Előfizetés

Busztragédia - Kizárták, hogy műszaki hiba állna a háttérben

Publikálás dátuma
2017.01.28. 16:17
Megemlékezés a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál január 21-én. MTI Fotó: Marjai János
Az olasz hatóságok képviselői folyamatosan nyilatkoznak a helyi sajtónak a veronai buszbalesetről, és kizárják, hogy műszaki hiba történt volna. Azt sem tartják valószínűnek, hogy a busz defektet kapott, valamint azt is megerősítették, hogy a volánnál ülő sofőr nem lépte át a megengedett haladási sebességet. Az áldozatok és a veronai kórházban ápolt súlyos sérültek azonosítása segíthet a baleset rekonstruálásában, ez azonban jelenleg is tart.

A hét elején vették le az utolsó DNS-mintákat a veronai buszbaleset áldozatainak azonosításához, majd egy milánói laboratóriumba szállították őket, ahol szünet nélkül zajlik a munka. A minták a tizenhat halálos áldozat és a két, továbbra is válságos állapotban lévő sérült személyazonosításához kellenek. A levett DNS-t a családtagoktól vagy az áldozatok személyes tárgyairól vett mintákkal kell összehasonlítani - nyilatkozta a köztévé helyszíni tudósítója. 

A családtagokkal csak az azonosítás után közlik a hatóságok az eredményeket, ezután szállíthatják haza az áldozatokat. Az azonosítás azért is fontos, mert a szerzett sérülések és a halál okainak tisztázásával, valamint az ülésrend segítségével a baleset dinamikájára is fény derülhet.

A január 20-ai tragédia okairól hivatalos közlemény egyelőre nincs, de az olasz hatóságok képviselői folyamatosan nyilatkoznak a helyi sajtónak, és kizárják, hogy műszaki hiba történt volna. Azt sem tartják valószínűnek, hogy a busz defektet kapott, valamint azt is megerősítették, és hangsúlyozták, hogy a volánnál ülő sofőr nem lépte át a megengedett haladási sebességet – idézte a riportert a Magyar Idők.

Girolamo Lacquaniti, az olasz közúti rendőrség parancsnoka szintén úgy nyilatkozott, hogy nincs műszaki hibára utaló jel, és a tűz nem volt azonnali, és azt sem támasztja alá semmi, hogy az autóbusznak kerékproblémái lettek volna. 

A veronai baleset helyszínére kiérkező első tűzoltócsapat parancsnoka elmondta, szerinte nem az üzemanyagtartály lobbant lángra, hanem az abból kiszivárgó gáz. Ezután a tűz nagyon gyorsan elterjedt, mert a busz műanyagtartozékai könnyen meggyulladtak, a lángok pedig beborították az egész járművet.

Gianluca Rossato alvással foglalkozó szakorvos elmondta, hogy a sofőr feltételezett reakcióhiánya, valamint az, hogy az autóbusz jobbra tért le az útról, tipikus jelei a volánnál való hirtelen elalvásnak.

Giovanna Ghirlanda, a veronai Borgo Trento kórház-komplexum orvos igazgatója pénteken úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a két súlyos beteg állapota stabilizálódott, de továbbra is életveszélyes. Folyamatos megfigyelés alatt állnak, egyelőre nem szállíthatók.

Vona-évértékelő - "Aki fél, az a Fidesz"

Publikálás dátuma
2017.01.28. 16:08
Vona Gábor pártelnök és Sneider Tamás alelnök a Jobbik évadnyitó rendezvénye előtt MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vona Gábor szombat délután hetedik alkalommal tartotta meg évértékelő beszédét a Sport11 rendezvényközpontban. A Jobbik elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormányt egyedül a Jobbik képes leváltani, ezért nincs mitől félni, mert aki ma fél, az a Fidesz. Vona "új reformkor" igényét fogalmazta meg, és történelmi párhuzammal élve "földesurakat és helytartókat emlegetett, akikkel szemben ők képviselik a népet. A beszéd előtt gárdisták tüntettek az épület előtt, visszakövetelve Vonától a gárdamellényt, amire szerintük méltatlanná vált a pártelnök.

Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője, valamint Szűcsné Major Ildikó, az ellenzéki párt szóvivője nyitotta meg a rendezvényt, mely a veronai buszbalesetben elhunytak emlékére tartott egyperces néma főhajtással kezdődött. 

Politikai szmogriadó

A Jobbik elnöke beszéde elején emlékeztetett: egy éve arról beszélt, hogy hidakat kell építeni a társadalom mesterségesen megosztott csoportjai közé. A politikus "pitiáner játéknak" és "halálos luxusnak" nevezte a megosztottságot, Magyarországot pedig fullasztónak, ahol lassan be kellene vezetni a "politikai szmogriadó" fogalmát - szerinte ez az oka annak, hogy az elmúlt években fiatalok százezrei hagyták el az országot. Vona szerint ez a csattanós válasz a kormánypropagandára. "Ha Magyarország valóban sikeres lenne, nem kéne ezt óriásplakátokról üzenni" - mondta.

