Előfizetés

Felelős vagyok, bűnös nem

Ártatlannak vallotta magát az Egri Törvényszéken az a gyöngyösi pár, akinek tavaly májusban alig több mint három kilogrammosan meghalt másfél éves kislánya. J. Médea magán kívül szinte mindenkit – a kórházakat, a gyámügyet, az egészségügyi ellátást - megvádolt azzal, hogy miattuk halt meg Kiara.

A kislány belső szervei kiszáradtak, a bőre alatt gyakorlatilag alig volt zsírréteg, s agyduzzanata keletkezett. Az átlagosat lényegesen meghaladó szenvedés, az alultápláltság miatt heveny légzési és keringései rendellenesség állt be, s ez okozta halálát. A boncolás semmilyen más, veleszületett rendellenességet nem állapított meg – hangzott el az Egri Törvényszéken. A szakértői vélemények szerint J. Médea pszichopátiás személyiségzavarban, úgynevezett Münchausen-szidrómában szenved, ez azonban a büntethetőségét nem zárja ki, tette elkövetésének idején beszámítható volt. A gyermekét halálra éheztető anya korábban már két alkalommal volt büntetve kiskorú veszélyeztetése, éheztetése miatt. Először az egri városi bíróság 1 év, felfüggesztett börtönre ítélte, majd jogerősen 50 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá.

Az asszonyt különös kegyetlenséggel, 14 életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolják. Férje, a kőfaragóként dolgozó K. Gusztáv esetében a bíróság szerint gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége állhat fent, ezt majd a per során kell igazolni vagy kizárni.

- Nem követtem el a bűncselekményt. Felelősnek érzem magam bizonyos dolgokban, de nem abban, hogy éheztettem a gyerekemet – ezek voltak J. Médea első szavai a bíróságon. Az asszony részletes és terjengős vallomást tett, amelyben szinte az egész élettörténetét elmesélte.

Kiara megfelelő súllyal született, két-három hónapig szopott, majd csökkenni kezdett a súlya. - Értelmileg jól fejlődött, időben fordult, gagyarászott. Tápszerrel etettük, s megpróbáltuk később a szilárd ételeket, de nem akar kanállal enni. Szívesen szopott volna, de nem volt már tejem. Ezért hígítottam a táplálékot, s talán ez volt a baj - mondta. Hozzátette: abban hibásnak érzi magát, hogy nem vitték hamarabb szakorvoshoz. Szavai szerint Kiara halálát megelőzően ő maga depressziós állapotban volt, rengeteget sírt. J. Médea szerint a gyámügy korábban már ellenségesen viselkedett velük, mikor két nagyobb gyerekét – szerinte ok nélkül - elvették, ezért nem engedték be soha a lakásukba a gyermekvédelmi szakembereket. Így tettek később a védőnőkkel is, akik az anya szerint támadólag léptek fel.

Tagadta az emberölést az apa, K. Gusztáv is. Vallomásából gyakorlatilag annyi derült ki, a kislány halálát megelőző este állítólag biokeksszel etették a gyereket, aki furcsán sírt. Reggel K. Gusztáv arra ébredt, hogy J. Médea egy fotelben ül, a karjában tartja a gyereket, s azt kiabálja, hogy „Kiara meghalt”. Ezt követően órákig nem értesítettek senkit, az anya megfürdette és felöltöztette a halott gyereket, majd a telefonhívásukra később ideérkező nagymama hívta a mentőket és a rendőrséget.

A per jövő héten tanúk meghallgatásával folytatódik.

A Münchausen-szindróma
Súlyos pszichiátriai kórkép, melynek lényege, hogy valaki - általában az anya - fizikai vagy mentális betegséget okoz, vagy egy más létező betegség tüneteit súlyosbítja azért, hogy felhívja magára a figyelmet.
Bár nagyon ritka betegség, gyakran tragikus következményekkel jár, és a legtöbb országban bűncselekménynek számít. A kór a gyermekbántalmazás egyik legsúlyosabb formája.

Nem szándékosan ölte meg csecsemőjét - Módosított ítélet

Gondatlan emberölés vétsége miatt két év hat hónap fogházbüntetéssel sújtotta az újszülött gyermeke halálát okozó mátranováki nőt a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A Debreceni Ítélőtábla kirendelés alapján eljáró tanácsa ezzel jelentősen enyhítette az első fokon még szándékos emberölés miatt hozott, hét év fegyházat kiszabó ítéletet.

A táblabíróság Elek Balázs vezette tanácsa a vádlott cselekményét gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének minősítette, amelynek büntetési tétele 1-5 év szabadságvesztés. Az ítélőtábla szerint a vádlott abban a tudatban volt, hogy a gyermek halva született, ezért nem részesítette megfelelő ellátásban, e tévedését pedig gondatlansága okozta. Szándékos emberölést nem lehet ilyen esetben elkövetni - ismertette a szóvivő.

A megismételt eljárásban első fokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék korábban hét év fegyházra ítélte a mátranováki nőt, aki 2013 nyarán, közvetlenül a szülés után sorsára hagyta életképes kislányát, aki néhány óra múlva meghalt. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2013 tavaszán észlelte, hogy terhes, de orvoshoz nem ment. Attól tartott, hogy ha kiderül az állapota, abból otthon is baja lesz és munkát sem vállalhat. Egy kórházban helyezkedett el, ahol észlelték az állapotát, szakorvosi ellátásban is részesült, és úgy döntött, örökbe adja a gyermeket.

A nő a nevelőszülei előtt továbbra is titkolta terhességét, és júliusban mátranováki otthonában életképes kislányt szült. Abban a hitben, hogy a csecsemő halott, pelenkába csomagolta és egy szekrénybe tette. Orvosi segítséget nem kért, a lakásban lévő nevelőszüleinek sem szólt. Később begyújtott a kandallóba és a tűzbe tette az akkor már halott gyermeket, majd meggondolta magát, a tüzet eloltotta, a tetemet még egy pelenkával körbetekerte, és a padláson rejtette el.

Mindezek után néhány óra múlva Salgótarjánba utazott, hogy a megbeszéltek szerint találkozzon a gyámhatósági ügyintézővel. Hasfájás miatt azonban orvoshoz kellett mennie; a megyei kórházban a főnővér észlelte, hogy a nőnek már nincs "pocakja", és felszólította, hogy azonnal vizsgáltassa meg magát a szülészeten.

A vizsgálat során mondta el a nő, hogy a gyermek otthon van a padláson, és azt állította, hogy halva született. Kiderült azonban, hogy a gyermek élve született, halálát kizárólag az ellátatlanság folytán bekövetkezett lehűlés okozta.

Szántóföldre csúszott autót mentettek - Fotó!

Publikálás dátuma
2017.02.08. 15:53
MTI Fotó: Balázs Attila
A havas útról a szántóföldre csúszott autót mentettek Tiszalök határában 2017. február 8-án. 

Két jégtörő indult útnak Tiszadobról, hogy a megvédjék a tiszalöki vízerőművet a feltorlódott jégtől. Kedd este Rábahídvégnél feltorlódott jégtorlasz veszélyeztette a híd tartópillérjét, azonban a jégtorlasz azóta megmozdult, így nem kellett robbantani.  A Szamos jelenleg jégmentes, a Tiszán Zsurk és Győröcske (Záhony és Dombrád) között 22 kilométeren van jégtorlasz.  A  belvíz ellen jelenleg 20 ezer hektáron védekeznek.