Előfizetés

Busztragédia - Azonosították az összes áldozatot

Publikálás dátuma
2017.01.30. 20:51
A negyedik súlyos sérültet január 23-án szállították haza. MTI Fotó: Zrínyi Katonai Filmstúdió / Dévényi Veronika
Befejeződött a január 20-án éjjel Verona közelében történt magyar busztragédia összes halálos áldozatának azonosítása a DNS-ük alapján – közölte az olasz rendőrség. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a családok pénteken hozhatják haza a holttesteket.

Azt a két túlélőt is sikerült azonosítani, akit súlyos sérülésük miatt egyelőre nem tudtak hazaszállítani, és még mindig Olaszországban kezelnek.

Szijjártó: pénteken hozhatják haza a holttesteket
A tárcavezető elmondta: a halotti anyakönyvi kivonatokat annak az olasz településnek az önkormányzata adja ki, amely fennhatóságába tartozik az érintett autópálya szakasz. A szükséges dokumentumok elkészülte után, lehet, hogy már csütörtökön, de inkább pénteken szállíthatják haza a holttesteket.

 

A katasztrófában 16-an vesztették életüket, köztük 11 fiatalkorú, egy ember életveszélyesen, ketten nagyon súlyosan, tízen súlyosan, tizenhárman könnyebben sérültek meg, és tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet. A sérülteket a fent említett kettő kivételével hazaszállították Magyarországra.

A busz magyar fiatalokat szállított haza egy sítúráról, amikor január 20-án éjjel az autópálya szalagkorlátjának, majd egy felüljáró pillérének csapódott. A jármű szinte azonnal kigyulladt.

A baleset áldozataira emlékezve a Magyarországon január 23-án nemzeti gyásznapot tartottak.

A Ferencváros-Újpest bevételével segítik a családokat
A veronai buszbalesetben elhunytak, illetve megsérültek családjának támogatására ajánlja fel a Ferencváros és az Újpest jégkorongcsapata az egymás elleni csütörtöki bajnoki mérkőzésük jegybevételét. Az ötletet az adta, hogy az áldozatok között volt Vígh Balázs, aki mindkét klubban jégkorongozott. "A tervezettnél egy nappal korábban, csütörtökön rendezzük meg a mérkőzést semleges helyszínen, a közel kétezer néző befogadására alkalmas Tüskecsarnokban, hogy minél több szurkoló jöhessen el. A teljes bevételt az Ökumenikus Szeretetszolgálat veronai áldozatok számára létrehozott számlájára fogjuk átutalni" - mondta Hudák Gábor, a Ferencváros jégkorongszakosztályának szakmai igazgatója. A felnőtt jegyek 1000, a diákjegyek 500 forintba kerülnek. A mérkőzés 19 órakor kezdődik.

Lenyűgöző fotók jelentek meg az Amazonasnál talált korallzátonyról

Publikálás dátuma
2017.01.30. 20:45
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Közzétették az első felvételeket arról a hatalmas korallzátonyról, amelyet tavaly találtak az Amazonas folyó csendes-óceáni torkolatának iszapos vizének mélyén.

A mintegy 9500 négyzetkilométeres korallzátonyrendszerről a Greenpeace brazíliai szervezetének szakemberei és a zátonyrendszert felfedező tudósok készítették a fotókat, amikor a környezetvédők Esperanza nevű hajójával felkeresték a térséget, hogy dokumentálják a természeti képződményt. A korallzátony területe nagyobb, mint a brazíliai Sao Paolo vagy London területe. A Total és a BP olajtársaságok készen állnak arra, hogy kőolajfeltárásokat végezzenek a térségben, ha megkapják a brazil kormány engedélyét - olvasható a Greenpeace honlapján. 

A kutatók tengeralattjáróval merültek 220 méter mélyre a brazíliai partoktól több mint 100 kilométerre. A mintegy 965 kilométer hosszú korallzátony Francia Guyana partjaitól húzódik Brazília Maranhao szövetségi államáig. Létezésére korábban senki nem gyanakodott, mivel a világ nagy folyói szétszabdalják a zátonyrendszereket, ezért azokon nem nő korall. Ráadásul a korallok a tiszta, napfénnyel jól átitatott, sós vizekben élnek, viszont az Amazonas torkolata a világ egyik legiszaposabb torkolatvidéke, a folyó több ezer kilométeren magával sodort és óceánba mosott hordalékával.

"Ez a korallrendszer több okból is fontos, köztük egyedülálló jellegzetességei vannak, például a fényfelhasználását és a vízben lévő fizikai, kémiai feltételeket illetően. Új fajok létezését is jelentheti a térségben, és a természeti képződmény fontos az Amazonas deltája mentén élő halászó közösségek számára" - magyarázta Nils Asp, Pará állam Szövetségi Egyetemének kutatója. 

Csoportunk jobban meg akarja érteni, miként működik ez az ökoszisztéma, milyen a fotoszintézis mechanizmusa ilyen korlátozott fényviszonyok között - tette hozzá. A szakember elmondta, hogy fel akarják térképezni a korallrendszert, most még csak kevesebb mint 5 százalékát térképezték fel.

Meg kell védenünk a korallzátonyt és az Amazonas torkolat egész térségét a vállalatok profitéhségétől. A Total kőolajcég egyik fúróblokkja csupán 8 kilométerre van a korallzátonytól, és a környezetvédelmi engedélyezés már folyamatban van - hangoztatta Thiago Aleimda, a Greenpeace brazíliai csoportjának tagja.    

A képeket ide kattintva nézheti meg!

Tragédia! Kocsi alá szorulva halt meg egy férfi Veresegyházon

Meghalt az a férfi, aki hétfőn - eddig tisztázatlan körülmények között - autó alá szorult Veresegyházon - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Csámpai Attila elmondta, hogy a férfi családi házánál történt balesethez először a rendőrök érkeztek meg, megpróbálták kiemelni a gépjármű alól, de ez csak a tűzoltóknak sikerült. A súlyos sérültet a mentők a helyszínen megpróbálták újraéleszteni, de sikertelenül.