A sikertelen 19. századot a sikertelen 20. század követte. Ha van ritmusa a magyar történelemnek, akkor a 21. század sikeres lesz, ám Magyarország politikai értelemben sajnos még nem lépett át a 21. századba - mondta. Vona szerint a történelmünk megmutatta: szabadságra és biztonságra van szüksége a magyar népnek. Ha ez a kettő megvan, szárnyalunk, ha nincs, sorvadunk. A magyar nép történelme egy permanens harc a földesurakkal és a helytartókkal szemben - ehhez a gondolathoz Vona többször is visszatért.

 Mészáros a Lánchidat is szétlopná

Párhuzamokkal élt a XIX. század és napjaink között. Ha a Lánchíd ma épülne, az arra kiírt tendert Mészáros Lőrinc nyerné, és minden darabját szétlopná. Az egykor lüktető, az országáért tenni akaró elit számára épült XIX. századi nemzeti kaszinó mai megfelelője Andy Vajnáé, és csak ő gazdagodik belőle. Az akkor is elmaradhatatlan vasútépítés helyett pedig manapság csak a miniszterelnök kisvasútja pöfög.

Az elmúlt 16 évben megtanultuk, milyen ha helytartók vagy földesurak kormányoznak, ezzel szemben kell a Jobbiknak a nép pártjára állni, és kimondani: "se helytartók, se földesurak, mert Magyarország a magyaroké!" - üzente Vona egy régi ismert szlogenre utalva.

A Jobbik leválthatja Orbánt

Vona szerint a Fideszt egyedül a Jobbik képes leváltani: erőt az erővel, hitelességet a hiteltelenséggel szemben csak ők tudnak felmutatni. A pártelnök arra számít, hogy a következő 1-1,5 évben a Jobbik teljes megsemmisítésére tesz majd kísérletet a kormány, ezért a párt történetének legbrutálisabb időszaka következik. "A teljes elpusztításunkra törnek", megpróbálják a közösség tagjait szembefordítani. Ettől azonban nem szabad megijedni, büszkének kell rá lennünk, hogy a kormány propagandagépezete nem másokat támad, hanem minket" - mondta.

Megjegyezte, hogy hogy rosszul is esne neki, ha a kormánypártok Molnár Gyulát vagy Botka Lászlót támadnák, és nem rá mondanák, hogy "terrorista-macskasimogató-mecsetépítő-cukizsúrpubi-orgialátogató-hazaáruló-szélsőjobboldali-gyurcsányista-brüsszeli-orosz-iráni-amerikai-ügynök-óriásplakáthős", mert ez jelenti azt, hogy "nagyon erősek vagyunk, és félnek tőlünk" - értékelt. Aki ma Magyarországon fél, az a Fidesz. Ha nem így lenne, kiállnának és érvelnének, ehelyett azonban a háttérből, aljas módon próbál manipulálni - hangsúlyozta.

Vona céljai

"Új reformkor" igényét fogalmazta meg a Jobbik elnöke. Mint mondta: lehet, hogy Orbán Viktor szerint nem magyar az, aki nem fideszes, a Jobbik számára azonban minden magyar ember fontos, mindenkit képviselni kívánnak - jelentette ki a pártelnök, aki szerint Magyarország akkor lesz sikeres, ha különböző habitusú, karakterű, világképű emberek - félretéve a különbségeket - hidakat építenek, és energiáikat a szabadság és a biztonság megteremtésére fordítják a "helytartókkal és földesurakkal" szemben.

Vona Gábor kijelentette: készen állnak a kormányzásra, amelynek "nulladik lépése" az elszámoltatás lenne. Erre példaként hozta a titkosítások feloldását, a közéleti szereplők dupla büntetését bűncselekmény esetén, továbbá a kötelező vagyonosodási vizsgálat bevezetését. A néppárti kormányzást a szabadság, a biztonság és a szolgálat alapelve mentén végezné a Jobbik - mondta.

Emlékeztetett: ugyan ellenzékből nem egyszerű kormányozni, de lehet eredményeket elérni, például a Jobbik érte el, hogy megszűnjön a letelepedési kötvények intézménye.

A biztonságról szólva jó béreket, egészségügyet és oktatást sürgetett, hozzátéve: nem kellene ellopni a fejlesztésre szánt forrásokat, igazságos szociális rendszert kell kialakítani. Vona Gábor kifejtette azt is, hogy a kormányzás számára nem urizálást, arroganciát és gátlástalanságot, hanem szolgálatot jelent.

Vona Gábor pártelnök és Sneider Tamás alelnök a Jobbik évadnyitó rendezvénye előtt MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vona Gábor pártelnök és Sneider Tamás alelnök a Jobbik évadnyitó rendezvénye előtt MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Gyurcsánnyal és Orrbánnal egy cipőben

Beszéde végén elmondta: évtizedeken keresztül a magyar társadalom megosztásának vámszedői voltak a politikusok, így Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor és ő maga is. "A különbség az, hogy nekem ebből elegem lett, kijöttem ebből az erőtérből." Végül elismételte, hogy az országnak biztonságra és szabadságra van szüksége, a Jobbik valódi lelke és történelmi küldetése pedig minden ember képviselete.

