Előfizetés

Az MSZP frakcióülésén hivatalosan is jelöli Majtényit

Az MSZP idei nyitó frakcióülésén, február 15-én dönt arról, hogy hivatalosan is jelöli Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek. 

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője szerdán, Budapesten tartott háttérbeszélgetésen kifejtette, az MSZP képviselőcsoportja ezen a fővárosi ülésen meg is hallgatja Majtényi Lászlót, akinek államfői jelöltségét korábban a választmány és az elnökség is támogatta.

Az ellenzéki politikus elmondta, úgy tudják, a Fidesz a lehető leghamarabb dönteni kíván a köztársasági elnöki tisztségről, erre pedig a törvények értelmében legkorábban március közepén nyílik meg a lehetősége. Az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott, a következő parlamenti ülésszakban is a tavaly ősszel megkezdett "kemény és felelős" ellenzéki politizálást kívánják folytatni. Az MSZP így továbbra is elsősorban önálló országgyűlési előterjesztéseire koncentrál majd, mivel a kormányoldal rendre lesöpri a javaslataihoz benyújtott ellenzéki módosító indítványokat - fejtette ki.

Tóth Bertalan szerint indítványaik alapvetően három csomagra bonthatók: biztonságpolitikai, antikorrupciós és az életminőséget javító előterjesztésekre. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a következő időszak biztonságpolitikai szempontból meghatározó kérdései közül kiemelte, hogy az Iszlám Állam területi visszaszorulása miatt több dzsihadista érkezhet Európába, ami növeli a terrorista fenyegetettséget.

Az ellenzéki politikus emellett beszélt még arról is, hogy az államnak - a biztonság és a jogállamiság egyensúlyát megőrizve - finomítania kell az információ szabadságára vonatkozó szabályokat, különben védtelen lesz a "dezinformációs áradattal" szemben.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő emellett ismertette az MSZP új tartalékos rendszer létrehozásáról szóló tervezetét, amelynek egyik központi eleme, hogy a katonai eszközök vásárlása helyett azok hosszú távú bérlésére épít. A szakértő szerint ezzel a kanadai mintára épülő módszerrel mintegy 30 százalékkal csökkenthetők lennének a költségek (évente mintegy 130-150 milliárd forintra), miközben a tartalékosokat a legkorszerűbb eszközök használatára lehetne kiképezni.

Tarjányi Péter tájékoztatása alapján a szocialisták kezdeményezik majd, hogy a 18-25 éveseknek ismét legyen kötelező a katonai szűrővizsgálat, az itt alkalmasnak bizonyulók közül pedig a magyar honvédség ajánlja fel 1.500-2.000 fiatalnak az egyéves önkéntes tartalékosi kiképzést, amelynek fele valamelyik NATO-tagországban történhetne. A szakértő szerint az így nyelveket beszélő és bármikor bevethető önkéntesek ezt követően a minimálbér mindenkori értékének 75 százalékára lennének jogosultak, munkájuk mellett pedig évente 2-3 hetet kellene kiképzéssel tölteniük. 

Szanyi: a magam módján szeretem is Tarlóst

Publikálás dátuma
2017.02.08. 15:04
FOTÓ: Népszava
Tarlós István egy aranyos és kedves ember, akit a magam módján még szeretek is. Nagy kár, hogy városvezetői ügyességeit a maga módján csak roppant korlátozott módon képes kifejteni, különösen a Fidesz ármánykodásai miatt - reagált a szocialista politikus a főpolgármester levelére.

Tarlós István korábban úgy nyilatkozott: Szanyi Tibor súlyosan téved, amikor az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésének egyik általa vélt hiányosságát veti fel. A főpolgármester ezzel arra reagált, hogy az MSZP-s képviselő az OLAF-hoz fordult a 4-es metróról szóló jelentés hiányosságai miatt. Ezek közül az egyik, hogy elmulasztja a vizsgált események időrendi felsorolását, így nem világos, hogy mikor is történtek az egyes visszaélések.

Tarlós szerint az igaz, hogy a táblázatos kimutatásban az OLAF csak az éveket tüntette fel, bár ezek is sokat mondanak, de később a szövegben egészen pontos dátumokkal időrendi felsorolásban taglalja az eseményeket.

Szanyi erre úgy reagált:  viszonylag egyszerű, azaz igennel és nemmel megválaszolható kérdéseim vannak Tarlós számára: 1) Képes-e vállalható megértési szinten elolvasni angol nyelvű dokumentumokat?

2) A 4-es metróról szóló OLAF-jelentés kapcsán az OLAF főigazgatójának szóló és alább mellékelt levelem állításaival egyetért-e?

 Biztos ami biztos alapon az eredetileg angol nyelven írott levelemet magyar fordításban is csatolom - írta Szanyi.

Az OLAF-igazgatójának küldött levelet alább mi is szó szerint közöljük:

„Tisztelt Kessler Főigazgató Úr!

Engedje meg, hogy felhívjam figyelmét az OLAF budapesti 4-es metró kapcsán végzett nyomozása és jelentése bizonyos pontjaira, és egyúttal segítségét kérjem annak megállapításainak tisztázásában a hazámban kialakult további politikai viták elkerülése érdekében. Minden bizonnyal tudomása van arról, hogy az elmúlt napokban a magyar kormány először részben, majd teljes egészében kiszivárogtatott egy, az OLAF jelentés végső változatának mondott anyagot, amely kiterjedt politikai konfliktust eredményezett a magyar közéletben.

