Előfizetés

Tokiói fényes érmet szeretne Márton Anita

Két fő célt fogalmazott meg Márton Anita a 2017-es évre: az olimpiai bronzérmes súlylökő szeretné megvédeni címét a belgrádi fedett pályás Európa-bajnokságon, az augusztusi, londoni szabadtéri világbajnokságon pedig érmet akar szerezni.

A 28 éves békéscsabai atléta az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy nem sokat változott az élete a tavalyi, riói játékokon elért harmadik helye után, ugyanúgy kezdte el a felkészülést, mint az előző években, és ugyanazzal a csapattal dolgozik, mint korábban. Edzője, Eperjesi László ugyanakkor elárulta: az elmúlt esztendőkhöz képest óriási előrelépés, hogy most egy fűtött tornateremben tréningezhetnek, tanítványa pályafutása során erre még nem volt példa.

„Ez azt jelenti, hogy ha kint mínusz 15 fok volt, akkor bent is, és ott voltunk kénytelenek készülni” – fogalmazott a tréner, aki hozzátette, a körülményeik jóval gyengébbek, mint a külföldi riválisoké, de ők ebből tudják kihozni az eredményeiket, s erre nagyon büszkék.

Márton Anita azt mondta: sok versenyre hívják, válogathat, hogy hol induljon el, s ennek nagyon örül.

„Rio előtt a hatodik–nyolcadik helyet tűztem ki célul, s a bronz meglepetésérem volt. A fő célom az, hogy egyszer megnyerjek egy olimpiát. Remélem, hogy 2020-ban, Tokióban ez már nem meglepetés lesz, hanem egy stabil dobogós helyezés, és szeretném, ha a bronznál fényesebb érem lenne” – nyilatkozott Márton Anita.

A fedett pályás Eb-t március elején rendezik Belgrádban, azon címvédőként egyértelműen az újabb győzelem a célja, az augusztusi, londoni szabadtéri vb-n pedig szeretné begyűjteni pályafutása első szabadtéri világbajnoki érmét.

Risztov végleg búcsúzik

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2017.02.08. 22:05
A londoni olimpián egy egész ország örült vele az olimpiai aranyéremnek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/RYAN PIERSE
Risztov Éva ismét – immár végleg – bejelentette visszavonulását. A 2012-es londoni olimpián nyílt vízi úszásban aranyérmes 31 éves sportolónő úgy érezte, most kell váltania, és a civil életben szeretne hasonló sikereket elérni, mint a sportban.

A Hódmezővásárhelyen született úszó gyorson és pillangón tartozott a világ legjobbjai közé, a 2003-as barcelonai világbajnokságon három, a berlini és madridi (2002, 2004) Európa-bajnokságokon öt ezüstérmet szerzett. Majd 2005-ben, húszévesen váratlanul bejelentette visszavonulását.

Sikerek
Olimpia
arany 2012, London nyílt vízi úszás 10 km
Világbajnokság
ezüst 2003, Barcelona 200 m pillangó
ezüst 2003, Barcelona 400 m gyors
ezüst 2003, Barcelona 400 m vegyes
Európa-bajnokság
ezüst 2002, Berlin 200 m pillangó
ezüst 2002, Berlin 400 m gyors
ezüst 2002, Berlin 400 m vegyes
ezüst 2002, Berlin 800 m gyors
ezüst 2004, Madrid 400 m vegyes
bronz 2012, Debrecen 800 m gyors
ezüst 2012, Debrecen 1500 m gyors
ezüst 2014, Berlin 10 km
Rövid pályás Európa-bajnokság
arany 2002, Riesa 200 m pillangó
arany 2002, Riesa 400 m gyors
ezüst 2002, Riesa 400 m vegyes
arany 2002, Riesa 800 m gyors
arany 2003, Dublin 200 m pillangó
arany 2003, Dublin 400 m vegyes
bronz 2003, Dublin 800 m gyors
arany 2004, Bécs 400 m vegyes
Nyílt vízi Európa-bajnokság
bronz 2016, Hoorn csapat

„Elegem volt a sok ezüstből és egy kicsit a sportágból is, illetve abból nem is olyan kicsit – mondta Risztov a Népszavának. – Megcsömörlöttem, úgy éreztem, muszáj váltanom, mert a rengeteg befektetett munkának nem volt olyan eredménye, amilyet én szerettem volna.”

Az úszástól nem szakadt el teljesen, hiszen részt vett a 2006-os budapesti kontinensverseny lebonyolításában, a medencébe azonban 2009-ben tért vissza, és kezdett el megint versenyszerűen úszni, igaz, immár hosszútávúszóként.

