Életben maradt az al-Kaida vezére

Az al-Kaida terrorszervezet jemeni vezetője, Kasszim al-Rimi lett volna a célpontja a Trump-kormányzat által jóváhagyott első rajtaütésnek, amelyben egy amerikai kommandós (Navy SEAL), s számos jemeni civil, köztük nők és gyerekek is életüket veszítették – tudta meg az NBC News. 

Al-Rimi azonban életben van, az Egyesült Államok körözési listáján az egyik legkeresettebb terroristavezető hétvégén rádóüzenetben tudatta, hogy a január 29-i kommandósakció nem járt sikerrel.

Nem tudni, hogy al-Rimi eredetileg ott volt-e a táborban, amelyre amerikai és emirátusbeli kommandósok lecsaptak, több más jemeni al-Kaida-vezető azonban életét veszítette. Az akció valamilyen okból idő előtt lelepleződött, tűzharc tört ki, s a kommandósok kimentésére érkezett MV-22 Osprey használhatatlanná vált, s meg kellett semmisíteni. Harrier harci gépek és helikopterek érkeztek felmentő seregként. Az akcióban két tucat kommandós, 30-40 amerikai katona, jemeni és emirátusbeli katonák is részt vettek, nagyszabású művelet volt, al Rimi elfogásától első nagy sikerét remélte James Mattis, az új védelmi miniszter és a vezérkari főnök.

Szerző

Ellentmondásos törvényt fogadtak el Izraelben

Az izraeli parlament hétfőn késő este elfogadott egy ellentmondásos törvényt, amellyel visszamenőlegesen törvényesítették több mint négyezer ház felépítését a Nyugati parton. 

Ezek a házak eredetileg illegálisan, palesztin magánterületen épültek. Az eredeti tulajdonosokat a rendelkezés szerint vagy pénzzel, vagy másutt fekvő földterülettel kártalanítani kell.

A törvényt 60 igen, 52 nem szavazattal fogadták el. A keményvonalas Netanjahu-kabinet a Trump-kormányzat hivatalba lépését követően több vitatott intézkedést is elfogadott, arra számítva, hogy az új amerikai adminisztráció alatt elmaradhat a korábban megszokott washingtoni tiltakozás. Maga Netanjahu nem szavazott, épp Londonban tárgyalt, de újságíróknak cáfolta, hogy meg akarta volna torpedózni a törvényt. A Jerusalem Post szerint a kormányfő egyeztetni akart volna Trumppal erről február 15-re tervezett washingtoni találkozójukon.

Isaac Herzog, a Munkapárt vezére előzetesen óvott a szavazás megtartásától, mondván, a döntés súlyos károkat okoz Izraelnek, s a nemzetközi büntetőbíróság elé kerülhet. Izrael főügyésze szerint a törvény ellentmondásban áll a zsidó állam alkotmányával.

A törvény további jogi csatározásokhoz vezethet, civil szervezetek az izrali legfelsőbb bírósághoz akarnak fordulni.

Szerző

Obama egymillió dollárt adományozott

Publikálás dátuma
2017.02.07. 09:15
FOTÓ: Getty Images
Barack Obama, a január 20-án leköszönt amerikai elnök két hivatali ideje alatt összesen 1 millió dollárt adományozott jótékony célokra. 

Ebből a veteránokat támogató Fisher House Foundation 392 ezer dollárt kapott 2009 és 2015 között a Forbes magazin összesítése szerint. Ezt az összeget Obama „Of Thee I Sing” (Rólad énekelek) címmel kiadott gyerekkönyvének bevételével kereste meg. A könyvet a Random House jelentette meg. Obama közzétette, hogy a könyv adózás utáni nyereségét teljes egészében az elesett és sebesült katonák gyerekeinek megsegítésére ajánlotta fel. További 190 ezer dollárt adományozott gyerekek támogatására, szegény családok gyerekeinek segítésére, egy gyerekszínházra, valamint szűkebb pátriája, Chicago nehéz sorsú gyerekeinek megsegítésére.

Súlyos természeti csapások, tragikus események nyomán szintén adományozott a 44. elnök, így 2000 dollárt utalt át a bostoni maratonon elkövetett terrortámadás után, 2000 dollárt a Sandy Hook általános iskolánál történt lövöldözés után, az áldozatokat segítő alapba. A 2010-es haiti földrengést követően két korábbi elnök, Bill Clinton és George W. Bush segítségét is kérte, közös alapot hoztak létre, amelybe Obama 15 ezer dollárt tett. Ezen túl 17 ezer dollárral támogatta a mártír fekete polgárjogi vezető, Martin Luther King emlékművének finanszírozására létrehozott alapot. Obama elnökként összesen több mint 10 millió dollárt keresett, 3,1 millió volt a fizetése, s 7,5 millió dollár folyt be könyvei bevételéből.

Donald Trump jótékonykodása jóval kevésbé átlátható, 2001 és 2008 között a milliárdos 2,8 millió dollárt utalt saját jótékonysági alapjába, azt követően viszont saját zsebből semmit, sőt előfordult, hogy a másoktól befolyt alapítványi támogatást saját adományaként tüntette fel.

Szerző