Előfizetés

Politikusi zsebek - Nyilvánosak a vagyongyarapodások, ámuljon!

Publikálás dátuma
2017.02.01. 10:59
Thinkstock fotó
(Fontos tudnivaló, hogy jelenleg az adatok forrása az MTI által közreadott információ, valamint, hogy azok több ízben csak a változásokról informálnak.) Nos, ami a változást illeti, azon már korábban nekiláthattunk busongani, hogy az ország miniszterelnökének a korábbi három helyett már csak két - egy budapesti és egy felcsúti - ingatlan van a tulajdonába, és számláján, amelyen tavaly valamivel több mint 5 millió forint volt, már csak sovány 742 ezer forint zizeg, de most itt a lehetőség vigasztalódni: a politikusi felső szint (? ) mégsem a csórók gyülekezete. 

Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta a január 31-i határidőre saját és vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát: a 199 országgyűlési képviselő és a 13 nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata február 1-jétől nyilvános. 

A távirati iroda összegzése szerint a kormánytagok közül a fejlesztési miniszter vagyona gyarapodott a legjelentősebben. Legalábbis ugyebár papíron

Seszták Miklós illetménye mellett 61 millió forintos bevételre tett szert, a bevallás szerint az ügyvédi irodájából. Megtakarításait 35 millió forinttal tudta növelni, azok összértéke pedig így meghaladja a 270 millió forintot. Seszták Miklós magánszeméllyel szembeni tartozása továbbra is 3 millió forint, emellett megtartotta három kisvárdai ingatlanát, amelyek mellett birtokol még egy budapesti, XIII. kerületi lakást, míg egy továbbinak felerészben haszonélvezője.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes - a több miniszterhez hasonlóan - bruttó 1,1 millió forintos havi jövedelemmel rendelkezik, tartozása nincs, megtakarítás pedig több mint 3 millió forinttal bővült. A kereszténydemokrata politikus ingatlanvagyona nem változott: továbbra is két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát birtokolja.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter posztján szerzett jövedelmét földbérleti díjakból és osztalékból 12 millió forintos időszakos, erdőgazdálkodóként pedig 3 millió forintos egyszeri bevétellel egészítette ki. A miniszter 9 pótlap közbeiktatásával sorolta fel a hozzá köthető ingatlanokat, amelyek listája 2016-ban három hódmezővásárhelyi szántóval bővült, összesen több mint 15 hektár nagyságban. Lázár Jánosnak így már egyebek mellett 14 saját szántója van, miközben továbbra is felerészben tulajdonolja hódmezővásárhelyi házát. A Miniszterelnökség vezetője 2016-ban vásárolt egy 2013-as évjáratú Mercedes-Benz V-osztályú gépkocsit, továbbá műtárgyakat is. Lázár János kötvényeinek értéke 42 millió forintról 30 millió forintra csökkent, miközben korábban nem jelzett készpénzállománya 14,2 millió forint lett, életbiztosítása maradt 6,8 millió forint, törzsrészvényei értéke pedig 6 millió forint. A miniszter 10 millió forinttal 35 millió forintra tudta csökkenteni banki hitelét, magánszemélyekkel szembeni tartozása azonban 4 millió forinttal 40 millió forintra nőtt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter különböző formában meglévő megtakarításainak összértéke egymillió forinttal mintegy 4 millió forintra emelkedett, szüleivel szemben fennálló 30 millió forintos tartozása nem csökkent. Ingatlanvagyona változatlan: a tárcavezető egy dunakeszi házzal rendelkezik, emellett megtartotta tulajdonrészét három balatonedericsi és egy győri ingatlanban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter továbbra is résztulajdonos két II. kerületi lakóházban, ahogy két karcagi telke is megmaradt, államkötvény-vagyonát ellenben 3,1 millió forintról 4,2 millió forintra növelte, 1,1 millió forint értékű befektetési jegyeinek értékesítésével. A tárcavezető hiteltartozása 6,7 millió forintról 4,5 millió forintra apadt.