„Jót tett ez a kihagyás, nem bántam meg semmit, sem a visszavonulást, sem a visszatérést – jelentette ki a sportoló. – Nagyon keményen dolgoztam, mindenképpen nyerni akartam.”

Négy hónappal a folytatás bejelentése után női versenycsúccsal megnyerte a balatoni öbölátúszó viadalt. Ebben az időben még a medencében is versenyzett hosszabb távokon, a rövidpályás ob-n például 800 m gyorson lett bronzérmes. 2011. áprilisában a mexikói Cancúnban 10 km-en Világkupa-ezüstéremmel hívta fel magára a hosszútávúszó-világ figyelmét, két hónappal később a debreceni magyar bajnokságon 400, 800 és 1500 m gyorson is aranyérmes lett. A sanghaji vb-n 10 km-en kizárták, 2012 júniusában a setubali olimpiai selejtezőn második lett, így jutott ki a londoni nyári játékokra, ahol nagyon taktikus versenyzéssel meglepetésre aranyérmes lett.

„Engem nem lepett meg a győzelmem – reagált Risztov. – Tudtam, mennyi munka előzte meg az olimpiát, hittem és bíztam magamban, a felkészülésemet segítőkben. Erre készültünk, hogy nyerek.”

Négy évvel később Rióban nem sikerült a címvédés, Risztov a tizenharmadik helyen ért célba.

„A nyílt vízi úszás rengeteget fejlődött egy olimpiai ciklus alatt is, egyre jobbak az ellenfelek, az élcsoportba tartozók fantasztikusan hajráznak, úgy ússzák az utolsó 400 métert, mint Kapás Boglárka (400 m gyorson Európa-bajnok, a szerk.) – emelte ki a visszavonult úszónő. – Ráadásul az sem igaz már, ami pár éve jellemezte a sportágat, hogy a harminc év fölöttiek tartoznak a világ élvonalába.”

Risztov Évának szókimondása, „ami a szívén, a száján” mentalitása miatt sok konfliktusa volt pályafutása során.

„Minden olimpiai bajnok nehéz eset, a sikeres sportolók eltérnek az átlagtól, ezért jobbak a többieknél, ezt el kell tudni fogadni – jegyezte meg Risztov. – Azt gondolom, ez nemcsak a sportolókra vonatkozik, ha el akarsz érni valamit, el kell térned az átlagtól.”

A sportoló újabb bejelentése után jogosnak tűnik a kérdés, vajon ezúttal nem gondolja meg magát, végleges a döntése?

„Ha megint kihagynék pár évet, és utána meggondolnám magam, akkor már közel lennék a negyvenhez, ez azért más helyzet, mint az első visszavonulásom idején volt – hangsúlyozta a londoni olimpiai bajnok. – Sportolni lehet és kell továbbra is, de az élsportot befejeztem, az életnek van egy másik útja. Gyakornokként dolgozom a TMC menedzsment irodában, itt hasznosítom azt a tudást, amit a sportpályafutásom során szereztem. Rengeteg embert megismertem, az olimpiai aranyéremig vezető úton az edzőim mellett rengeteg szakember segített, dietetikustól kezdve a fizioterapeutáig fantasztikus szakemberek foglalkoztak velem, mindenki hozzátette a magáét. Ezekkel a nagyon értékes kapcsolatokkal igyekszem segíteni azoknak, akik felkeresnek minket. Bármelyik sportág képviselőjét, de más területekről is várjuk a hozzánk fordulókat. Nagyon érdekes, izgalmas, változatos ez a munka, természetesen ezen a területen is én akarok lenni a legjobb, csak a maximumot tudom elfogadni magamtól.”

Philipp Lahm, a Bayern védője visszavonult

B.P.
Publikálás dátuma
2017.02.08. 22:05
Könnyes búcsú következik FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEX GRIMM BONGARTS
A szezon végén befejezi pályafutását Philipp Lahm, a Bayern München labdarúgócsapatának világbajnok védője. A 33 éves futballista visszavonulásának bejelentése körül enyhe kommunikációs zűrzavar alakult ki, a klub cáfolta, a játékos megerősítette, hogy az utolsó fél év következik a pályafutásában.

Lahm szerződése 2018. június 30-án jár le a bajor sztárklubnál, de szerda este óta hivatalosan is eldőlt, hogy idén nyáron véget ér a müncheniek csapatkapitányának profi karrierje. A Bayern München a VfL Wolfsburg ellen nehezen – a vendég Farkasoknak több veszélyes helyzetük is volt a hajrában – nyert 1-0-ra a Német Kupa negyeddöntőjében a müncheni Allianz Arénában. A találkozónál azonban sokkal érdekesebb volt, vajon igaz-e, ami több portálon már délután megjelent, hogy Lahm visszavonul. A futballista nem nyilatkozott a kupameccset közvetítő ARD közszolgálati televíziónak, Uli Hoeness, a bajor klub elnöke pedig cáfolta az információt.

