Előfizetés

Szanyi: a szocialisták nyugodtan alhatnak

Publikálás dátuma
2017.02.06. 18:20
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nem hogy szocialista politikust, egyetlen politikai felelőst sem nevez meg a nyilvánosságra hozott OLAF-jelentés - mondta a Népszava Online-nak Szanyi Tibor. Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője alaposan tanulmányozta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) pénteken nyilvánosságra hozott, a 4-es metró, nagy részben uniós forrásból megvalósult beruházásáról szóló jelentést.

Szanyi szerint a négy magyar vizsgálóbiztos által jegyzett dokumentumtól "a szocialista politikusok és szavazóik biztosan nyugodtan alhatnak", de más, adott esetben fideszes, vagy épp mai politikai párthoz nem kötődő, vélelmezhetően nagyon is súlyos felelősséggel bíró cégvezetők és jogászok sem ettől kell megijedjenek - sajnos -, ez ugyanis "csak egy fércmű", felületes, hanyag munka, valódi következményekre pedig ennek alapján nem lehet számítani.

Szanyi szerint az EP-ben nincsenek ahhoz hozzászokva, hogy az OLAF által vizsgált és lezárt ügyekben is felületes megállapítások és következtetések szülessenek, ez a testület 2008 és 2015 között 22 ügyet zárt le, és ennyi esetben tett ajánlást a magyar hatóságoknak, mindegyik jelentésében sokkal pontosabb és konkrétabb megállapításokat tettek, mint a 4-es metróberuházás esetében. Ráadásul - hívta fel a figyelmet - az OLAF még csak utalást sem tesz arra, hogy mekkora összegű büntetést kellene kiróni Magyarországra, a kormány manipulálja a jelentésben foglalt, s vélelmezett visszaélések nyomán felmerülő kárt. Míg ugyanis a Siemens és az Alstom esetében - utóbbit az OLAF meg sem kérdezte az ügyben (!) - a német és brit kormányok foggal-körömmel védik vállalataikat és piaci érdekeiket, a magyar kormány, a Fidesszel és Tarlós István főpolgármesterrel kiegészülve kizárólag belpolitikai provokációra használja az ügyet.

"A napnál világosabb, hogy itt magyar büntetőeljárásokat zavartak meg ezzel a kampánnyal, s a nemzeti hatóságok munkáját akadályozza a kormányoldal, miközben az OLAF a rendes uniós eljárásrendnek megfelelően még csak utalást sem tesz arra, hogy meg kellene büntetni Magyarországot" - fogalmazott Szanyi, aki szerint a főpolgármesternek és a kabinetnek most éppen az lenne a kötelessége, hogy a várható büntetés mértékét csökkentse, arról alkudozzon a megfelelő uniós szervekkel.

Mint megírtuk: pénteken közzétették a kormány.hu-n az Európai Csalás Ellenes HIvatal (OLAF) teljes, angol nyelvű jelentését a négyes metróberuházás körüli visszaélésekről. A jelentés egyes részletei korábban már megjelentek a Figyelőben, így már tudni lehetett, hogy az összességében 452 milliárdba került négyes metróból 167 milliárd forint sorsa dőlt el minimum kétséges módon. Két nagy szerződő fél, a Siemens és az Alstom esetében konkrét, korrupcióra utaló jeleket is talált az OLAF.

A jelentésben egyetlen, kétséges kifizetésben részesült személyt nevesítenek, Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, akinek az AssistConsult nevű cége 2002 óta folyamatos kapcsolatban állt a négyes metróhoz később metrókocsikat leszállító Astommal. Az OLAF szerint az Alstom régóta, folyamatosan kapcsolatban állt két magyar tanácsadó céggel, mindkettő havi díjazást kapott a francia cégtől azért, hogy az itteni közbeszerzéseken segítse az Alstom sikerét. Ebből az egyik volt az AssistConsult. Amikor 2005-ben kiírták a metrókocsi-tendert, utána a Alstom külön szerződést kötött az AssistConsulttal kifejezetten arra, hogy segítsen nekik a tendert megnyerni. Az OLAF szerint a metróbeszerzéshez kötődően 2007 és 2008 között több alkalommal, összesen 600 ezer eurót kapott a volt miniszterelnök cége.

Egyelőre rejtély, hogy melyik volt a másik, Medgyessy cégénél jóval többet, 1,25 millió eurót kapó ismeretlen magyar tanácsadó cég. A vállalkozás 2007 februárjában kötött külön szerződést az Alstommal a cég "képviseletére" a metrótenderen, majd, miután az Alstom megkapta a munkát a metrókocsik leszállítására, a cégtől 1,25 millió euró érkezett a magyar tanácsadócég bankszámlájára. Mivel az ügyben jelenleg a brit hatóságok és a magyar rendőrség is nyomoz, erre hivatkozva a cég nevét az OLAF nem tette közzé.

