Véber visszatérne az élvonalba

Publikálás dátuma
2017.01.27. 06:51
Véber a Nyíregyháza vezetőedzőjeként térne vissza a legmagasabb osztályba FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hosszas kihagyás után meglepetésként érte a nyíregyházi lehetőség, Véber György mégis örömmel vállalta a másodosztályú csapat vezetőedzői teendőt, s örül, hogy újra dolgozhat. A korábbi újpesti közönségkedvencnek van véleménye a lila-fehér aktualitásokról is.

- Felteszem, a téli felkészülés napjai jobban telnek, mint a nyáriak, hiszen a nyári időszakkal ellentétben most van munkája.

- Nagyon jól érzem magam, hogy újra dolgozhatok, s az sem mindegy persze, hogy jó helyen tehetem ezt. Nyíregyházán nincs okunk panaszra, hiszen januárban egyszer egy hetet már jó körülmények között, Törökországban töltöttünk, jövő szerdán pedig újra 10 napra elutazunk. Minden adott a sikeres felkészüléshez.

- Magasabb szinten legutóbb 2014-ben, Pécsett volt vezetőedző – meglepte a Nyíregyháza tavaly októberi megkeresése?

- A nyírségiek ajánlatát megelőzően a megyei I. osztályban, Nagykőrösön edzősködtem, s utólag is úgy érzem, jó döntés volt odamenni. Teljesen váratlanul ért a nyíregyháziak ajánlata, melyet nagy örömmel fogadtam. Úgy gondolom, a közös munka idővel eredménnyel is párosulhat.

- Milyen célokért küzdhetnek tavasszal a második vonalban?

- Jól felépített futballklub ez, s ezt úgy mondom, hogy láttam már egyet, s mást a magyar futballban. Pályám során voltak jó és kevésbé emlékezetes időszakok, ám ez a klub az egyik legprofibb, ahol valaha megfordultam. A tulajdonos és a vezetőség nagyon jó körülményeket biztosít, így bátran kell vállalni, hogy a célunk a feljutás – még ha ez sokaknak furcsa is a másodosztály 10. helyezett csapatával kapcsolatban. Jelenleg 9 ponttal vagyunk lemaradva a már feljutást érő második helytől, úgy, hogy még 18 forduló hátravan. Nem egy lehetetlen küldetés a feljutást akár már az idén, hiszen úgy gondolom, hogy ez a keret a másodosztály szintjén a Puskás Akadémiáéval vetekszik.

- Nyilván feltérképezte már a másodosztály mezőnyét. Kik lehetnek a kiemelkedő csapatok?

- A Puskás Akadémia egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből, viszont versenyben lehet a feljutó helyekért a Zalaegerszeg, a Békéscsaba és a Kisvárda is. A Soroksár bár jó őszt futott, mégis úgy gondolom, nem biztos, hogy ők a feljutásban gondolkodnak. A Balmazújváros kicsit sötét ló, náluk viszont erősebbnek érzem magunkat. Válogatott labdarúgóink vannak. Nem kiöregedett, hanem jó korban lévő, NB I-et, nemzetközi porondot megjárt labdarúgók (például a Bajnokok Ligájában is szereplő volt válogatott Rudolf Gergely - a szerk.), akik most ugyanúgy bizonyítani szeretnének, ahogyan én is. Számomra is óriási lehetőség újra nagy eredményt elérni – már amennyire az NB II-es bajnoki cím annak tekinthető –, illetve a játékosok is visszavágynak az élvonalba.

- Vezetett már NB II-es csapatot az élvonalba – ezúttal is érez magában motivációt?

- A Nyíregyházával a mesterhármasra hajtok, hiszen korábban két együttest is az első osztályba vezettem. A múltban is mindig úgy lehettem élvonalbeli edző, hogy az aktuális csapatommal feljutottam, így a cél egyértelműen a triplázás. Remélem, hogy már a nyáron sikerülni fog.

- Szerdán az NB I meglepetéscsapatával, a Vasassal játszottak edzőmérkőzést. Milyennek látta az angyalföldi csapatot testközelből?

