OLAF-jelentés - A Fidesz vizsgálóbizottságot akar

A Fidesz kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés állítson fel egy vizsgálóbizottságot a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyek feltárására.

Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján egyértelműen a rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós ügynek nevezte a beruházást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) pénteken nyilvánosságra hozott jelentése alapján.

A Fővárosi Közgyűlés vizsgálóbizottsága dokumentumokkal, vizsgálatokkal, meghallgatásokkal jelentősen hozzájárulhat az ügy tisztázáshoz - emelte ki Hidvéghi Balázs. Magyarországnak 59 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak az okozott 166 milliárd forintos káron felül. A legfőbb kérdés, hogy hova lett "ez a temérdek pénz" - mondta Hidvéghi Balázs, aki szerint egy fővárosi vizsgálóbizottság ebből a szempontból is meggyorsíthatná a teljes tisztán látást. Kiemelte, fontos lenne tudni, hogy a korábbi városvezetésben milyen politikusok, tisztségviselők, milyen módon voltak érintettek ebben az ügyben. 

Hidvéghi Balázs kérdésekre válaszolva nem zárta ki, hogy a későbbiekben például parlamenti vizsgálóbizottságok is felállhatnak az ügyben.

Szerző

Több mint 110 éves melegrekord dőlt meg

Több mint 110 éves melegrekord dőlt meg szombatra virradó éjszaka, csaknem 10 Celsius-fokot mértek Kaposváron - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Még sosem volt ilyen enyhe az éjszaka február 4-én. Az eddigi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord ezen a napon 8 fok volt, amelyet 1904-ben Sopronban mértek. Most ennél másfél fokkal melegebbet mértek: Kaposváron a leghidegebb órában is plusz 9,5 fokot jelentettek - írták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki elemzésében még arról írtak: 1985 óta nem volt ilyen hideg a január Magyarországon, sok helyen több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg, az 1901-től tekintett rangsorban pedig a tizedik leghidegebb volt a 2017-es január havi országos átlaghőmérséklet.

Február első napjaira enyhült az extrém hideg. Az előrejelzés szerint a hétvégén északon, északkeleten inkább csak pár fokkal fagypont felett alakulnak a maximumok, de többfelé plusz 10 foknál is melegebb lehet.

Szerző

NOlimpia - Hétvégéig százezer?

Publikálás dátuma
2017.02.04. 12:09
MTI Fotó: Bruzák Noémi
A zord téli időjárás és a város jégpályává alakulása egyaránt hátráltatta az olimpiaellenes népszavazáshoz aláírást gyűjtők dolgát, de amúgy is lelassult a momentumosok akciója. Új lendületet most a Kétfarkú Kutya Párt adhat az ügynek: utcán vannak a plakátjaik, és jönnek a performanszaik - írja a hvg.hu.

Félidejéhez érkezett az olimpiaellenes aláírásgyűjtés: a Momentum Mozgalom, az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt számait egybevetve 83-86 ezer szignónál járhat a január 19-én startolt kezdeményezés. 

Ha a „második félidőben” is ilyen tempóban gyűlnének az aláírások, az elméletileg elég lehet ahhoz, hogy összejöjjön a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer. Az elmúlt napok tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a kezdeti „aláírásláz” (az első napon 10 ezer aláírás jött össze) kezd lecsengeni. Aki nagyon akarta, aláírta már, most azok következnének, akiket meg kéne győzni.

A momentumosok egyébként a kezdetek óta azt kommunikálják, hogy a biztos sikerhez nem 138 ezer, hanem 180-200 ezer aláírásra lesz szükségük. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az aláírások 20-25 százaléka (kb. 40-50 ezer db.) mindig érvénytelen.

Az LMP által gyűjtöttekkel együtt vasárnapra meg lehet az olimpiai népszavazást támogató 100 ezer aláírás. Ezt Fekete-Győr András mondta az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában, ahová a szerkesztők meghívták vitázni a főpolgármestert, a sportállamtitkárt, az olimpiát rendező irodát, a Magyar Olimpiai Bizottságot is, de ezek közül egyik sem vállalta a szereplést.

A témáról szóló cikket itt olvashatja!

Szerző