„Philipp még nem döntött arról, mikor vonul vissza, annyit tett a klubért, a német futballért, hogy dönthet bárhogy, azt mi maximálisan tiszteletben tartjuk – mondta Hoeness. – Több egyeztetés zajlott közöttünk a jövőjéről, nagyon szeretnénk, ha a pályafutása lezárása után is a klubnál maradna, biztos vagyok benne, hogy a sportigazgatói poszt megfelelő lenne számára. (A klubnál Matthias Sammer tavaly nyári távozása óta nem dolgozik sportigazgató.) Valótlanságot állít, aki azt írja, hogy Lahm visszavonul.”

Hoeness televíziós nyilatkozatával majdnem egy időben Lahm a kupatalálkozóról szintén beszámoló fizetős csatornán, a Sky-on megerősítette, hogy nyáron abbahagyja a futballt, és hozzátette: nem lesz sportigazgató a Bayernnél.

Névjegy
Philipp Lahm
  • Született: 1983. november 11., München
  • Testmagasság/testsúly: 170 cm/64 kg
  • Poszt: hátvéd, középpályás
  • Klubjai: FT Gern München 1989-1995
       - Bayern München (juniorcsapat) 1995-2001
       - Bayern München II. 2001-2003
       - VfB Stuttgart 2003-2005
       - Bayern München 2005-2017
  • A német válogatottban 2004-2014. között 113 mérkőzésen 5 gólt szerzett.
  • Sikerei a válogatottban: világbajnok (2014), világbajnoki bronzérmes (2006, 2010), Európa-bajnoki ezüst-(2008) és bronzérmes (2012).
  • Klubsikerek: klubvilágbajnok (2013), európai Szuperkupa-győztes (2013), Bajnokok Ligája-győztes (2013), hétszeres német bajnok, hatszoros Német Kupa-győztes.

„Döntésemről tájékoztattam a klub vezetőit is, más kérdés, ők nagyon szeretnének meggyőzni a folytatásról – nyilatkozta Lahm. – Ez természetesen nagyon jólesik, de én csak százszázalékos erőbedobással, motivációval tudom végezni a munkám, és úgy érzem, ez már csak ennek a szezonnak a befejezéséhez lesz elég. Bíztam abban, hogy szabadon dönthetek a visszavonulásom időpontjáról és nem egy sérülés vagy más külső tényező kényszerít erre. A döntést meghoztam, nem fogok változtatni rajta. A Bayern München sportigazgatói posztja rendkívül vonzó lehetőség, nagyon komoly kihívás, de számomra jelenleg nem időszerű. Egyelőre egy kis nyugalomra, magánéletre vágyom, később nem zárnék ki semmit, de egyelőre ennek a szezonnak a tisztességes befejezésére összpontosítom az energiáim, remélem, sikeresek lesznek az előttünk álló hónapok, utána jöhet a pihenés, feltöltődés.”

Lahm a hétvégén a Schalke 04 játszotta 500. tétmérkőzését a Bayern Münchenben, amelynek 2011. óta csapatkapitánya. A játékos 1995. óta tartózik a müncheniekhez, pályafutása alatt csak két évig játszott máshol, 2003-2005. között kölcsönjátékosként szerepelt a VfB Stuttgart együttesében.

Pintért a 18. percben állították ki
Nem sok időt tölthetett a pályán Pintér Ádám a Borussia Mönchengladbach elleni labdarúgó Német Kupa-nyolcaddöntőben: a Ferencvárostól a téli szünetben a másodosztályú Greuther Fürth-be szerződött futballista a 18. percben beleszállt Christoph Kramerbe, a Borussia világbajnok középpályásába, amiért a magyar játékost a játékvezető azonnal kiállította. A találkozót a sokkal esélyesebb élvonalbeli Mönchengladbach nyerte meg 2-0-ra.
A sorozatban még egy magyar érdekeltségű csapat van versenyben: a Dárdai Pál edzette Hertha BSC-re rendkívül nehéz feladat várt, a fővárosiak a Borussia Dortmund vendégei.
Német Kupa, nyolcaddöntő:
Hamburg-Köln 2-0
Bayern München-Wolfsburg 1-0
Astoria Walldorf (IV. oszt.)-Bielefeld (II). 1-1, tizenegyesekkel: 3-4
Greuther Fürth (II.)-Borussia Mönchengladbach 0-2
A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.