Névjegy
Véber György

 • Életkora: 47 éves
 • Posztja labdarúgóként: középpályás
 • Bajnoki címek száma: 2
 • Válogatottságainak száma: 2
Főbb állomáshelyei játékosként
 • Újpest 1988-1995
 • Hapoel Haifa 1995-1996
 • Újpest 1996-2000
Jelentősebb állomáshelyei edzőként
 • Újpest FC pályaedző, utánpótlás 2004-2006
 • Lombard FC Pápa (NB II majd NB I) 2008-2011
 • Mezőkövesd (NB II majd NB I) 2011-2013
 • Pécs (NB I) 2014
 • Nyíregyháza (NB II) 2016-jelenleg is

- Egyértelműen megmutatkozott, hogy előttünk járnak, ezért is hasznos egy ilyen edzőmérkőzés (ami a Vasas 3-1 arányú sikerét hozta - a szerk). Tudatosan választottuk a Vasast, hiszen mindig erősebb csapattal kell játszani, ha komoly célt szeretnénk elérni. Ez a párharc erre nagyszerű volt, ízelítőt kaptam én is, hogy miben van még lemaradásunk. A vereség sosem jó, viszont nem esek kétségbe, hiszen tudom, hogy a csapat ezen a héten érte el a csúcsterhelést a felkészülésben. Fizikálisan nem volt vészes az összecsapás, ettől függetlenül tény, a Vasas előttünk jár. Taktikailag nagyon jól néztek ki, dinamikában, gyorsaságban is fölöttünk álltak. Testközelből látva őket elmondhatom, nem véletlen a jó szereplésük, le a kalappal előttük.

- Hármas holtverseny alakult ki az NB I élén, így elvben izgalmas a bajnokság, a szurkolók mégis elmaradoznak. Mi a véleménye a 12 csapatos élvonalról?

- A 12 csapatos formula szerintem nem szerencsés. Sosem volt jó, Magyarországon mindig 16 vagy 18 csapat volt. Ezzel Ausztriát és Svájcot másoljuk, csak éppen azt felejtjük el, hogy ott nagyon régóta, tradicionálisan ez van. Én azért a szurkolók között járok a futballban, így tudom, hogy ők is unják, amikor harmadszor-negyedszer játszik a csapatuk ugyanazzal az ellenféllel. Vegyük a Ferencváros-Újpest derbiket: szemlátomást ott is elmaradoznak a nézők, ami elgondolkodtató. A legnagyobb rangadó is elveszti a varázsát, ha egy félévben kétszer, háromszor van. Személy szerint nem tartom olyan jónak ez a felállást, nem látok olyan szintű szakmai emelkedést, mint néhányan, a szurkolók visszacsalogatásának tekintetében pedig pláne nem beszélhetünk előrelépésről.

- A legtöbb élvonalbeli klub élén manapság külföldi tréner dolgozik. Mi a véleménye erről?

- Mindent az eredmények döntenek el. Valóban egyre többen vállalnak munkát külföldről az NB I-ben, de arról a magyar edzők is tehetnek, hogy visszafoglalják a helyeiket. Amikor lehetőséget kapunk, olyan munkát kell végeznünk, hogy azt mondják a legjobb klubok vezetői is, hogy felesleges külföldről hozni trénert. Azt is látni kell, hogy a világfutballban is egyre inkább ilyen irányba mennek el a dolgok. Nyilván magyar szemmel nézve valamelyest kellemetlen, hogy ma már a fél mezőnynek külföldi az edzője, de hát most ezt a trend – hozzátéve, hogy vannak olyan trénerek, akik az eredményeikkel már igazolták, nem hiába kaptak bizalmat.

- Önnel kapcsolatban megkerülhetetlen, hogy az Újpestről is kérdezzem. Milyennek látja a lila-fehérek jelenét?

- A belga tulajdonos elméletileg nagyszerű hátteret biztosít, gyakorlatilag viszont nem látszik ebből semmi, hiszen egy Újpestnél azért mégis csak évről évre a nemzetközi porondról kéne beszélgetni. Igaz, most a kizárás miatt sem beszélhetünk erről, ettől függetlenül azonban a pályán sem érik el ezt. A mostani hatodik hely újpesti viszonylatban finoman fogalmazva sem egy kiugró teljesítmény. Az utóbbi években úgymond csendesen csordogálnak az Újpest dolgai, ami a klub múltjához mérten méltatlan. Az Újpestnek minden szezonban a nemzetközi szereplés kivívásáért kellene harcban állni. A szurkolók lélektanát ismerve a 2014-es kupagyőzelmet és a tavalyi kupadöntőt keveslik a drukkerek, ők azt szeretnék, hogy minden évben elől legyen az Újpest. Bízom abban, hogy ez hamarosan változni fog, s az Újpest újra meghatározó csapata tud lenni az élvonalnak – nemcsak nevében, múltjában, hanem teljesítményét tekintve is.