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének megtakarításai megközelítőleg négymillió forinttal csökkentek, miközben nyilatkozatában ezúttal sem szerepel tartozás, ugyanakkor abban ezúttal is megtalálható egy XIII. kerületi lakás és négy bükkszentkereszti ingatlan.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyilatkozatában az egyetlen változást az jelenti, hogy a tárcavezető 200 könyvvel immáron 7 ezer kötetesre bővítette könyvtárát. emellett megtartotta karcagi családi házát és szántóit, továbbá IX. kerületi lakását és 2007-ben vásárolt Toyota Corolláját.

Trócsányi László igazságügyi miniszter hivatali fizetését 910 ezer forintos oktatói és kutatói jövedelemmel egészíti ki. A tárcavezető forintban tárolt megtakarítást - amelyet előző évben még mintegy 9 millió értékben, felerészben tulajdonolt, valamint 2,3 millió forint értékben lakáskasszában tartott - idei nyilatkozatában nem tüntet fel, euróban ugyanakkor mintegy 80 ezer értékben jelez, ami nagyságrendileg megfelel a 2016-os nyilatkozat adatainak. Ingatlanvagyona azonban változatlan: egyebek mellett egy budapesti, XII. kerületi, 260 négyzetméteres ház résztulajdonosa, de van a fővárosban egy 68 négyzetméteres lakása is felerészben.

Pártok frakcióvezetői, illetve a parlamenti frakcióval rendelkező pártok elnökei: ( forrás továbbra is az MTI)

Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője - a többi frakcióvezetőhöz hasonlóan - havi 1,3 millió forintos jövedelemre tesz szert, és továbbra is felerészben tulajdonosa egy 300 négyzetméteres debreceni családi háznak, valamint résztulajdonosa egy budakeszi üdülőnek. A kormánypárti politikus 2015-ben 2,5 hektár szántót örökölt Szamosszegen. Autója változatlanul egy tartós bérletben lévő Mercedes Viano, ami mellé tavaly vett egy BMW GT 650 C típusú motort. Továbbra is megvan 2007-ben vásárolt orrkiülős motorcsónakja, amelyet negyedrészben birtokol. A Fidesz frakcióvezetőjének 2,4 millió forintos megtakarítása van, pénzintézeti tartozását 1,4 millió, magánszemélyekkel szembeni tartozását 2 millió forinttal csökkentette, így 11,5 illetve 17 millió forinttal adós.

Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezetőjének két pécsi társasházi lakásban, egy nagykozári erdőben, továbbá két, szintén pécsi beépítetlen területben van tulajdonrésze, miközben a fővárosban a XI. kerületben bérel egy 110 négyzetméteres albérletet. Az ellenzéki politikus keresetét 300 ezer forintos bérbeadásból származó jövedelemmel egészíti ki, emellett egy 1,2 millió forint névértékű életbiztosítással és 5 millió forint készpénzzel rendelkezik, továbbá 3 millió forint egyéb követelése is van. Tóth Bertalan 23,3 millió forintos hiteltartozást is feltüntetett.

Volner Jánosnak, a Jobbik képviselőcsoportja vezetőjének ingatlanja és gépjárműve sincs, forintban és euróban tartott megtakarításainak összértéke meghaladja a 6 millió forintot. A politikusnak nincs tartozása, emellett feltüntette, hogy a Magyar Gárda Pest megye Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. tagja.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke októberben másodmagával vett egy 1500 négyzetméteres bárdudvarnoki legelőt, korábban nem volt ingatlanja. Nagy értékű ingósága, tartozása vagy megtakarítása továbbra sincs. Az ellenzéki politikus Verpeléten és Recsken már nem bérel irodát, csak Gyöngyösön.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az előző évekhez hasonlóan egy zuglói társasházi lakásnak, egy 83 négyzetméteres tahitótfalui háznak, egy budakeszi zártkertnek, valamint egy Kisnémediben található erdőnek a résztulajdonosa. Autója és egyéb értékes ingósága nincs a kormánypárti politikusnak.