A rendezvényen Kassai Lajos lovasíjász vehette át a Jobbik és pártalapítványa által alapított Pongrátz Gergely Érdemkeresztet, amelyet Murányi Levente '56-os szabadságharcos, az '56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója adott át a díjazottnak. Az évadnyitón mintegy kétezer meghívott vett részt, köztük országgyűlési és EP-képviselők, diplomaták, párttagok, továbbá az Új Magyar Gárda, Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai. A mintegy háromnegyed órás pártelnöki beszéd előtt kulturális programokkal szórakoztatták a megjelenteket.

Murányi Levente, az 56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója átadta a Pongrátz Gergely-díjat Kassai Lajos világrekorder lovas íjásznak FOTÓ: Molnár Ádám

Murányi Levente, az 56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója átadta a Pongrátz Gergely-díjat Kassai Lajos világrekorder lovas íjásznak FOTÓ: Molnár Ádám

Vona Gábor évértékelő beszédét az atv.hu élőben közvetítette.

Vona ellen tüntettek a gárdisták
A beszéd közben a gárdisták mellényüket követelték vissza Vonától az épület előtt, melynek viselésére szerintük méltatlanná vált. 
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Sirip József a rendezvényközpont előtt Dudás Róbertnek, a párt regionális igazgatójának adta át a Jobbik vezetőinek címzett felszólítást, amiben jelezték, hogy elégedetlenek a párt által követett új stratégiával, a baloldali ellenzékiek megszólításával. Egy molinót is hoztak, amire Vona Gábor egyik kismacskás képét rakták, és ráírták: "Radikális kiscicát!". 
A Magyar Gárda volt vezetője a Hír TV riporterének korábban  úgy nyilatkozott: „Vona Gábor teljesen elfordult a Magyar Gárda alapításakor a pártok és határok felettiségtől. A balra tolódó politikájával nagyon nem értünk egyet, nem képviseli a mi álláspontunkat és ezzel szeretnénk jelképesen kifejezni azt, hogy megvonjuk a támogatásunkat a Jobbiktól” - mondta el a volt gárdavezér. A helyszínen délután 2 körül 50-60 fő gyülekezett, a Facebook-eseményen száznál is kevesebben jelezték, hogy elmennek a tüntetésre.
Lásd még: „Visszavesszük Vona mellényét” - Tüntettek a Jobbik elnöke ellen„Visszavesszük Vona mellényét” - Tüntettek a Jobbik elnöke ellen (Fotók!)

Publikálás dátuma
2017.01.28. 15:52
Sirip József készül átadni a Vona Gábornak címzett felszólítást MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vona Gábor ma délután fél négytől tartotta évértékelő beszédét a dél-budai rendezvényközpontban, ahova ezzel egy időben tüntetést is szerveztek a gárdisták "Visszavesszük Vona Gábor mellényét" címmel. A helyszínen körülbelül 50-60 tiltakozó jelent meg,  Silip Norbert, a Magyar Gárda volt vezetője pedig bejelentette, hogy megvonják a támogatásukat a Jobbik elnökétől.

Vona Gábor idén hetedik alkalommal tartotta meg körülbelül egyórás évértékelő beszédét, ám ennek nem mindenki örült. A rendezvénnyel egy időben a Magyar Gárda tüntetést hirdetett, hogy visszaköveteljék a gárdamellényt, melynek viselésére szerintük méltatlanná vált a pártelnök. Sirip József, a gárdisták volt vezére a rendezvényközpont előtt meg is mutatta a pártelnöknek címzett felszólítást, amiben jelezték, hogy elégedetlenek a Jobbik által követett új stratégiával, a baloldali ellenzékiek megszólításával. Egy molinót is hoztak, amire Vona Gábor egyik kismacskás képét rakták, és ráírták: "Radikális kiscicát!". 

A Magyar Gárda volt vezetője a Hír TV riporterének úgy nyilatkozott: „Vona Gábor teljesen elfordult a Magyar Gárda alapításakor a pártok és határok felettiségtől. A balra tolódó politikájával nagyon nem értünk egyet, nem képviseli a mi álláspontunkat és ezzel szeretnénk jelképesen kifejezni azt, hogy megvonjuk a támogatásunkat a Jobbiktól” - mondta el a volt gárdavezér. A helyszínen délután 50-60 fő gyülekezett, a Facebook-eseményen száznál is kevesebben jelezték, hogy ott lesznek a tüntetésen.

Bár sok régi jobbikosnak nem tetszik Vona új, simulékonyabb politikája, a tüntetés mögött vélhetően a Fidesz áll, amely a Jobbiktól tart leginkább.

Vona Gábor évértékelőjének összefoglalóját itt olvashatja!