Veszélyben a Balaton szőlői

Publikálás dátuma
2017.01.28. 15:29
Illusztráció: Thinkstock
A helyi bortermelők szerint az ingatlanspekulánsok és az ültetvények elöregedése miatt veszélyben vannak a Balaton északi partjának szőlőterületei, ami a balatoni tájat is veszélyezteti.

A tóra néző dűlők jelentős része veszélyben van az északi parton, sok az elöregedett, gondozatlan, gazos szőlőterület - hívta fel a figyelmet Kovács Tamás, a csopaki Szent Donát Birtok vezetője, a Csopaki Kódex titkára az Olaszrizling Szerintünk találkozó sajtótájékoztatóján szombaton, Csopakon. Jásdi István, a csopaki Jásdi Pince vezetője, a Csopaki Kódex tagja hangsúlyozta: az északi part legfontosabb látványelemei a szőlők, ezek azonban a tóra néző lejtőkön találhatók, amelyek az ingatlanfejlesztők célpontjai.

Segíthetne a problémán, ha a szőlőrekonstrukciós támogatásokból több jutna a kiváló észak-balatoni területekre - jegyezte meg Jásdi István, hozzátéve: hiába zajlanak nagyszabású borászati beruházások a Balaton környékén, ha az újonnan létrehozott óriáspincékbe "nem nagyon kerül szőlő". A borász emlékeztetett arra, hogy 1990 óta legfeljebb néhány száz hektár szőlőt telepítettek újra, így becslése szerint az észak-balatoni ültetvények legalább 70 százaléka elöregedett, és a következő években eltűnhet.

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere felidézte, hogy a településen száz éve még szinte mindenhol szőlőtermesztés folyt, mikor azonban a tömegturizmus célpontja lett a Balaton, a belterületi szőlőket beépítették, a kárpótlás időszakákban pedig a külterületi szőlők is pusztulásnak indultak. Csopak az elsők között szigorította rendezési tervét, a tulajdoni lapokra már bejegyzik a szőlőművelési kötelezettséget, két éve pedig bevezették a gondozatlan területekre kivetett földadót - mondta a polgármester.

Az önkormányzat is nehezen szerez azonban érvényt saját rendelkezéseinek: Csopak jelenleg 40-50 perben harcol a művelési kötelezettség betartatásáért, a szántóvá nyilvánítások ellen és a zártkertből kivonások megakadályozásért. Minden erőfeszítés ellenére várhatóan a szőlők 20-30 százaléka mégis el fog tűnni Csopakon is - vélekedett Ambrus Tibor.

Laposa Bence badacsonyi bortermelő, a Balatoni Kör elnöke hozzáfűzte: kevés önkormányzat követi jelenleg Csopak példáját, ezért a tó környékének vezető borászatait, éttermeit tömörítő Balatoni Kör szabályozási csomag kidolgozását szorgalmazza, ami segítheti az önkormányzatokat a szőlőterületek védelmében.

Barabás Barna balatonfüredi borász, a Rizling Generáció tagja közölte, szakmai összefogásuk a balatonfüredi és zánkai körzetben méri fel a problémás területeket, és a hegyközséggel együtt próbálják kezelni a helyzetet. Istvándy Gergely badacsonyi borász felhívta a figyelmet arra, hogy az északi parton komoly problémát okoz a szőlő alacsony ára is, ilyen árak mellett ugyanis a szőlőművelés nem jövedelmező tevékenység.

Laposa Bence elmondása szerint ezért a tavaly indult BalatonBor közösségi projekt szabályzatába már bekerült a "fair trade gondolat" a minimum szőlőfelvásárlási ár bevezetésével, ami a fenntartható művelés elterjedéséhez is hozzájárulhat. Nemcsak a szőlőkről, hanem az egész balatoni tájról van szó, ami a régió lakóinak identitását alapjaiban érinti - hangoztatta a bortermelő.

Szerző
Témák
Balaton szőlő

A TEK-kel akadályoznák meg Orbán kifütyülését?

Az Együtt szerint a kormány adminisztratív eszközökkel akarja megakadályozni a Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő heti budapesti látogatása idejére szervezett tüntetését.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szombaton budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: február 2-án az Országházban találkozik Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin, akkor pártja a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán füttykoncerttel kíván tiltakozni az "Orbán-Putyin szövetség ellen", ami szerintük ellentétes a magyar nemzeti érdekkel.

Közölte, a rendőrség illetékes szervei nem kapták meg a felhatalmazást arra, hogy az Együtt munkatársaival egyeztessenek a tüntetésről, a tervezett demonstrációval kapcsolatban semmilyen visszajelzést nem kaptak. 