Azóta egyértelművé vált, hogy a hatalmon lévő politikai párt a befolyása alatt lévő magyar medián keresztül igyekszik kihasználni a szöveg hiányosságait, úgy mint az egészében fel nem fedett tényeket, illetve meg nem nevezett személyeket, a bizonyítékokkal meg nem erősített, vagy épp homályos célzásokon alapuló megállapításokat. Teszi ezt azzal a szándékkal, hogy lerázza magáról a felelősséget, és a jelentésben foglalt minden vétséget politikai ellenzékére hárítson. Ezt lehetővé teszi az a tény is, hogy bár a jelentés a felelősök széles skálájára mutat rá, mint gyanúsítottra, (ideértve aláírási joggal rendelkező személyeket, vagy más állami, illetve magánszférában dolgozó érintetteket, így számos jogi tanácsadót is), egy volt miniszterelnököt kivéve senkit nem nevesít a szöveg. A dokumentum szintén elmulasztotta átlátható módon időrendbe tenni a fontos tényeket, döntéseket, szerződéseket és az egyéb politikai intézkedéseket, ezzel könnyű prédává téve a riportot (vagyis a közzétett szöveget) a politikailag részrehajló félreértelmezések számára. Továbbá, az Európai Számvevőszék kezdeményezésére indult vizsgálat az OLAF által végzett 5 éves komoly munka dacára számos formai hibát, tartalmi ellentmondást, javítást (néhol kézi javítást!) tartalmaz, azt a benyomást keltve, hogy azt feszített időkeret mellett fejezték be.

Az ok, amiért megosztom Önnel aggodalmam egyrészről az, hogy a fenti kérdések a Magyarországon jelenleg folyó nyilvános vitában is jelen vannak. Ugyanakkor az is látható, hogy a kormány és a jelenleg hatalmon lévő párt nem titkolt szándéka használni, vagy inkább kihasználni és visszaélni a jelentéssel a közelgő 2018-as nemzeti választási kampány során. Biztos vagyok benne, hogy sem az OLAF, sem az Európai Bizottság nem kíván ilyesféle tagállami politikai manipulációk eszközévé, illetve központi elemévé válni. Ezért várom szíves észrevételeit, illetve további információkat, korrekciókat e konkrét jelentés kapcsán. 

Tisztelettel:

Szanyi Tibor”

Tarlós István válaszát itt olvashatják.

Busztragédia - A zaklató szcientológusoknak üzent Péterfalvi

Publikálás dátuma
2017.02.08. 14:35

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke felszólította a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület képviselőit, ne zaklassák a gyászoló családokat és töröljék jogellenesen megszerzett személyes adataikat. 

Péterfalvi Attila közleményében azt írta, a hivatal a sajtóból értesült arról, hogy a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület, megszerezve a veronai busztragédia áldozatainak elérhetőségeit, zaklatja a gyászoló családokat. Az erről szóló újságcikk szerint az egyesület egy - a hívei közé tartozó -, Verona közelében élő magyar származású rendezvényszervezőn keresztül szerezte meg a családtagok nevét, telefonszámát és lakáscímét. 

"Ugyan a cikkben szereplő adatkezelést sérelmező panasz még nem érkezett a hatósághoz, azonban nyomatékkal felszólítom az egyesület képviselőit, hogy azonnal hagyjanak fel a fentiekben leírt tevékenységgel és haladéktalanul töröljék a gyászoló családok jogellenesen megszerzett személyes adatait" - írta Péterfalvi Attila.  Hozzátette: a hatóság elnökeként megteszi "a szükséges és hatékony jogvédelmi lépéseket is".

Hazaszállíthatják a kómából felébresztett férfit

Pénteken egyeztetnek az olaszországi buszbaleset egyik Veronában ápolt sérültjének hazaszállításáról; ő az a 30 év körüli férfi, akit kedden felébresztettek a kómából - közölte Tamás Róbert, az MH Egészségügyi Központ-Honvédkórház orvosigazgatója szerdán.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Elmondta: a sérültet várhatóan a jövő héten szállíthatják haza. Hozzátette, állapota javult, és a szüleivel is tudott kommunikálni. Műtétet hajtottak rajta végre, de állapota megengedi, hogy tervezzék a hazaszállítását.

Tamás Róbert beszámolt arról is, hogy kedden a Honvédkórházban jelenleg ápolt két beteg - egy 50 év körüli nő, valamint egy 50 év körüli férfi - beavatkozáson esett át, a következő napokban dől el, hogy szükség lesz-e továbbiakra.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. A halálos áldozatok földi maradványait szombaton szállították haza.

update: reagáltak a szcientológusok:

A Magyarországi Szcientológia Egyház megdöbbenéssel olvasta Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnökének megalapozatlan nyilatkozatait és következtetéseit, és különösen felháborodott azon a tényen, hogy egy vezető hatósági tisztviselő csupán a Ripost bulvárlap cikke alapján vonja le következtetéseit és ennek alapján utasít bárkit. A Szcientológia Egyház mélyen együtt érez a veronai busztragédia áldozataival és hozzátartozóikkal. Az egyház nem kezel semmilyen adatot az áldozatokról és hozzátartozóikról. Úgy véljük, hogy egy ilyen tragédia során minden szervezet vagy személy alapvető kötelessége segíteni azokat, akik fizikailag vagy lelkileg megsérültek. Az egyház katasztrófa-elhárítási csapata évente több tucat helyszínen nyújt segítséget a világ minden részén, és számos elismerést érdemelt ki tisztviselők részéről, akik első kézből szerezték tapasztalataikat, és nem a sajtóból. Másrészről visszataszító bármilyen médium részéről a segítség eszményének leértékelése, és egy ilyen tragikus eseményt és egy jó szándékú szervezetet arra felhasználni, hogy nagyobb nyilvánosságot érjen el. Mivel az érintett médiumok és a NAIH elnöke is terjesztették a megalapozatlan állításaikat, ezért természetesen számolniuk kell a jogi következményekkel is."

Nos, közreadtuk.