Az OLAF másik, közvetlen korrupciógyanút felvető ügye a metró áramellátását kiépítő Siemes esete. Az OLAF szerint a Siemens anyacége, illetve az itteni leányvállalata számos tanácsadói szerződést kötött a metróprojekthez kapcsolódón magyar közhivatalnokokkal. Az OLAF jelentése négy olyan tanácsadói céget sorol fel, amelynek tulajdonosai részint a MÁV Start, a MÁV Zrt. vezetői, illetve a metróberuházást lebonyolító Eurometro Kft. körül játszottak meghatározó szerepet.

Jóllehet az OLAF-jelentés hangsúlyozza, hogy nem tárt fel korrupciós összefüggést, mégis a Média Magnet Kft.-t is a javadalmazottak között említi, olyan összefüggésben, hogy a médiacég az akkori kormányzó párthoz kötődött. A OLAF jelentésében utalnak rá, hogy a cég mögött lapunk tulajdonosa, Puch Lászlót állhatott. A Média Magnet Kft. tulajdonosai érdeklődésünkre külön hangsúlyozták a Népszavának, hogy Puch László soha nem volt a Média Magnet tulajdonosa. Ugyancsak fontosnak tartották kiemelni, hogy cégük soha nem vett részt semmilyen pártpolitikai kampányban és nem tudtak illetve nem tudnak a négyes metró megvalósításának folyamatáról sem.

Az OLAF-jelentésből kiderül, hogy a nagyberuházás nagyjából 100 szerződéséből több tucatnál állapított meg valamilyen problémát a hivatal. A leggyakrabban a cégekhez kötődő, szabálytalan közbeszerzések szúrtak szemet az OLAF-nak, de jellemző probléma volt az összeférhetetlenség. A nagyberuházásban részt vevő cégek gyakran éppen a megrendelőkhöz, az Eurometro Kft.-hez kötődő alvállalkozói céget választottak, más szóval ilyenkor a beruházást felügyelő cég voltaképpen saját vezetőinek a munkáját szemlézhette.

A jelentésből egyértelműen körvonalazódni látszik, hogy a hazai hatóságok már régóta tisztában voltak azzal, hogy a nagyberuházás körül rendszerszintű szabálytalanságok, korrupciógyanús összeférhetetlenségek voltak. Így 2008-ban a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) belső vizsgálata már súlyos problémákat tárt fel 11 szerződésnél, amelyeket ezután ki is vontak az uniós finanszírozású körből. 2010-ben a KEHI további 38 szerződést nézetett át és abból 19 akadt fenn a rostán, de ugyanígy 2010-ben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is rendszerszintű problémákat tárt fel.

Kérdéses, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter pontosan milyen ügyekre gondolt, amikor február elején az OLAF-jelentés alapján közölte, hogy a négyes metrónál történt visszaélések kapcsán a Miniszterelnökség megteszi a feljelentését. Az OLAF jelentéséből kiderül, hogy a magyar hatóságok eddig is pontosan ismerhették ezeket az eseteket, jó részükben már lezárták a vizsgálatot, az Alstom-ügyben pedig most is tart a nyomozás. AZ OLAF jelentéséből kiderül, hogy a Siemens körüli "fura" tanácsadói szerződéseket korábban maga a Siemens anyavállalata tárta fel egy külsős ügyvédi iroda bevonásával. Az OLAF szerint a Siemens-dosszié Magyarországra vonatkozó részét ezután továbbították a magyar ügyészségnek. Az OLAF jelentése szerint a külsős cégnek korábban nyilatkozó tanúk a magyar ügyészségnek már nem erősítették meg az állításaikat, így ebben az ügyben 2013-ban Magyarországon lezárult a vizsgálat. Azonban más ügyekben sem sikerült bizonyítani a korrupciót.

Tüntetés Romániában - "Idegen hatalmakról" beszélnek a legnagyobb kormánypártban

 A bukaresti kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több politikusa is idegen hatalmak manipulációját sejti és sejteti a mögött, hogy Romániában a korrupciós bűncselekmények besorolását enyhítő Btk.-módosítás hatálytalanítása után is folytatódtak országszerte a hat napja kezdődött kormányellenes tüntetések.

Adrian Tutuianu, a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő parlamenti bizottság elnöke hétfőn megerősítette: meg akarja vizsgálni, nem sérti-e a nemzetbiztonsági törvényt az, hogy a Romániában működő külföldi tőkéjű vállalatok támogatják a kormányellenes tüntetéseket. A bizottsági elnök rámutatott: több hírforrás is beszámolt arról, hogy egyes multik hamarabb elengedték alkalmazottaikat a munkából, vagy éppenséggel szabadnapot adtak nekik, hogy részt vehessenek a kormányellenes demonstrációkon, sőt, egy prahovai újság Tutuianu szerint arról írt, hogy egy külföldi cég egyenesen kötelezte alkalmazottait, hogy tüntessenek.

Újságírók kérdésére, hogy egyetért-e Tutuianu kezdeményezésével, Liviu Dragnea a PSD elnöke úgy vélekedett, hogy nincs szükség hivatalos vizsgálatra. A pártelnök viszont maga is következetesen úgy nyilatkozott, a kormány ellen tüntető - többségükben jóhiszemű - emberek félretájékoztatás áldozatai, és "még csak az sem biztos, hogy a manipuláció belföldi eredetű".

