Előfizetés

Busztragédia - Hazaszállíthatják a kómából felébresztett férfit

Publikálás dátuma
2017.02.08. 12:52
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Pénteken egyeztetnek az olaszországi buszbaleset egyik Veronában ápolt sérültjének hazaszállításáról; ő az a 30 év körüli férfi, akit kedden felébresztettek a kómából - közölte Tamás Róbert, az MH Egészségügyi Központ-Honvédkórház orvosigazgatója szerdán.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Elmondta: a sérültet várhatóan a jövő héten szállíthatják haza. Hozzátette, állapota javult, és a szüleivel is tudott kommunikálni. Műtétet hajtottak rajta végre, de állapota megengedi, hogy tervezzék a hazaszállítását.

Tamás Róbert beszámolt arról is, hogy kedden a Honvédkórházban jelenleg ápolt két beteg - egy 50 év körüli nő, valamint egy 50 év körüli férfi - beavatkozáson esett át, a következő napokban dől el, hogy szükség lesz-e továbbiakra.

A veronai buszbaleset Honvédkórházba került négy sérültje közül ketten múlt hétfőn hagyhatták el az intézményt. Ők azok a sérültek, akik utoljára érkeztek a budapesti kórházba, egyikük koponyaalapi, a másik csuklótörést szenvedett. Utóbbival kapcsolatban az orvosigazgató szerdán azt mondta: a sérültet járóbetegként kezelik, esetében is később dől el, hogy az égési sérülése miatt szükséges-e újabb beavatkozás.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. A halálos áldozatok földi maradványait szombaton szállították haza.

Botrány! Vízumgyárat működtettek a moszkvai magyar konzulátuson?

Publikálás dátuma
2017.02.08. 12:36
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Több ezer orosz állampolgár jutott schengeni vízumhoz a moszkvai magyar nagykövetség konzuli osztályán úgy, hogy valójában nem is tudták, kicsodák -  derült ki egy olyan külügyi vizsgálati anyagból, amit a Külgazdasági- és Külügyminisztérium el akart titkolni a közvélemény elől, de az LMP-s Szél Bernadettnek sikerült azt kiperelnie a tárcától. Az Index által közölt jelentés szerint a "visa shoppingban" Kiss Szilárd volt agrárdiplomata játszott kulcsszerepet, de feltűnt a később bebukott Quaestor is. Szijjártó Péter külügyminiszter közleményében tagadta, hogy együtt dolgozott volna Kissel.

A vízumgyár működéséről 2013 decemberében a Martonyi János vezette külügyminisztériumnak is tudomása volt, mert akkor készült el egy belső vizsgálati anyag - írja az Index.

A súlyos visszaéléseket dokumentáló jegyzőkönyvet a nyilvánosság nem ismerhette meg, ezért az LMP-s Szél Bernadett 2015 májusában beperelte a minisztériumot, a Kúria pedig tavaly novemberben kötelezte Szijjártóékat a belső vizsgálati anyag kiadására, amiből kiderült, hogy csak 2013 első felében négyezer orosz állampolgár kapott üzleti vízumot a Monte Tokaj Kft. meghívására. Ezeket a vízumokat Kiss Szilárdnak, a magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséjának köszönhetően „tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgárok” kapták meg „minden látható, dokumentált ellenőrzés nélkül”.

A belső vizsgálat azt is megállapította, hogy a vízumhoz jutó oroszokról a legtöbb esetben nem derült ki semmi a személyes adatain és azon kívül, hogy melyik településen élnek. A kérelmeket villámgyorsan, 4-5 órán belül elbírálták, természetesen pozitívan. A kérelmezők 50 százalékának semmilyen vízumreferenciája nem volt, személyesen meg sem jelentek a konzulátuson, és magyar úti célt jelöltek meg, csakhogy ezek az oroszok végül nem Magyarországra jöttek, hanem tovább mentek más EU-tagállamokba.