"Úgy gondoljuk, úgy tudjuk, hogy a kormány, a Belügyminisztérium és Terrorelhárítási Központ arra készül, hogy adminisztratív eszközökkel akadályozza meg az Együtt füttykoncertjét" - fogalmazott Szigetvári Viktor, aki felszólította a kormányt, ne hátráltassa, hogy éljenek a gyülekezési jogukkal. 

Az ellenzéki politikus hozzátette: az Együtt arra is hajlandó, hogy a "polgári engedetlenség eszközével élve" elkövessen mindent azért, hogy békés tüntetésüket megtarthassák.

Az Együtt február 10-ére szintén füttykoncertet szervez Orbán Viktor február 10-i évértékelőjén a Várkert Bazárban. felhívásban azt írják, a cél, hogy "Magyarország leghazugabb, legtolvajabb, legarrogánsabb miniszterelnökét" szembesítsék az ország valós helyzetével, mindannyiunk valós elégedetlenségével. "Hogy megmutassuk, nem lehet bennünket megfélemlíteni. Hogy újra és újra elmondjuk, nincs hatalmuk felettünk. Nincs, mert a hatalom a népé".

Szerző

Népszava anno: Vége a vietnámi háborúnak

Publikálás dátuma
2017.01.28. 14:00

Ezen a napon írtuk: Oly hosszú várakozás után megszületett végre a vietnami tűzszünet 

Mire ezek a sorok megjelennek, már életbe lépett — magyar idő szerint vasárnap hajnali 1 órakor — a tűzszüneti megállapodás Vietnamban.

Szombat délelőtt a Kleber sugárúton, közel a Diadalívhez, már jóval 10 óra előtt párizsiak ezrei gyülekeztek, hogy köszöntsék a vietnami megállapodás létrejöttét, köszöntsék a Vietnami Demokratikus Köztársaság és a dél-vietnami ideiglenes forradalmi kormány delegációit. A kezekben a DIFK és a VDK zászlói emelkedtek a magasba, s amikor a Kleber sugárúti nemzetközi konferenciák palotája elé bekanyarodott a Dél-vietnami Köztársaság küldöttségének kocsisora, a lelkesen ünneplő tömeg o DNFF egykori indulóját, a DVK himnuszát kezdte énekelni Hasonlóan nagy ünneplésben volt része a VDK küldöttségének. A saigoni rezsim delegációját nyomasztó csend fogadta, majd amikor feltűnt William Rogers kocsija, kitört a füttykoncert.

Benn a díszteremben pontosan délelőtt 11 órakor egyszerre nyíltak ki az oldalajtók és a négy küldöttség vezetői egyszerre léptek az asztalhoz, ahol a VDK küldöttségével szemben az Egyesült Államok, a DIFK delegációjával szemben pedig a saigoni küldöttek foglaltak helyet. Egy kisebb asztalnál helyezkedtek el a fegyverszüneti nemzetközi ellenőrző bizottság országainak párizsi nagykövetei, közöttük Mód Péter, hazánk párizsi nagykövete.

Az aláírási ceremónia az előzetesen bejelentett program szerint zajlott le. A négy érdekelt fél delegációját Nguyen Duy Trinh, a Vietnami Dolgozók Pártja Politikai Bizottságának tagja, a VDK miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere, Nguyen Thi Binh asszony, a DIFK külügyminisztere, William Rogers, az Egyesült Államok külügyminisztere, valamint Tran Van Lam, a saigoni rendszer külügyminisztere vezette.

A vietnami megállapodást és a kiegészítő jegyzőkönyveket valamennyi külügyminiszter egyenként 32 kézjeggyel látta el. A délelőtti aláírás 30 percig tartott.

Pompidou elnök még a délelőtt folyamán fogadta Rogerst, akivel megbeszélést folytatott.

A megállapodás kétoldalú aláírására, lényegében a szerződések hitelesítésére, délután 15 óra 45 perckor került sor, ugyancsak a Kleber sugárúti palotában. Nguyen Duy Trinh oldalán Xuan Thuy, a VDK párizsi tárgyalásainak vezetője, William Rogers oldalán pedig William Pórter, az amerikai tárgyaló delegátus vezetője és Sullivan külügyi államtitkár foglalt helyet Jelen voltak, mint délelőtt is, a nemzetközi ellenőrző bizottság tagországainak párizsi nagykövetei. A megállapodás véglegesítése, a garancia- vállalás aláírása mindössze 15 percet vett igénybe.

Oly hosszú várakozás után megszületett tehát végre a vietnami tűzszünet és most azt várja a világ, hogy mielőbb sor kerüljön a megállapodásban foglaltak megvalósítására.

Népszava 1973. január 28.

 

Szerző