Szombaton, amikor a PSD elnöke először adta jelét annak, hogy a vitatott kormányrendelet eltörlésével próbálnák lecsillapítani a tüntetőket, Dragnea arra hivatkozott, hogy a választásokon győztes párt hívei is tüntetni akarnak, mert mélységesen elítélik a Romániában kibontakozott, "Soros által inspirált" megmozdulásokat.

Gabriela Firea, Bukarest szociáldemokrata polgármestere is, miután - az ellenzéki média szerint éppen az ő felhívására - ellentüntetők kezdtek gyülekezni az elnöki hivatalnál, drámai hangú közleményben figyelmeztette az utcán lévőket a provokációk és erőszakos cselekmények veszélyére.

"Remélem, hogy sikerül megőrizni az ország területi épségét és békéjét egy olyan időszakban, amikor a régióban és a nagyvilágban ártatlan polgáros esnek az erőszak áldozatául" - fogalmazott felhívásában a főpolgármester.

Nicolae Serban a szenátus jogi bizottságának szociáldemokrata elnöke a külföldi befolyás bizonyítékát vélte felfedezni abban is, hogy a "revizionista törekvéseiről ismert" Tőkés László EP-képviselő a tüntetők oldalán foglalt állást.

A kormánypárthoz közel álló Antena-3 és Romania TV hírtelevíziók műsorvezetői és vendégei rendszeresen "aggasztónak" nevezik azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök után állításuk szerint Donald Trump amerikai elnök is Magyarországra készül, azt sejtetve, hogy akár - a tüntetések által meggyengített - Románia területi épsége is veszélybe kerülhet, ha Budapestet úgymond a nagyhatalmak közötti közvetítő rangjára emelik.

Tüntetés Romániában - "Idegen hatalmakról" beszélnek a legnagyobb kormánypártban

 A bukaresti kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több politikusa is idegen hatalmak manipulációját sejti és sejteti a mögött, hogy Romániában a korrupciós bűncselekmények besorolását enyhítő Btk.-módosítás hatálytalanítása után is folytatódtak országszerte a hat napja kezdődött kormányellenes tüntetések.

Adrian Tutuianu, a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő parlamenti bizottság elnöke hétfőn megerősítette: meg akarja vizsgálni, nem sérti-e a nemzetbiztonsági törvényt az, hogy a Romániában működő külföldi tőkéjű vállalatok támogatják a kormányellenes tüntetéseket. A bizottsági elnök rámutatott: több hírforrás is beszámolt arról, hogy egyes multik hamarabb elengedték alkalmazottaikat a munkából, vagy éppenséggel szabadnapot adtak nekik, hogy részt vehessenek a kormányellenes demonstrációkon, sőt, egy prahovai újság Tutuianu szerint arról írt, hogy egy külföldi cég egyenesen kötelezte alkalmazottait, hogy tüntessenek.

Újságírók kérdésére, hogy egyetért-e Tutuianu kezdeményezésével, Liviu Dragnea a PSD elnöke úgy vélekedett, hogy nincs szükség hivatalos vizsgálatra. A pártelnök viszont maga is következetesen úgy nyilatkozott, a kormány ellen tüntető - többségükben jóhiszemű - emberek félretájékoztatás áldozatai, és "még csak az sem biztos, hogy a manipuláció belföldi eredetű".

Szombaton, amikor a PSD elnöke először adta jelét annak, hogy a vitatott kormányrendelet eltörlésével próbálnák lecsillapítani a tüntetőket, Dragnea arra hivatkozott, hogy a választásokon győztes párt hívei is tüntetni akarnak, mert mélységesen elítélik a Romániában kibontakozott, "Soros által inspirált" megmozdulásokat.

Gabriela Firea, Bukarest szociáldemokrata polgármestere is, miután - az ellenzéki média szerint éppen az ő felhívására - ellentüntetők kezdtek gyülekezni az elnöki hivatalnál, drámai hangú közleményben figyelmeztette az utcán lévőket a provokációk és erőszakos cselekmények veszélyére.

"Remélem, hogy sikerül megőrizni az ország területi épségét és békéjét egy olyan időszakban, amikor a régióban és a nagyvilágban ártatlan polgáros esnek az erőszak áldozatául" - fogalmazott felhívásában a főpolgármester.

Nicolae Serban a szenátus jogi bizottságának szociáldemokrata elnöke a külföldi befolyás bizonyítékát vélte felfedezni abban is, hogy a "revizionista törekvéseiről ismert" Tőkés László EP-képviselő a tüntetők oldalán foglalt állást.

A kormánypárthoz közel álló Antena-3 és Romania TV hírtelevíziók műsorvezetői és vendégei rendszeresen "aggasztónak" nevezik azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök után állításuk szerint Donald Trump amerikai elnök is Magyarországra készül, azt sejtetve, hogy akár - a tüntetések által meggyengített - Románia területi épsége is veszélybe kerülhet, ha Budapestet úgymond a nagyhatalmak közötti közvetítő rangjára emelik.