Előfizetés

Schmidt Mária rendezkedik a Figyelőnél

Publikálás dátuma
2017.02.01. 06:03
Fotó: Népszava
Egy cikk megjelentetését már megakadályozta a Figyelő új tulajdonosaként Schmidt Mária, aki múlt csütörtökön Lánczi Tamást, a Századvég Alapítvány elemzőjét, L. Simon László egykori kulturális államtitkárt és Tallai Gábort, a Terror Háza program-igazgatóját nevezte ki a hetilap szerkesztőbizottságának - írta a 444. 

A lap december 15-i számának tervéből ugyanis a tulajdonos jelzésére vettek ki egy cikket. Az érintett írás Jandó Zoltán Atomrali című cikke volt, amely egy paksi ingatlanberuházásról szólt, ebben fontos szerepet játszik a Nemzeti Kereskedőház, s a kormányfő felesége, Lévai Anikó unokaöccse, Szeghalmi Ádám is, akinek vállalata a Mészáros Lőrinc közeli Opimus Group irodaházában székel. A kereskedőházhoz küldött levelek után a külügyminisztérium intézményéből értesítették a cégvezetést, és ennek nyomására került ki a cikk a Figyelőből. A szerkesztőség közös fellépése nyomán a cikk egy héttel később megjelenhetett.

Schmidt a január 19-i lapértékelő értekezleten mindkét idei lapszámot komolyan kritizálta, a 444 szerint a tulajdonos belekötött a címlapba, a címadásokba, a képekbe, majd egy héttel később bemutatta Lánczit, mint a megújulás zálogát. A szerkesztőbizottság egyik tagja, a volt államtitkár L. Simon a Magyar Nemzetnek adott interjújában ugyanekkor akkor beszélt, hogy nem akarnak politikailag semleges lapot csinálni a Figyelőből, ehelyett "értékalapú" lapban gondolkoznak. A cégvezetés ekkor jelezte, aki akar, mehet. Ezután nyújtotta be lemondását a lap pénzpiac-rovatának vezetője, Brückner Gergely, de a 444 szerint már Jandó Zoltán is beadta a felmondási papírokat, és többen mérlegelik a távozást.

Schmidt tavaly december 5-én vette meg a lapot, miután az 13 hónapig állt felszámolás alatt. Az eljárást az erős fideszes kapcsolattal bíró és Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez is kötődő felszámolóbiztos, Börcsök Sándor vezényelte le, aki végül Schmidt köreinek kedvezett. A Terror Háza Múzeum főigazgatója több forrás szerint átvilágítás nélkül, 200-300 millió forint közötti összeget fizethetett a cégért, ügyvezetőnek lánya, Ungár Anna férjét, Berecz Kristófot nevezte ki.

Sváby újra a képernyőn
Az ATV-n tér vissza a képernyőre egy évtizedes kihagyás után Sváby András - írta a Bors. A tévés tíz éven át vezette a TV2 Napló című műsorát, ahonnan 2007-ben rúgták ki. Mióta távozott a csatornán, a saját vállalkozásaiban dolgozott, sikeres éttermeket működtet.
A lap úgy tudja, Sváby márciustól az ATV reggeli műsorát fogja vezetni Bombera Krisztinával. A másik műsorvezető páros Kárász Róbert és Krug Emília lesz. Eközben a TV2-n állítólag Ripost néven indul új magazinműsor, a hasonló nevű portál nyomán. A csatorna nem kommentálta az Index értesüléseit.
Felmondások a Hír TV-nél?
Az utóbbi napokban húszan kezdeményezték munkaviszonyuk megszüntetését a Hír TV-nél - írta a Magyar Idők. A felmondók, akik között van szerkesztő, operatőr és technikus is, állítólag Mészáros Lőrinc Echo TV-jéhez tartanak. A lap szerint Kálmán Olga leigazolása idegesítette fel a tévéseket, valamint az, hogy Tarr Péter vezérigazgató-helyettes nem tudta garantálni, hogy Simicska Lajos a 2018-as választás után is tovább finanszírozná a csatornát.Fütyülnek a TEK-re és Putyinra

