A Facebook a tévéket is meghódítaná

Publikálás dátuma
2017.02.03. 06:18
FOTÓ: Thinkstock
Olyan videós alkalmazáson dolgozik a Facebook, amelyet kifejezetten a televíziók set-top boxaira, köztük például az Apple TV-re szán - tudta meg a The Wall Street Journal. A fejlesztés célja, hogy a hosszabb, egyedi videók a felhasználók nappalijából, a tévén keresztül is elérhetőek legyenek, illetve hogy a cég új platformon tudjon hirdetési bevételeket szerezni.

Emellett a közösségi profilok védelmét is erősítenék: egy olyan koncepción dolgoznak, amely akkor is segítene megvédeni a profilokat, ha a hackereknek sikerül feltörniük a felhasználók e-mail-fiókját. Ha egy illetéktelen behatoló megkaparintja az e-mail fiókot, és így sok esetben a Facebook profil adatait, egy egyszerű jelszóváltoztatással könnyedén kizárhatja a valódi tulajdonost. A Facebook biztonsági szakemberei a a hozzáférés helyreállításához fejlesztenek új módszert, amely független az e-mail címtől.

A nagyobb biztonság már csak azért is szükséges, mert folyamatosan nő a felhasználók száma: a cég negyedéves kimutatása szerint világszerte már 1,79 milliárd ember használja a Facebookot, a naponta többször is csatlakozók száma elérte az 1,23 milliárdot, három hónap alatt újabb 50 millió ember regisztrált.

Szerző

Ma mindenki megkapja a családi pótlékot

Többen is jelezték, hogy február 2-án reggel sem kaptak SMS-t a bankjuktól arról, hogy megérkezett volna a számlájukra a családi pótlék – írta az Origo.

Januártól az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) vette át a családtámogatási ellátások és fogyatékossági támogatás folyósítását a fővárosi és megyei kormányhivataloktól. Utoljára viszont csak decemberben utaltak családi pótlékot (akkor kétszer is, másodszor az ünnepek miatt a hónap közepén).

Az ONYF honlapján lévő utalási naptár szerint február 1-jén el kellett volna utalni a családi pótlékot, bár azt is hozzátették, hogy az adatok csak tájékoztató jellegűek. A családi pótlékot pénteken írják jóvá a számlákon – közölte az ONYF kommunikációs vezetője. Szerinte nem történt változás az utalás rendjében, legkésőbb február 3-ig mindenkinek a számláján ott lesz a szokásos összeg.

Szerző

Busztragédia - Ma hazahozzák az áldozatok holttestét

A mai napon szállítják Budapestre a veronai buszbaleset áldozatainak holttesteit. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a balesetet túlélő sofőr ellen vádat emeltek, ez mégsem történt meg, mert még mesterséges altatásban tartják. Az állami kártérítés viszont késik.

A milánói főkonzulátus magyar és olasz nyelven is megadta a veronai buszbaleset áldozatai holttesteinek hazaszállításra vonatkozó engedélyt, elkészültek a halotti anyakönyvi kivonatok - olvasható a kormany.hu-n. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint a hazaszállítás a mai napon történhet meg, a holttesteket a budapesti Honvédkórház fogadja.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Szijjártó Péter elmondta: továbbra is két válságos állapotban lévő sérült van Veronában, ők mesterséges kómában vannak. Az egyik túlélő, akit altatnak, az autóbusz 52 éves vezetője. Korábban arról szóltak a hírek, hogy az olasz rendőrség vádat emelt a sofőr ellen, ám ezek az értesülések tévesnek bizonyultak. Mivel a férfi még nincs kihallgatható állapotban, így a vádemelés sem történt meg. A veronai államügyészség továbbra is gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Nicola Scalabrini ügyész a La Repubblica olasz lapban közölte: az olasz jogrend szerint a sofőrt, mint az ügy részesét, kötelező értesíteni arról, hogy része a vizsgálatnak - a mesterséges altatás miatt ez még nem történhetett meg. Az államügyészség továbbra is a tragédia műszaki és emberi okait kutatja, ám vizsgálják a személyi felelősség kérdését is.

A balesetben érintett busz gépjármű-biztosítási szerződéseit kezelő Groupama Biztosító a múlt héten azt ígérte, lehetőség szerint ezen a héten jelentősebb összegű kárelőleget fizet a baleset károsultjainak. Érdeklődtünk, hogy ez megtörtént-e, de csak annyi választ kaptunk a biztosítótól, folyamatosan dolgoznak az ügyön, a kárügyintézéssel kapcsolatos folyamatokat majd egy rövid tájékoztató anyagban tervezik összefoglalni.

Az állami kártérítés azonban szinte biztos, hogy késni fog: a Világgazdaság szerint csak tavasszal derül ki, melyik biztosító fizet majd a kötelező állami biztosítás alapján kártérítést az idén megsérült gyerekeknek - köztük a veronai baleset áldozatainak. Az állam 65 millió forintot szán az idén a több mint 1,5 millió gyerek biztosítására.

Az oktatásügyi államtitkárság nem csak a busz műszaki állapotában keresi a baj forrását, és szigorításokat terveznek, ezt már a baleset másnapján bejelentette Balog Zoltán, az Emmi minisztere. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a hvg-nak elmondta, nem tervezik, hogy az állam jelöl majd ki buszos cégeket, viszont alapvetően az iskola felelőssége, hogy körültekintően járjon el az utazás megszervezésekor. Azon gondolkodnak, hogy kötelezővé teszik az éjszakai pihenőt, vagyis este tíz és reggel hat között az utazóknak meg kell állniuk, a sofőröknek pedig szállodában kell aludniuk, a gyerekek, ha akarnak, maradhatnak a fűtött buszban.

Nyolcvanmillió forintnyi adomány gyűlt össze
Eddig csaknem 80 millió forintot gyűjtött össze a veronai buszbaleset áldozatai, illetve családtagjaik megsegítésére az Ökumenikus Segélyszervezet. A gyűjtés végső határidejét egyelőre nem határozták meg, ezért továbbra is várják az adományokat a segélyszervezet honlapján található számlaszámra.
Kitüntetést kaphatnak
Életmentő Emlékérmet adományozhat a kormány a buszbaleset életben maradt és elhunyt hőseinek - írja a Bors. Ezt a kitüntetést a jogszabály szerint az kaphatja meg, aki életveszélyben lévő személyt mentett meg, miközben saját életét, testi épségét veszélynek tette ki. Az érem mellé pénzjutalom - 300 ezer forint jár

Szerző