás dátuma
2017.02.09. 13:16
Illusztráció: Getty Images
A várakozásoknak megfelelően módosítások nélkül, kényelmes többséggel véglegesítette szerdán a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához szükséges felhatalmazást, amelyet a kormánynak kellett kérnie a törvényhozóktól a brit legfelsőbb bíróság múlt havi döntése alapján.

A képviselők a felhatalmazásról szóló törvényjavaslatot egy hete már nagy többséggel, 498:114 arányban megszavazták. E héten azonban az indítvány ismét az alsóház elé került, amelynek ezúttal a tervezethez benyújtott módosító javaslatokról kellett döntenie. A néhány soros törvénytervezethez 146 oldalnyi módosítási indítványtömeg érkezett a pártok részéről, de a hétfő óta tartó három újabb vitanap során ezek közül egyiket sem fogadták el, és a szerda esti végszavazáson ismét nagy többséggel, most 494 szavazattal 122 ellenében véglegesítették a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásához szükséges alsóházi felhatalmazást.

Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. A Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) londoni alsóházi képviselőcsoportja önmaga 50 módosító indítványt terjesztett be. Ezek között szerepelt például, hogy az Egyesült Királyság "felülvizsgált feltételekkel" maradjon az Európai Unió tagja, ha az EU-val a kilépési tárgyalások végén létrejövő megállapodást az alsóház képviselői elutasítanák.

Skóciában a szavazók 62 százaléka a bennmaradásra voksolt a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson, és az SNP-kormány azóta többször is felvetette, hogy Skócia nem hagyja magát akarata ellenére "kirángatni" az Európai Unióból.

A legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt az 50. cikkely aktiválására felhatalmazást adó törvényjavaslatot egy olyan módosítással kívánta kiegészíteni, amely jogszabályban kötelezte volna a brit kormányt a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-munkavállalók tartózkodási és egyéb szerzett jogainak előfeltételek nélküli garantálására a brit EU-tagság megszűnése után.

A kormánytöbbség ezt a módosító indítványt is elvetette. Theresa May miniszterelnök azonban a szerdai vitanapon megerősítette azt a már többször hangoztatott álláspontját, hogy London erről a lehető leghamarabb, a kilépési tárgyalások nagyon korai szakaszában megállapodásra akar jutni az uniós társállamokkal, de viszonossági alapon, vagyis azzal a feltétellel, hogy az EU-ban maradó tagországok is garantálják az ott élő brit állampolgárok jogainak további érvényesülését.

Az 50. cikkely aktiválásáról szóló parlamenti vita és szavazás nem szerepelt a kormány eredeti menetrendjében. Theresa May korábbi hivatalos álláspontja szerint a cikkely aktiválása - amelyet a kormány az idei év első negyedének végéig irányzott elő - az ő személyes döntési jogkörébe tartozott volna, és e döntéséhez nem kellett volna előzetes parlamenti jóváhagyás.

A legfelsőbb bíróság azonban január végén ismertetett jogerős végzésében a kormányfő álláspontjával ellentétes véleményre jutott, megerősítve az első fokon eljáró londoni felsőbíróság tavaly novemberi döntését. A felsőbíróság az állampolgári kezdeményezésre indult eljárás végén azt mondta ki, hogy a brit parlament szuverén jogköre az EU-tagságot megszüntető folyamat elkezdésének előzetes jóváhagyása.

Az 50. cikkely aktiválásához felhatalmazást kérő kormányzati indítvány az alsóházi tárgyalási szakasz után a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül, amely február 20-án veszi napirendjére a tervezet tárgyalását. Mivel az alsóház módosítások nélkül hagyta jóvá a tervezetet, valószínűtlen, hogy a felsőház komoly mértékben módosítaná, vagy egyéb módon jelentősen késleltetné a határozat törvénybe iktatását. Nem hivatalos értesülések szerint a kormány szeretné, ha a teljes parlamenti tárgyalási szakasz március elejére lezárulna.

Szerző

Robbanás egy francia atomerőműben - Videó!

Publikálás dátuma
2017.02.09. 12:56
Forrás: Youtube
Robbanás történt csütörtök délelőtt egy franciaországi atomerőműben, az ország északi részén, Flamanville-ben - közölték az illetékes hatóságok, amelyek arról is biztosítottak, hogy "nincsen semmilyen nukleáris veszély". A detonációban többen is megsérülhettek.

A délelőtt 10 órakor történt balesetben öten "könnyebb füstmérgezést" szenvedtek, de senki nem sérült meg - közölte Olivier Marmion, a prefektus kabinetfőnöke. "Jelentős technikai esemény történt, de nincs szó nukleáris balesetről, s az incidensnek már vége" - tette hozzá. A prefektúra később arról tájákoztatott, hogy egy ventillátor felmelegedett és felrobbant az egyes reaktor géptermében, a tűz nem volt súlyos.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók és a mentők, de az úgynevezett rendkívüli riasztási tervet nem léptették életbe a hatóságok, miután nincs sugárveszély. A BFM hírtelevízió azt közölte, hogy a robbanás a nukleáris övezeten kívül, az erőmű gépházában történt, és nincsenek környezetszennyezési kockázatai. A tűzoltóság és az erőművet működtető EDF áramszolgáltató tájékoztatása szerint robbanás történt, majd tűz ütött ki, amelyet délre az erőmű biztonsági szolgálata eloltott a gépteremben, a tűzoltóknak már nem volt dolguk. Az erőmű két reaktora közül az egyiket leállították.

Franciaország lakossági energiaszükségletének 80 százalékát az országban működő 19 atomerőmű összesen 58 reaktora biztosítja. Flamanville-ben a harminc évvel ezelőtt épített jelenlegi atomerőmű közelében áll majd üzembe 2018 végén az európai nyomottvizes reaktor (EPR), amelynek teljesítménye 1600 megawatt lesz (a paksi atomerőmű teljesítménye reaktoronként 500 megawatt), és már zajlik egy további építésének az előkészítése is az ugyancsak normandiai Penly-ben.
Flamanville rendszeresen kerül reflektorfénybe, miután az új reaktor átadása már többször halasztást szenvedett, és a költségek a kezdeti 2007-es tervekhez képest megtriplázódtak.

A 1986-ban megnyílt Flamaville-i atomerőműben jelenleg két, egyenként 1300 megawatt teljesítményű reaktor működik. Az egyes reaktorban 2012-ben rádioaktív szivárgást észleltek, akkor is le kellett állítani a reaktort, de sugárveszély nem merült fel. Az EDF 2015-ben egy a hetes skálán egyes erősségű incidenst jelzett mindkét reaktorban, ahol a csövek csatlakozását nem találta elég biztonságosnak. Az EDF szerint az erőmű legfontosabb prioritása a biztonság. A telepen 810 alkalmazott és 350 külső vállalkozó dolgozik, a technikai incidensek aránya tavaly csökkent az előző évhez képest: 2016-ban öt olyan meghibásodás történt, amelyek miatt fel kellett függeszteni a reaktor működését, 2015-ben nyolc ilyen esetet regisztráltak.
A Greenpeace szerint az elmúlt tíz napban ez volt a harmadik tűzeset a franciaországi atomerőművekben, a másik kettő a lotaringiai Cattenom reaktorai közelében ütött ki. A környezetvédő szervezet úgy látja, hogy a francia reaktorok elöregedtek, a többségükkel már mintegy száz súlyos meghibásodás történt.

A jelenlegi francia kormány azt vállalta, hogy 2025-ig ötven százalékra csökkenti az atomenergiát a lakossági energiaellátásban.

Szerző
Frissítve: 2017.02.09. 16:29