- Nyilván kényszermegoldás, de ahhoz mit szól, hogy az Újpest Kecskeméten játssza a hazai mérkőzéseit? Jól van ez így?

- Dehogy van jól, hogyan lenne. Már az sem volt jó, hogy a Fáy utcában játszottak. Persze ez egy nagyon bonyolult történet. Járok hetente Újpesten, s kívülről nem értem, mi a probléma, hiszen látszólag jó állapotban van a stadion. Nem tudom, van-e ennek valami háttere, hogy nem engedik a saját pályáján játszani a csapatot. A kecskeméti helyszín gondolom vészmegoldás, de ez nem maradhat így, nonszensz.

- Visszatérve Önre – Véber György mikor lesz legközelebb élvonalbeli edző?

- A közeljövőben reményeim szerint hamarosan újra az élvonalban dolgozhatok majd – természetesen a Nyíregyháza vezetőedzőjeként.

Szerző

Bienerth Gusztáv jött, látott, …

Publikálás dátuma
2017.01.27. 06:50
Bienerth Gusztáv teljesítené az úszók kívánságait FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Erős politikai hátszéllel érkezett a Bienerth Gusztáv a magyar úszósportba, az üzletembert január 8-án választotta meg elnöknek a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közgyűlése a 23 év után lemondott Gyárfás Tamás helyett. Az új vezető komoly változásokat ígért, és nem is várt sokáig, elkezdte pozícióba helyezni a saját embereit. Elsőként a régi szövetségi kapitányoktól vált meg.

A MÚSZ elnökségi ülésén az a döntés született, hogy az eddigi három szövetségi kapitány helyett – Hargitay András (felnőtt úszók), Petrov Iván (juniorok), Gellért Gábor (nyílt vízi úszók) – egyetlen szakvezetője lesz valamennyi szakágnak. A felkérést Sós Csaba kapta meg, aki eddig a MÚSZ szakmai alelnöke volt, és a paraúszók mellett látta el a kapitányi feladatokat. Döntés született egy edzőbizottság létrehozásáról, amelynek a mindenkori szövetségi kapitány a vezetője, és amelynek tagja lesz Shane Tusup, a háromszoros riói olimpiai bajnok Hosszú Katinka edző férje.

Lapunk január 12-én megírta, hogy Hargitayt le fogják váltani, erre utalt a szakember Népszavának tett nyilatkozata is, amelyben azt mondta, hogy egyeztetett Bienerthtel, de a megbeszélésükről nem beszélhet, a MÚSZ elnöke tájékoztatja majd a közvéleményt, ha ennek eljött az ideje. A váltás mellett szólt az is, hogy Hosszúék nem álltak szóba Hargitayval, ami finoman fogalmazva nem volt jó ómen. Az idő pedig szerdán, a MÚSZ elnökségének ülése után jött el… Sós Csaba egy nappal korábban egy televíziós interjúban azt mondta, szívesen lenne szövetségi kapitány. Hargitay és Sós együtt úsztak, versenyzőtársak voltak, évtizedek óta ismerik és kedvelik egymást. Hargitay azt mondta, az uszodában kötött barátságokat semmi sem rendítheti meg. Ez lehetséges, de az biztos, hogy ilyen helyzetben lazulnak a baráti szálak.

Bienerth érdekes úton jutott el az úszósportba, amelyet saját bevallása szerint csupán szurkolóként ismer. Tavaly áprilisban lett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium turizmus fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, irodája a Kacsa utcában található, rossz nyelvek szerint nincsenek véletlenek…

Megválasztása mindenesetre finoman fogalmazva érdekes körülmények között történt. A közgyűlésen a küldöttek olyan szavazólapon dönthettek Bienerth elnöki szerepvállalásáról, melyen csak az „igen” választ lehetett bejelölni. Török Ferenc jogász a Népszavának azt mondta, ezzel manipulálták a küldötteket, a választás eredménye bíróságon megtámadható, más kérdés, hogy a jogerős ítéletig másfél-két év is eltelhet, ezért az elvi sikeren kívül nem sok gyakorlati haszna lenne egy ilyen pernek. Bienerth mindenesetre a végeredmény kihirdetése után azt mondta, demokratikus választáson nyert.

