Előfizetés

"A Fidesz-kormánynak nem fontos a magyarok egészsége"

Az MSZ közleménye a rák világnapján.

A rák egyre több esetben megelőzhető és gyógyítható, ha időben diagnosztizálják és korszerű, hatékony gyógyszerekkel, kezeléssel gyógyítják. Magyarországon mégis évente több mint 30 ezer ember hal meg daganatos betegségekben, és ezzel a legrosszabb helyen állunk az Európai Unióban. Ez arról árulkodik, hogy a Fidesz-kormánynak nem fontos a magyar emberek egészsége.

Európa más országaiban nagy hangsúlyt kap a megelőzés, nálunk azonban még mindig késik a vastagbélrák szűrésének bevezetése, nem elég hatékony a méhnyakrák- és emlőszűrés, az ezért felelős tisztiorvosi hivatalt pedig most szünteti meg az Orbán-kormány.

A gyógyítás terén is katasztrofális a helyzet: a diagnózis felállítása elhúzódik, mert nincs pénz, nincs orvos, és a korszerű gyógyszerek is csak lassan válnak elérhetővé.

Ezek alapján kijelenthető: a Fidesz-kormány bűnösen hanyag hozzáállása jelentősen csökkenti a magyar rákos betegek gyógyulási, illetve túlélési esélyeit.

Az MSZP szerint több pénzt és nagyobb szakmai figyelmet kell kapnia a daganatos betegségek megelőzésének és kezelésének, ezt követeli elsősorban az emberség, de a gazdasági finanszírozási szempontok is. Mivel a Fidesz az elmúlt hét év alatt ellopta az egészségügyből a pénzt, csak a 2018-as kormányváltással lehet megállítani a tragikus helyzet további elburjánzását.

PISA-hatás? - Távozik egy helyettes államtitkár

Távozik posztjáról Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár – értesült több egymástól független forrásból a Magyar Nemzet.

Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra is igényt tart a munkájára, és a tárca által az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézettől átvett feladatok megszervezéséért felelhet a jövőben. A matematika–fizika szakos tanár, illetve közoktatási vezető végzettségű Sipos Imre korábban a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium igazgatója volt, majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ székesfehérvári tankerületét igazgatta. Az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkári pozícióját 2013-tól töltötte be.

A lap úgy értesült, Sipos Imre helyettes államtitkári pozíciójára március 1-jétől Maruzsa Zoltán érkezik, aki jelenleg az Emmi egyik legfontosabb oktatási háttérintézményének, az Oktatási Hivatalnak (OH) az elnöke. Maruzsa korábban már volt helyettes államtitkár a Fidesz–KDNP-kormány alatt, ám ekkor nem a köznevelésért felelt. 

A távozás okairól egyelőre nincsenek hírek. Az biztos, hogy a súlyos PISA-eredmények miatt egy jelentés kerül hamarosan a kormány elé.

További részleteket itt talál!

Bőnyi rendőrgyilkosság - Győrköst kihoznák a börtönből

Megérkezett a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) győri regionális osztályához az id. Győrkös István szabadlábra helyezését kérő indítvány, amit pénteken továbbítottak a Győri Járásbíróság nyomozási bírójának, tudta meg a Magyar Idők.

Takács Zoltán ügyvéd azt mondta lapnak: a védelem álláspontja szerint az eddig eléjük tárt bizonyítékok nem igazolják, hogy az idős hungarista lőtte volna le a rendőrtisztet Bőnyben.

A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) egykori vezetője ellen hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt nyomoz a KNYF győri regionális osztálya. Az alapos gyanú szerint a közismert hungarista október 26-án illegálisan tartott Kalasnyikov gépkarabéllyal adott le több lövést Bőnyben, és megölte a hat társával házkutatásra érkező Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot.

A védő a szabadlábra helyezési indítvány elutasítására számít, de ügyfelével egyeztetve ennek ellenére beadta az iratot, mint mondta: szeretnék, ha a nyomozás jelenlegi állásában kialakított álláspontjuk szerepelne az iratokban. Mindenesetre a KNYF győri regionális osztálya továbbra is egyetlen gyanúsított, id. Győrkös István ellen nyomoz.

A teljes cikket itt olvashatja!