Előfizetés

Civilek védenék a farkasokat

Publikálás dátuma
2017.02.08. 06:19
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Miután a szlovén kormány az idén tíz farkas kilövését engedélyezte, amely az országban élő populáció mintegy ötödét teszi ki, civil szervezetek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és petíciót nyújtottak be az alkotmánybírósághoz az állatok védelme érdekében - közölte szlovén közszolgálati televízió kedden. 

A petíciót, amely az öldöklést megállítását követeli, 22 ezren írták alá több országból. Kezdeményezői azt állítják, hogy a kormány döntése 10 farkas és 93 medve kilövéséről a „vadászlobbi" hatása, és ellentétes az európai vadon élő növények, állatok és természetes élőhelyeik védelméről szóló berni egyezménnyel, amelyet Szlovénia is aláírt.

A kormány korábban azzal indokolta döntését, hogy elejét akarják venni a vadállomány növekedésnek, mert az erdők mellett élő emberek gyakran panaszkodnak, hogy a vadállatok pusztítják a haszonállat-állományt.

Fekete bárány született a Budakeszi Vadasparkban - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.02.06. 14:52
Forrás: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda
Az extrém, fagyos időjárásnak köszönhető, pár napos kényszerszünet után a Budakeszi Vadaspark 2017. február 7-től ismét tárt kapukkal várja a vendégeket. És nem csak tárt kapukkal, hanem egy új jövevénnyel is, a nagy hidegben ugyanis egy bolyhos fővel bővült a Pici Tanya állománya - írja a Budakeszi Vadaspark közleményében.

A fekete színű bárányka az ilyenkor szokásos, állatvédelmi célból történő megfigyelést és elkülönítést követően már megerősödött annyira, hogy kíváncsian felfedezhesse a körülötte lévő világot, és a közös „játszótéren”, a többi kis háziállattal együtt rosszalkodhasson, a Budakeszi Vadaspark látogatói és gondozói legnagyobb örömére.

Forrás: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda

Forrás: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda

Zárva tart a Budakeszi Vadaspark

Az elmúlt napok extrém időjárása miatt a látogatók testi épségére tekintettel zárva tart hétvégén a Budakeszi Vadaspark, amelynek területe és közvetlen környéke is még mindig vastag jégréteg alatt van - közölte az intézmény pénteken.

A közlemény szerint a vadaspark megközelíthetősége még négykerék-meghajtású gépjárművekkel is igen nehézkes. A vadaspark sétálóútjai balesetveszélyesek, a dolgozók is csak komoly erőfeszítések árán tudják elvégezni a munkájukat.
Mindez azonban az állatok rendes ellátásában nem okoz problémát - teszik hozzá a közleményben, amely kitér arra is: az elkövetkező napok időjárása függvényében derül ki, hogy a Budakeszi Vadaspark mikor tud újra kinyitni.