A vezető nagyon jól kommunikál, anyanyelvi szinten beszél angolul, pénzügyi szakértelmét sem kérdőjelezi meg senki, de időről időre felbukkan olyan helyeken is, melyek anyagilag, szakmailag a kiugrás lehetőségét kínálják, de ahol nem tud helytállni. Ez a helyzet most is, lapunk úgy tudja, Bienerth hamarosan bejelenti, hogy minden energiájával az úszósportra kíván koncentrálni, ezért nem marad tovább kormánybiztos. Távozását azonban úgy kell előkészíteni és kommunikálni, hogy mindez sikertörténetnek tűnjön. A jelenlegi rendszerben a kormányoldalon mindenki nyertes és sikeres a saját területén, legalábbis ezt kell közvetíteni a külvilág felé.

Az úszáshoz nem értő, a közeggel ismerkedő vezető elmondása szerint menedzsment típusú irányításban hisz, megfelelő tanácsadókkal, szakemberekkel kívánja körülvenni magát, akik előkészítik, ellenőrzik a szakmai programokat, viszik a napi ügyeket, az elnök pedig reprezentál a külvilág felé. Mindezt egy olyan közegben, olyan sportágban, amelynek korábbi elnöke, Gyárfás Tamás mindenkit ismert, mindenről tudott és döntéseit önállóan hozta meg. Bírálói szerint ez volt a nagy hibája, hogy nem egyeztetett, hanem egyedül határozott.

Bienerth korábban két kitérőt tett a sport világában, egyik sem nevezhető sikertörténetnek: a kézilabdázóknál elnökségi tag lett, a testület többi tagja azonban nem akart tovább dolgozni vele, amikor kiderült, a nemzetközi szövetségnél úgy próbált vezető tisztséghez jutni, hogy magyar kollégáit igyekezett lejáratni. A szövetség alkalmazottai között is akadtak olyanok, akik miatta mondtak fel, vagy akiknek az elküldésében szerepe volt. Végül a szövetség közgyűlése döntött úgy, hogy Bienerthet – a sporttelevíziónál szakkommentátorként foglalkoztatott Borsos Attilával együtt – visszahívja az elnökségből.

A Magyar Labdarúgó-szövetségnél (MLSZ) a nemzetközi igazgatói feladatokat látta el és bekerült a nemzetközi szövetség (FIFA) jogi bizottságába is. Az MLSZ jelenlegi elnöke, Csányi Sándor megválasztása után hamar megvált Bienerthtől és a jogi bizottságból is visszahívta.

 Az úszók hét pontja
 • Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására.
 • Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.
 • Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.
 • Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.
 • Kérjük, a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását
 • Határozzák meg az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elveit.
 • Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.
 Tizenhárom hónapos háború

Gyárfás Tamás és a MÚSZ ellen 2015. december 22-én indult az első támadás, Hosszú Katinka ezen a napon tartott sajtótájékoztatót, ahol arról beszélt, hogy a szövetség elvárja a kimagasló eredményeket, de ehhez nem biztosít megfelelő hátteret. Azt mondta, a kívülálló azt gondolhatja, minden rendben van, hiszen sok érmet nyernek a versenyzők a nemzetközi viadalokon, közben azonban a háttérben komoly harcok dúlnak az edzők és a szövetség között. Hosszú azt állította, 2012-es hazatérése óta folyamatosan harcol a körülmények javításáért, kérései süket fülekre találtak. Hosszú kijelentette: pozitív párbeszédet szeretne indítani, nem akarja támadni a szövetséget.