Sz.P.
Publikálás dátuma
2017.02.01. 06:00
Fotó: Népszava
Holott a TEK már három hete tud az Együtt tüntetéséről, nem emelt kifogást a helyszín ellen, így a párt kételkedik a jóhiszemű joggyakorlásban. Ugyanakkor leszögezték: holnap kifütyülik Vlagyimir Putyint, nem korlátozhatják alkotmányos jogaikat. Az orosz elnök csütörtök délben száll le Ferihegyen, Szergej Lavrov külügyminiszter azonban már ma asztalhoz ül Szijjártó Péterrel.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) jogszerűtlen eszközökkel akarja ellehetetleníteni az Együtt tüntetését, hiszen le akarja zárni az Alkotmány utcát - háborodott fel Juhász Péter. A párt alelnöke szerint a hatóság csak úgy ügyelhet a védett személy, Vlagyimir Putyin biztonságára, hogy közben nem korlátozza mások alkotmányos joggyakorlását. "Nem kérünk a rendőrállamból" - szögezte le hozzátéve, a rendőrség tudomásul vette a bejelentett tüntetést, így nem járulnak hozzá, hogy a központ emberei az általuk már korábban lefoglalt területen megjelenjenek, "jogszerűen ezt nem is tehetik meg, ezért mi mindenképpen ott leszünk, akkor is, ha vízágyúkkal próbálnak megakadályozni ebben". Szigetvári Viktor pártelnök újabb levelet fogalmazott meg Hajdu Jánoshoz, amelyben azt írta a TEK vezetőjének, hogy kételkednek a jóhiszemű joggyakorlásukban mivel "már három hete tisztában vannak a tervezett lezárások helyszínével, illetve azzal is, hogy oda az Együtt demonstrációt jelentett be".

A TEK tegnap közölte, az intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció megtiltását sem, de lehetőséget biztosít a védett személyek biztonságának garantálása és a közlekedési útvonalak biztosítása érdekében számos rendőri intézkedés bevezetésére. A TEK most azt közölte, Szergej Lavrov külügyminiszter és Vlagyimir Putyin elnök kiemelten védett személyek, akiknek védelmét a belügyminiszter utasítására látják el. Ennek érdekében személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket léptettek életbe és ezeket az orosz delegáció látogatása végéig fenntartják.

Biztonságtechnikai berendezést szerelnek az V. kerületi Kossuth Lajos tér és az Alkotmány utca sarkán FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Biztonságtechnikai berendezést szerelnek az V. kerületi Kossuth Lajos tér és az Alkotmány utca sarkán FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

A hatóságok felhívták közlekedők figyelmét arra, hogy az orosz küldöttség mozgásával párhuzamosan több útvonalon időszakos terelésre, forgalomkorlátozásra, illetve lezárásra kerül sor a fővárosban. Szakaszosan és időszakosan lezárják majd a február 2-án 11 óra 30 perctől 13 óráig, illetve 17 órától 19 óra 30 percig a Liszt Ferenc-repülőtér E portája - 4-es út - M0-s autóút - M3-as bevezető - Kacsóh Pongrác úti felüljáró - Kós Károly sétány - Hősök tere - Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalat, valamint az ezt keresztező utakat is. Csütörtökön 0 órától 20 óráig lezárják a Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Báthory utca - Hold utca - Hercegprímás utca - Arany János utca - Nádor utca - Garibaldi utca - Pesti alsó rakpart által határolt területet. A korlátozásokról bővebben a rendőrségi honlapon lehet tájékozódni. A főváros több pontján már január 31-én reggel 8 órától február 2-án 24 óráig várakozási tilalmat rendeltek el, például az Andrássy úton, és az Erzsébet tér környékén. A lezárásból következően az orosz delegáció vagy a Kempinski vagy a Ritz-Carlton hotelben száll meg.