A jelentés egyértelműen fogalmaz, amikor azt írja, hogy mindez súlyos visszaélésekre, szakmai kifejezéssel "visa shoppingra" engedett következtetni. A konzulokkal szemben rendszeres volt a tisztességtelen befolyásszerzés, nyomásgyakorlás, akár fenyegetés, a konzulátus pedig indokolatlanul adott a valós utazási szándéktól eltérő célú, érvényességi idejű és többszöri beutazásra szóló vízumokat.

A cikkben megjegyzik, hogy a moszkvai német nagykövetség már 2013 októberében jelezte a vízummal való visszaélés tényét  egy, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. meghívására üzleti vízumot kapott orosz állampolgár kapcsán. A külügy ugyan próbálta Tarsoly Csabától, a Quaestor akkori elnökétől levélben megérdeklődni, hogy a megnevezett orosz valóban járt-e a meghívásukra Magyarországon, de Tarsoly nem válaszolt.

Az Index megkérdezte a Külgazdasági-és Külügyminisztériumot, tett-e feljelentést, miután 2013 decemberében tudomására jutottak a visszaélések. Szeretnénk nyomatékosítani, hogy a kérdéses ügy Szijjártó Péter miniszteri időszakát megelőzően történt. Szijjártó Péter Kiss Szilárddal soha, semmilyen formában nem dolgozott együtt. Egyúttal tájékoztatjuk, hogy 2013. július 4-én, a minisztérium akkori vezetése azonnali hatállyal szigorító intézkedéseket foganatosított a moszkvai külképviseleten, és mások mellett a Monte Tokaj Klub Kft. akkreditációjának megvonásáról is döntés született” – válaszolta a tárca. Később Szijjártó az újságíróknak megismételte, hogy soha nem dolgozott együtt Kiss Szilárddal. A jelentés 2013-as, ő pedig 2014 nyara óta dolgozik a minisztériumban - mondta, leszögezve, hogy amióta a tárca élén áll, visszaélések nincsenek. Arra a kérdésre, hogy tesznek-e feljelentést, azt válaszolta, hogy a jelentést megküldték a rendőrségnek.

Az ügyben pert nyert Szél Bernadett Facebook-oldalán is nyilvánosságra hozta a jegyzőkönyvet, amit ide kattintva olvashat el!

Feljelentést tesz az LMP
Az LMP a napvilágra került új bizonyítékok alapján büntetőfeljelentést tesz Kiss Szilárd és ismeretlen tettesek ellen hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt - jelentette be az ellenzéki párt közleményében. Mint írják, a rendszer működtetése jelentős részben a konzulátus dolgozóinak megfélemlítésén alapult. Az LMP most az új bizonyítékok alapján megteszi a szükséges jogi lépéseket. A külügyi tárca által futni hagyott, majd botrányos módon a Fazekas Sándor vezette Vidékfejlesztési Minisztériumban miniszteri megbízottként menedéket kapó Kiss Szilárdnak végre a bíróság előtt kell majd felelnie moszkvai agrárattaséként viselt dolgaiért - írták.

Sándor Mária öngyilkosságot kísérelt meg

Publikálás dátuma
2017.02.08. 12:11
Fotó: Molnár Ádám
Nincs munkája Sándor Máriának, a fekete ruhás nővérnek. Már a felvételi beszélgetéseken jelzik neki, hogy nem értenek egyet vele, és aztán nem hívják többet. Társai elmaradtak tőle, ahogy az egészségügyi dolgozók sem állnak mögötte – derül ki a csütörtökön megjelenő 168 Órából.

Sándor Mária nem ment fel a Tanítanék Mozgalom vasárnapi tüntetésének színpadára, nem működteti honlapját, egyesületét, nem járja a vidéket. Állandósuló konfliktusai miatt öngyilkosságot kísérelt meg, felvágta az ereit, de megmentették. Azt mondja, békében szeretne élni, emelt fővel kilépni a közéletből. 

– Nem vagyok alkalmas vezetőnek. Mindenkinek hiszek, aztán rájövök, mások csak saját céljaikra akarnak felhasználni. Azt hittem, az emberek jók. Rájöttem, nem azok. A legtöbben önzők, épp a nyomor miatt, amiben élnek: az állandó nélkülözés, az állandó igazságtalanságok miatt. Csalódtak bennem, csalódtam bennük – mondja Sándor Mária.