Sajtótájékoztatója után a MÚSZ 2-12 millió forint közötti juttatást garantáló szerződéseket küldött el a legjobb úszóknak, ez azonban olaj volt a tűzre. Hosszú január 6-án újabb tájékoztatót tartott, ahol összetépte a 12 milliós szerződést, amit kapott. Elmondta, ezzel az összeggel nem a teljesítményét akarták elismerni, hanem szerették volna elhallgattatni, és feltételként szabták, hogy szerepeljen a vizes vb-t népszerűsítő reklámfilmben. Ezen az eseményen történt egy kínos közjáték is, megjelent Kiss László, aki akkor még a válogatott szövetségi kapitánya volt. Hosszúval szeretett volna beszélni, de a versenyző és edző férje nem álltak szóba a szakemberrel. Kiss később arra panaszkodott, hogy nem tud egyeztetni a sportolóval a felkészülési programról, mert Hosszú és férje nem kommunikálnak vele. Hosszú azt kérte, hogy a neki ajánlott 12 millió képezze egy sporttudományos szekció kialakításának alapját a szövetségen belül. Gyárfás erre úgy reagált, hogy a szövetség igyekszik fejlődni, várják Hosszú tanácsait, de ha velük sem beszél, akkor nem tudnak előrébb jutni.

„Védekeznem kell, és nem értem az okát. A mozgáselemző kamerát is megemlítette Katinka. Arról viszont én nem tehetek, amikor a gazdasági igazgató felveszi vele a kapcsolatot, hogy írja meg, milyen típusra gondol, akkor nem reagál. Szerettem volna, igen, ha szerepel a 2017-es vb-t promotáló filmben, ettől elzárkózott. Szerettem volna, ha önzetlen ebben a kérdésben, ez az elvem. Lehet, hogy hibás, nem tudom, de nem engedtem belőle. Katinka a mi büszkeségünk, a szimbolikusan széttépett szerződés ellenére is. Az amerikai elnök Bush is eszembe jutott, amikor széttépte a beszédét Budapesten. Az ilyen teátrális megnyilvánulás nem gyakori.”

Gyárfás szerint a többiek örültek a szerződéstervezetnek, bár egyikük jelezte, hogy kisebb finomításra szorul. Ezért nem értette, hogyan állhat ki a többiekért Hosszú, egy ember nagy viharának érezte ezt a sajtótájékoztatót.

Tavaly áprilisban derült ki, hogy Kiss László versenyzőtársaival együtt megerőszakolt egy úszónőt, amiért jogerősen elítélték. Ugyanebben a hónapban Gyárfás bizalmi szavazást kért maga ellen a MÚSZ közgyűlésén, a küldöttek 118:1-es szavazati aránnyal megerősítették tisztségében, majd ugyanez megtörtént a nemzetközi (FINA) és az európai szövetség (LEN) közgyűlésein is. Előbbi szervezetben az alelnökként, utóbbiban a kincstárnokként erősítették meg 2021-ig. Itthon rengeteg bírálat érte, amiért először hazugságnak nevezte a Kissről megjelent cikkeket, később visszakozott és bocsánatot kért.

A riói olimpián Hosszú három arany- és egy ezüstérmet nyert, úgy tűnt, elültek a hullámok a sportágon belül, de ez csak átmeneti állapot volt.

November 15-én, egy nappal a decemberi windsori rövidpályás világbajnokságra utazó csapat kihirdetése előtt Hosszú Katinka ismét a nyilvánosság elé állt, és lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást. Kifogásolta, hogy a MÚSZ elnöke azt mondta, rendeződött a szövetség viszonya az úszónővel. Hosszú ezúttal Facebook-üzenetben írta le véleményét, amit elküldött a különböző médiumoknak is.

„Teljes mértékben értetlenül állok Gyárfás Tamás nyilatkozatai előtt, miszerint minden a legnagyobb rendben van köztünk. A szövetséggel való viszonyom továbbra is változatlan. Gyárfás Tamás volt az első, aki 2008-ban azt mondta, hagyjam abba az úszást és vonuljak vissza. Ha rajta múlik, Magyarország a riói olimpiáról 3 arany- és egy ezüstéremmel kevesebbel tért volna haza. Idén januártól teljes mértékben egyedül, a szövetség segítsége nélkül edzettem” – kezdődött a nyílt levél. - A helyzet nem hogy nem változott tavaly ilyenkorhoz képest, hanem csak romlott 2015 óta. Egy év elteltével jóformán ugyanott tartunk, ahol eddig.

Az olimpiai felkészülésemet 0 fokban, sokszor zuhogó esőben, kültéri medencében kellett végeznem, és nem én voltam az egyetlen.

