Előfizetés

A Jobbik nem állít államfőjelöltet

A Jobbik nem kíván államfőjelöltet állítani, mert azt szeretné, hogy közvetlenül a magyar emberek dönthessenek arról, ki méltó erre a posztra - mondta Volner János, a Jobbik frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Volner János a miniszterelnökre utalva kijelentette: Magyarországon ma csak abból lehet államfőjelölt, "akinek Viktor engedi". 

A Jobbik azt szeretné, hogy olyan ember kerülhessen a köztársasági elnöki székbe, aki képes a magyar nemzet egységét megjeleníteni, nem megosztó személyiség és nem köthető egyetlen politikai tömörüléshez sem - magyarázta.

Kiemelte: ezért azt a javaslatot teszi a frakciója tagjainak, hogy ne vegyék fel a szavazólapokat a köztársasági elnök megválasztásakor, ne vegyenek részt abban a színjátékban, amelyben "nyilvánvalóan" az Orbán Viktor által favorizált jelölt nyer.

A Jobbik frakcióvezetője hangsúlyozta: Áder János és Majtényi László teljesen alkalmatlan arra, hogy megjelenítse a nemzet egységét, mindketten megosztó személyiségek és nyilvánvalóan elkötelezettek egy-egy politikai tömörülés mellett, így a Jobbik nem tudja támogatni a megválasztásukat.

Volner János szerint a baloldali pártok vezető politikusai leszámoltak annak az esélyével, hogy 2018-ban le lehessen váltani az Orbán-kormányt, egyetlen fontos céljuk megőrizni vagy elfoglalni vezető pozíciójukat "a baloldalon belüli házi versenyben". Jelenleg egy kormányváltásra képes alternatíva van, a Jobbik - mondta.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy az LMP a "politikai paktumok áldozata lett", egyre inkább elvtelenül viselkedik, "hol a Fidesszel, hol a baloldallal áll össze" különböző ügyekben.

Kérdésre Volner János közölte: fel sem merülhet, hogy a Jobbik a "korrupt baloldallal" összefogjon. A 4-es metró ügyében is az látható, hogy a baloldali gazdasági és politikai érdekszféra szorosan összefonódott a Fideszével - vélte.

Az Emmi "felkészült" a délutáni tanártüntetésre

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága szerint míg a Tanítanék mozgalom tüntet, a kormány cselekszik.

Az államtitkárság az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban többször beigazolódott: a gyermekek és a pedagógusok érdekét csak a párbeszéd szolgálja, és a gyermekeket és a pedagógusokat nem először próbálják politikai célokra felhasználni. A Tanítanék sokadszorra szervez utcai politikai akciót, és "amíg ők tüntetnek, a kormány cselekszik" - írták. 

Arra hívták fel a figyelmet, hogy ötödik éve tart a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelés, amelyre mintegy 265,2 milliárd forintot fordít a kormány, a pedagógusok bére átlagosan 50 százalékkal emelkedik. Megkezdődött a nevelést és oktatást segítők béremelése is, ők januártól 7-10 százalékkal több bért visznek haza.

Kitértek arra is, hogy soha ennyi gyermek nem részesült még ingyenes gyermekétkeztetésben és tankönyvellátásban, mint ma. A kormány 32 milliárd forintról 74 milliárd forintra emelte a gyermekétkeztetés támogatását.

A kormány intézkedéseit ismertetve megemlítették azt is, hogy országszerte tartanak az iskolafejlesztések, tanuszodák, tornatermek, tantermek épülnek és digitális iskolafejlesztési program kezdődött.

Emlékeztettek arra: a pedagógusokkal és szakmai szervezetekkel állandó a párbeszéd, egy éve működik a köznevelési kerekasztal, hozzátéve, hogy a kerekasztal már több eredményt ért el az iskolák működésének, a gyermekek és a pedagógusok terheinek csökkentése ügyében. "Nincs olyan probléma, amiről ott ne lehetne őszintén és érdemben tárgyalni" - olvasható a közleményben.

A Tanítanék mozgalom "Most mirajtunk a sor" szlogennel vasárnap délután tart tüntetést Budapesten.

OLAF-jelentés - Demszkyt nem terheli felelősség?

Publikálás dátuma
2017.02.05. 09:39
Demszky Gábor 2010-ben FOTÓ: Népszava
A Fővárosi Önkormányzat, az Alstom és Medgyessy Péter érintettségét veti fel a 4-es metró körüli korrupciós ügyben az OLAF jelentése, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra a kormány.

Noha a húsz éven át főpolgármesterként tevékenykedő Demszky Gábor neve egyértelműen kapcsolódik a városfejlesztési beruházásokhoz, a volt városvezetőt sem jogi, sem politikai, sem pedig erkölcsi felelősség nem terheli a 4-es metró körüli korrupciós ügyekben – ezt a volt főpolgármester jogi képviseletét ellátó Magyar György mondta az ATV A nap híre című műsorában. Magyar György szerint ha történtek is visszaélések, akkor ezek olyan pénzügyi, számviteli jellegű visszaélések lehettek, amikben Demszky Gábornak személyesen semmiféle felelőssége nincs.

Az ügyvéd szerint Demszky mindössze három szerződést írt alá, ezek közül az egyik az állammal kötött szerződés volt, ebben a felek megegyeztek, hogy a beruházás költségeit 79 százalékban az állam, 21 százalékban a főváros állja. A másik egy a beruházáshoz szükséges hitelfelvételhez kapcsolódik, a harmadik Demszky által aláírt megállapodással pedig a főváros felhatalmazást adott a BKV-nak a teljes projekt önálló kivitelezésére – magyarázta az ügyvéd.

Magyar György azt is elmondta, bár a főváros a BKV tulajdonosa, a BKV „egyszemélyes részvénytársaságként” saját maga felel a tetteiért.

Az ügyvéd szerint a városvezetésnek semmi köze a visszaélésekhez, a projekttel kapcsolatos szerződéseket ugyanis a BKV kötötte, a munkát a BKV háttérintézményeiben végezték. A mendemondák, a feltételezések nem számítanak jogi kategóriának, ha majd felmerülnek olyan visszaélésre utaló bizonyítékok, amelyek Demszky irányába mutatnak, akkor lesz miről beszélni – fogalmazott a volt főpolgármester jogi képviselője.

További részleteket itt talál!