Előfizetés

Majtényi mellé áll az LMP is

F. Á.
Publikálás dátuma
2017.02.03. 13:35
Fotó: Népszava
Támogatja Majtényi László köztársasági elnök-jelölését az LMP – értesült a Népszava. Ezt Schmuck Erzsébet frakcióvezető és Ungár Páter, a párt elnökségi tagja jelentette be. Úgy tudjuk, az LMP meghallgatta Majtényit, és mert szimpatikusnak találták az elképzeléseit, úgy döntöttek, mellé állnak. Délelőtt szerettük volna szóra bírni az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) elnökét, aki azt ígérte, az LMP sajtótájékoztatója után áll a rendelkezésünkre, mert úgy tudja, ott majd olyasmi hangzik el, amire reagálnia kell.

A volt adatvédelmi biztost, az ORTT egykori elnökét január 2-án kérték fel civilek, hogy legyen a baloldali ellenzék közös köztársasági elnök-jelöltje. Egyben a pártokat is arra hívták fel, hogy sorakozzanak fel az EKINT elnöke mellé. Ahhoz, hogy Majtényi államfő-jelölt legyen, 40 parlamenti képviselő támogató aláírására van szükség.

Majtényi két nap gondolkodás után igent mondott a civileknek. Facebook-oldalán arra kérte a pártokat, akkor támogassák, ha feltételeivel elégedettek. Feltételei között szerepel, hogy helyre kell állítani a köztársaságot, népszavazást kell tartani az (új) alkotmányról. Szabad és tisztességes választásokkal kell biztosítani, hogy a választópolgároknak valódi lehetőségük legyen időről időre leváltani a kormányzati hatalom gyakorlóit, az állam gondoskodjon arról, hogy minden tagja emberhez méltó életet élhessen, illetve hogy az állam a legszigorúbb eszközökkel küzdjön a korrupció ellen.  

Elsőként az MSZP állt Majtényi mellé, majd a Párbeszéd, az Együtt, a DK, a Liberálisok, a független Kónya Péter. Ha 40 parlamenti képviselő támogatja az EKINT elnökét, már biztos, hogy a májusi köztársasági elnök választáskor hivatalos jelöltként Majtényi László felszólalhat majd a parlamentben. Erre most már minden esélye megvan, hiszen a Demeter Márta kiválásával 28 tagúvá vált MSZP-frakció, a most bejelentett 5 tagú LMP-frakció, a függetlenek közül a 4 DK-s képviselő mellett az Együtt két és a Párbeszéd egy képviselője is támogatja jelölését, ahogy Fodor Gábor és Kónya Imre is. Ez 42 képviselőt jelent, s ha Demeter Márta és a szintén független Kész Zoltán is Majtényit támogatja, akár 44 képviselő aláírása is összejöhet a köztársasági elnöki jelöltséghez.

Majtényi egyébként vasárnap felszólal a Bibó István Közéleti Társaság évi nyilvános évértékelő konferenciáján, amelyet A köztársaság állapotáról címmel rendeznek. A „Majtényi László évértékelője” címmel kiküldött meghívó szerint az államfő-jelölt mellett Péterfy Gergely József Attila-díjas író, Sz. Bíró Zoltán történész, valamint Bródy János Kossuth-díjas művész tart még előadást. A rendezvény házigazdája Kuncze Gábor.

Busztragédia - Hajnalban szállítják haza a holttesteket

Publikálás dátuma
2017.02.03. 13:21
MTI Fotó: Marjai János
Szombat hajnalban tudják hazaszállítani a veronai buszbaleset áldozatainak holttestét Budapestre - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, doorstep sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a temetkezési vállalat három autója csütörtökön megérkezett a helyszínre, csakúgy, mint a külügyminisztérium járműve, amely a buszban épen vagy részben épen maradt poggyászok hazaszállítását végzi.

A temetkezési vállalat szakemberei és a konzulok úgy döntöttek, szombat hajnalban indulnak Magyarországra, mert az előzetes információkkal szemben nem három, hanem öt kórházból veszik át a holttesteket, és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően hermetikusan, cinkkel kell lezárni a koporsókat, ami hosszabb folyamat az előzetesen kalkuláltnál - mondta a miniszter.

Közölte: a holttesteket a Honvédkórházba szállítják, a hozzátartozókat előzetesen egyeztetett időpontban, a tervek szerint vasárnap reggel 9 és délután 4 között fogadják. A kórház pszichológusokat és orvosokat biztosít a helyszínen, a sajtó képviselőit nem engedik majd be - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a poggyászokat a Szinyei Merse Pál Gimnáziumba szállítják, ahol gondoskodnak arról, hogy kiadják azokat a hozzátartozóknak.

A temetési költségeket, a korábban jelzettnek megfelelően, átvállalta a fővárosi önkormányzat; a siófoki és a dunakeszi halálos áldozatnál is vállalják a költségeket a helyi önkormányzatok - mondta.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a holttestek hazaszállításával lezárul a külügyi munka nagy része, a két válságos állapotban lévő sérültről folyamatos a konzultáció az olasz orvosokkal, a veronai tiszteletbeli konzul végzi ezt a munkát a továbbiakban.

Kérdésre válaszolva elmondta, az összes áldozatot azonosították, a két válságos állapotban, mesterséges altatásban lévő sérült személyazonosságát nincs felhatalmazása nyilvánosságra hozni. Egyikük bőrátültetésen esett át, az orvosok szerint a körülményekhez képest sikerrel - mondta, hozzátéve: a hazaszállítás legfeljebb hónapok múlva lehetséges.

OLAF-jelentés - Tarlós: közzéteszik a szerződések dátumát

A főváros honlapján, a budapest.hu oldalon közzéteszik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésében észrevételezett szerződések, megbízások dátumát - közölte Tarlós István pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester az újságíróknak felsorolta az említett dokumentumok dátumát, túlnyomó részük 2006 és 2009 közötti.

Tarlós István érthetetlennek nevezte, hogy az OLAF miért nem hozza nyilvánosságra saját jelentését, miközben odaadja másoknak, a nyilvánosságra hozatal esetleges következményeire figyelmeztetve.