Schmuck Erzsébetnek, az LMP februárban távozó frakcióvezetőjének a IX. kerületben van egy 57 négyzetméteres lakása és egy 120 négyzetméteres háza a borsodi Szuhafőn. Az ellenzéki képviselő 2014-ben vásárolt egy Kia Ceed gépkocsit, egymillió forintos banki követelése mellett 5,2 millió forintos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása is van.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke vagyoni helyzete lényegében nem változott, továbbra is egy budakeszi és pátyi kertes házban van érdekeltsége. Autója, nagy értékű ingósága és adóssága sincs. Míg az előző évben bruttó 2 millió forint osztalékot tüntetett fel a Mirawind Kft.-től, addig ez most már nem szerepel, tagságát megszüntette.

Hadházy Ákosnak, az LMP másik társelnökének vagyonbevallásában sincs jelentős változás, igaz ő tavaly októberben tette első nyilatkozatát, amikor az Országgyűlés tagja lett. A politikus Fácánkerten egy 5000 négyzetméteres szőlő tulajdonosa és felerészben övé egy 160 négyzetméteres szekszárdi lakóház. Egy Skoda Octaviát lízingel 2015 óta, s ugyanebben az évben vett egy Trabantot. Hadházy Ákos 16,2 millió forinttal tartozik pénzintézeteknek, állatorvosi praxisát szünetelteti, ugyanakkor 50 százalékban tulajdonosa a szekszárdi Hadházy-Vet Kft.-nek, amelynek ügyvezetője. Évente 40 ezer forint földalapú támogatást kap az uniótól.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnökének független képviselőként havi 750 ezer forintos jövedelme van, vagyonnyilatkozata szerint tavaly emellett 1,2 milliárd forint osztalékot is felvett az Altus Portfólió Kft.-ből, amely kizárólagos tulajdonában áll. Az ellenzéki politikus 2015-ben 74 millió, 2014-ben pedig 169 millió forintos osztalékfelvételről számolt be az Altus Befektetési Zrt.-től. A volt kormányfő emellett beszámolt arról is, hogy 215 ezer forint tiszteletdíjat vett fel a Fundacja Europejski Instytuttól. A DK vezetőjének tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009-ben vásárolt, több mint háromezer négyzetméteres telken lévő 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll, amelyet tavaly 61,7 millió forintos hitel terhelt, 1,4 millió forinttal kevesebb az előző évinél.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, független képviselő változatlanul egy 60 négyzetméteres zuglói társasházi lakás felét tudhatja magáénak, továbbá egy balatonmáriafürdői üdülőben és egy gyöngyösi családi házban is hasonló tulajdonrésze van. A politikus 2015 óta egy használt Skoda Superbet lízingel, és a birtokában van egy 1987-es Ford Orion is, amit örökléssel szerzett. A liberálisok vezetőjének 3,8 millió forintos megtakarítása van, miközben tartozása nincs.

Ónos eső - Ismét forgalomkorlátozás a 2-es úton

Ismét korlátozzák a kamionok közlekedését a 2-es úton Nógrád megyében és Pest megyében az M2-es autóúton, a 2-es út felé - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedd reggel.

Noskó Zsolt elmondta: a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek a kijelölt parkolókban várhatják meg a tilalom feloldását.
A korlátozás visszavonásig érvényes.

Az ónos eső és az intenzív havazás miatt csúszóssá váltak az utak, ezért kedd éjszaka már elrendelték a kamionok forgalmának korlátozását, majd az intézkedést szerda hajnalban feloldották, de ismét el kellett rendelni.

Noskó Zsolt hozzátette: az érintett tehergépjárművek közlekedését Pest megyében is korlátozzák az M2-es autóúton a 2-es út felé.

Ónos eső - Ismét forgalomkorlátozás a 2-es úton

Ismét korlátozzák a kamionok közlekedését a 2-es úton Nógrád megyében és Pest megyében az M2-es autóúton, a 2-es út felé - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedd reggel.

Noskó Zsolt elmondta: a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek a kijelölt parkolókban várhatják meg a tilalom feloldását.
A korlátozás visszavonásig érvényes.

Az ónos eső és az intenzív havazás miatt csúszóssá váltak az utak, ezért kedd éjszaka már elrendelték a kamionok forgalmának korlátozását, majd az intézkedést szerda hajnalban feloldották, de ismét el kellett rendelni.

Noskó Zsolt hozzátette: az érintett tehergépjárművek közlekedését Pest megyében is korlátozzák az M2-es autóúton a 2-es út felé.