Előfizetés

OLAF-jelentés - Tarlós szerint furcsa Demszky viselkedése

Teljesen érintetlennek nevezete Budapest jelenlegi vezetését Tarlós István az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésében észrevételezett szerződések ügyében. A főpolgármester Demszky Gábor magatartásáról is beszélt, ködösen furcsának nevezve a volt szabad demokrata főpolgármester viselkedését.

"Nem nagyon hiszem, hogy van miről beszélni" - fogalmazott a főpolgármester kedden a Lánchíd Rádió reggeli műsorában, rámutatva arra, hogy az egyetlen 2010 utáni észrevétel az OLAF részéről "pusztán" az ellenőrző mérnök cseréjére vonatkozik.

Az ellenőrző mérnökkel a szerződést 2006 júniusától kötötték meg határozott időre 2012-ig. Azt írja erről az OLAF, hogy a mérnök szerepét egy olyan vállalat töltötte be, amely komoly összeférhetetlenségben állt több kivitelezési alvállalkozóval is, és szabálytalan kifizetéseket eszközölt - mondta el Tarlós István.

Mint kifejtette, a mérnököt le akarták cserélni, ezért 2010 után kétszer is kiírtak közbeszerzést, de ezeket megtámadták feltehetően időhúzás céljából. A mérnök "in-house" beszerzése 2012 decemberében történt meg, amikor is a BKK Közutat - kormányzati hozzájárulással - megbízták az ellenőrzi tevékenységgel. Közölte, ezzel kapcsolatban az OLAF a közbeszerzési eljárás elmaradását helytelenítette, de egyúttal megállapította, hogy a mérnökcserével megszüntettek egy súlyos szabálytalanságot.

Tarlós István szólt arról is, hogy Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester idején a főváros vezetése egy metrószerződést sem vitt be a Fővárosi Közgyűlés elé. Nem tudni kik és hol döntöttek - jegyezte meg. Tarlós furcsának nevezte, hogy Demszky Gábor anélkül, hogy meggyanúsítanák, ügyvédet fogad és hirtelen kijelentik, hogy semmihez nincs köze. Az a furcsa, hogy pont az ellenkezője hangzik el, mint korábban, azaz, hogy Demszky Gábornak van a legtöbb köze a 4-es metróhoz, és most az OLAF-jelentéssel 180 fokot fordult a dolog - mondta a főpolgármester, megjegyezve: ezzel semmi olyat nem akar állítani, hogy Demszky Gábort "konkrétan és biztosan jogi felelősség terhelné, de ez a magatartás furcsának tartható".

Annak kapcsán, hogy a kormány nyilvánosságra hozta az OLAF-jelentést, azt mondta: a lényeg az, hogy a jelentés megjelent és hogy abban mi áll. "Ideje lenne nem a különböző véleményekről, fantazmagóriákról beszélni, hanem megnézni a jelentést" - fogalmazott Tarlós István.

Felgyújtott egy mecsetet - 30 év börtönt kapott a merénylő

Harminc évig tartó börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki tavaly ősszel Floridában felgyújtott egy mecsetet. 

Az elkövető, a 32 éves Joseph Schreiber elismerte a bűncselekményt, és nem vitatta a súlyosságát. Írásos nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy tettét nem gyűlölet motiválta, hanem aggodalom. Felszólította az amerikai muzulmán közösségeket, hogy "békéljenek meg Amerikával, békéljenek meg Izraellel, és hagyjanak fel a támadásokkal".

A gyújtogatásnak nem volt áldozata, sérülés sem történt. Schreiber 2016. szeptember 11-én, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizenötödik évfordulóján gyújtotta fel a floridai Fort Pierce Iszlám Központját, amelyben mecset is található. Ha ritkán is, de ebbe a mecsetbe járt Omar Mateen, az orlandói melegbárban elkövetett tömegmészárlás elkövetője is, aki 49 embert ölt meg és 53-at megsebesített.

Vádbeszédében Steve Gosnell ügyész hangsúlyozta: a vádlott bevallotta a nyomozóknak, hogy azért gyújtotta fel az Iszlám Központot, mert szerinte "a muszlimok megpróbálnak beférkőzni a kormányunkba", és mert "az iszlám tanításait teljes mértékben jogelleneseknek kellene nyilvánítani". Schreiber még a gyújtogatás előtt az egyik közösségi oldalon azt írta, hogy "az iszlám teljes egészében radikális", és minden muszlimot terroristaként és bűnözőként kellene kezelni. Schreiber korábban már kétszer volt börtönben lopásért.

Életben maradt az al-Kaida vezére

Az al-Kaida terrorszervezet jemeni vezetője, Kasszim al-Rimi lett volna a célpontja a Trump-kormányzat által jóváhagyott első rajtaütésnek, amelyben egy amerikai kommandós (Navy SEAL), s számos jemeni civil, köztük nők és gyerekek is életüket veszítették – tudta meg az NBC News. 

Al-Rimi azonban életben van, az Egyesült Államok körözési listáján az egyik legkeresettebb terroristavezető hétvégén rádóüzenetben tudatta, hogy a január 29-i kommandósakció nem járt sikerrel.

Nem tudni, hogy al-Rimi eredetileg ott volt-e a táborban, amelyre amerikai és emirátusbeli kommandósok lecsaptak, több más jemeni al-Kaida-vezető azonban életét veszítette. Az akció valamilyen okból idő előtt lelepleződött, tűzharc tört ki, s a kommandósok kimentésére érkezett MV-22 Osprey használhatatlanná vált, s meg kellett semmisíteni. Harrier harci gépek és helikopterek érkeztek felmentő seregként. Az akcióban két tucat kommandós, 30-40 amerikai katona, jemeni és emirátusbeli katonák is részt vettek, nagyszabású művelet volt, al Rimi elfogásától első nagy sikerét remélte James Mattis, az új védelmi miniszter és a vezérkari főnök.