A Magyar Honvédség is kivételes biztonsági protokollt léptet életbe csütörtökön. Amint Putyin különgépei átlépik a határt, teljes légtérzár lép majd életbe. A többesszám indokolt, hiszen a Magyar Idők beszámolója szerint csütörtökön több ugyanolyan Il–96–300 típusú gép is felszáll Oroszországból, különböző időpontokban, ezek egyikén utazik az orosz elnök is, Putyin gépe vagy Szlovákia, vagy Szerbia felől lép majd be a magyar légtérbe. Az elnököt szállító repülőgépet az oroszországi és baráti légtérben orosz vadászgépek kísérik, a magyar egyben NATO-légtér is, így itt a magyar Gripenek kísérik majd, előzetes NATO-engedély alapján. A Magyar Idők összeállítása szerint a több előre kijelölt útvonal közül csak közvetlenül a ferihegyi landolás után dönti el az oroszok biztonsági főnöke, hogy melyiken halad végig a delegáció. A tervezett útvonalakon lehegesztenek minden aknafedelet, miután a közműcsatornákat tűzszerészek átvizsgálták. A tetőkön pedig a TEK mesterlövészei figyelik a terepet.

Ugyanakkor az orosz-magyar tárgyalások már ma megkezdődnek, Lavrov az orosz elnök előtt egy nappal érkezik hazánkba. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, a hivatalos menetrend szerint Szijjártó Péter szerda délután Veronika Szkvorcovát, Oroszország egészségügyi miniszterét fogadja, majd négykor közösen sajtótájékoztatót tartanak. Ezután a Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov tárgyal a külügyminiszterrel, a nap végén pedig Lavrovval értekeznek. Csütörtök reggel Szijjártó Gyenisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyal, délben pedig már Putyin gépe landol Ferihegyen.

Páncélozott Mercedes védi
Az orosz elnök, mint minden látogatásán, hazánkban is saját páncélozott limuzinjával fog közlekedni, amely Putyin előtt pár órával landol majd Ferihegyen. Az elnök leggyakrabban használt, Mercedes S600 Pullman Guard típusú, hat és fél méter hosszú kocsija nagyjából 300-350 millió forintba került.
A páncélozott luxuskocsi, 5,1 tonnás, és a legmagasabb ballisztikai besorolású, a nehézfegyverzet sem fog rajta. Defektmentes abroncsain 80 kilométeres sebességgel is tud haladni, ha kilövik a gumikat, robbantás esetén az automatikus tűzoltó berendezés is bekapcsol. Úgy tudni, Putyin speciális páncélautóján kívül a többi járművet a magyar hatóságok bocsátják a delegáció rendelkezésére.

Hó, ónos eső, még több eső

Publikálás dátuma
2017.01.31. 22:33
Fotó: Thinkstock
Szerdán eleinte északon hó, havas eső, máshol ónos eső, eső valószínű, de napközben egyre több helyen már esőre kell számítani. A csapadék mellett több helyen pára, köd is képződhet. A déli-délkeleti szél az Alföldön és délen élénkülhet meg. Hajnalban -7, +1, délután -3, +4 fok között alakul a hőmérséklet. Kettősfront érkezik - írja az Időkép.

Csütörtökön még főként keleten, északkeleten alakulhat ki ónos eső, eső. A csapadékmentes tájakon erősen felhős, borongós lesz az idő. Napközben többfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik a déli, délnyugati szél. Délután a szeles tájakon közel 10 fok körüli értékeket mérhetünk majd. 

Pénteken helyenként északkeleten fordulhat elő még gyenge csapadék. Erősen felhős lesz az ég, napközben sokfelé szeles, enyhe időben lesz részünk. A szeles tájakon 10-13 fok is előfordulhat.

Szombaton is folytatódik az enyhe, szeles idő. Hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet, több helyen emelkedhet 10 fok fölé a hőmérséklet. Enyhe, csapadékos vasárnap után, hétfőtől újabb lehűlésre van kilátás