A feltételek mind a mai napig rosszak, a profi felkészülés körülményei nem biztosítottak sem az uszodában, sem a szárazföldi edzések terén. A felújítási munkálatok miatt teljesen kiszámíthatatlanná vált minden, nem tudunk előre tervezni. A Komjádi uszodában az elmúlt másfél évben ez a második átalakítás, ami egyszerűen nonszensz. A renoválás ellenére mind a mai napig vannak problémák, amiket már a szülők és a gyerekek is észlelnek. Az, hogy a magyar úszás soha nem élt jobb napokat, egyszerűen nem igaz. Rosszabb lett.”

Hosszú a folytatásban azt írta, hogy a MÚSZ elnöke csak a versenyzőknek köszönheti a nemzetközi ismertségét, elismertségét, azt állította, hogy a szövetség klubokat tart sakkban fenyegetésekkel, megfélemlítéssel, és a sportág érdekében lemondásra szólította fel Gyárfást.

A MÚSZ közleményben reagált: „Groteszknek tartjuk, hogy mindez épp akkor jelent meg, amikor újból béke honol a sportágban, és mindenki igyekszik a saját tennivalóira koncentrálni: az úszók úsznak, az edzők edzést tartanak, a tisztviselők pedig a lehető legjobb háttér fenntartásán, további javításán fáradoznak."

A MÚSZ közleményében arról írt, hogy a kapcsolatuk 2015. októberben mérgesedett el, amikor Hosszú Katinka csak több millió forintért akart a budapesti világbajnokság promóciós filmjében szerepelni. A MÚSZ emlékeztet, mi mindent tettek meg az olimpiai bajnokért: szponzort szereztek neki, amikor hazaért Amerikából, és Gyárfás Tamás járt közben, hogy a Vasas leigazolja. Tavalyi nyilatkozatát felemlegetik, azt írják, hogy az úszónő által hiányolt videóelemző-rendszert hiába szerezték be, mert azt egyszer sem használta.

A nyílt levélváltás után a válogatott úszók Hosszú mellé álltak, egy hét elteltével közös nyilatkozatot adtak ki, hét pontban megfogalmazva követeléseiket. Úgy összegeztek, hogy az általuk kívánt helyzet megoldásának legfontosabb feltétele, hogy a MÚSZ jelenlegi vezetése -– amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszótársadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret egy új korszaknak.

Gyárfás Tamás november 30-án bejelentette lemondását, január 6-án fogadta őt Orbán Viktor miniszterelnök, és megköszönte az úszósportban végzett munkáját, és hangsúlyozta, továbbra is számít a távozó sportvezetőre többek között a vizes világbajnokság előkészítésében. Gyárfás a vb szervezőbizottságának társelnöke.

Két nappal később a MÚSZ közgyűlése Bienerth Gusztávot választotta meg elnöknek.

Eximbank - Újabb gyanúsított

Az Eximbank volt vezérigazgató-helyettesét, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelenlegi főigazgatóját is gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség az állami pénzintézet ingatlanbérleti szerződése miatt indult büntetőeljárásban – értesült a Magyar Nemzet. 

A lap úgy tudja Darabos Tamás panasszal élt az ügyészségen a gyanúsítással szemben, csakúgy, mint az eljárás másik két gyanúsítottja, Nátrán Roland, a bank volt vezérigazgatója, aki korábban a gazdasági tárca helyettes államtitkára volt és aláírója a bérleti szerződésnek, illetve Nobilis Kristóf nagyvállalkozó, akinek cége birtokolja és bérbe adta a Lánchíd Palotát.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2015-ben indított nyomozást jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, az Eximbank új vezetésének feljelentése alapján. A gyanúsítás szerint a 2013-ban kötött bérleti szerződés feltűnően értékaránytalan, valamint lett volna olcsóbb ajánlat is, de a bank akkori vezetése mégis Nobilis cégével szerződött.

A gyanúsítás megelőzően az Eximbank hasonló indokokkal pert indított Nobilis cége ellen, ám első fokon a Fővárosi Törvényszék bírója elutasította a keresetet. Az Eximbank fellebbezett, így most két eljárás is folyamatban van, amit egyesek a Lánchíd Palota tulajdonosának lejáratásaként értékelnek.

Szerző