Előfizetés

Jégtoronnyá vált a hidroglóbusz (fotók)

Publikálás dátuma
2017.01.26. 13:15
MTI Fotó: varga György
Jó pár méter hosszan és vastagon ráfagyott a víz Nagykanizsán a bagolai víztorony oldalára. A hidroglóbusz acélszerkezete ugyanis nem bírta a kemény mínuszokat, így egyik napról a másikra kilyukadt az oldala.

A bagolai vízellátásban komoly problémát nem okoz a lyukas hidroglóbusz. Amint elmúlik a fagyos időjárás, ki fogják javítani a hibát a víztornyon. Nagyobb beruházást azonban nem terveznek, pár hónap múlva ugyanis le fogják bontani - írja a kanizsujsag.hu.

MTI Fotó: varga György

MTI Fotó: varga György

A hónap közepén a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Göncruszkán okozott hasonló kárt a zord időjárás.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Még 30 centis a balatoni jég

Publikálás dátuma
2017.01.26. 13:01
MTI Fotó: Varga György
 A Balaton jege Siófok környékén, több táblán végzett mérés szerint, 30 centiméter vastag, így a hétvégén várhatóan marad a jó minőségű, korcsolyázásra is alkalmas jég - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője.

Horváth Ákos elmondta, hogy 1987-ben a 45 centimétert is elérte a jégvastagság, 30 centi körüli értékeket mértek 1997-ben és 2005-ben is. Az utóbbi néhány évben, így 2014-ben és 2015-ben is alig vagy egyáltalán nem alakult ki összefüggő, mérhető jégborítás a nyílt vízen.

Az idei kitűnő jég a hideg mellett annak is köszönhető, hogy nem hullott rá számottevő hó. A jég ugyanis a megmaradását, illetve a vastagodását a hideg levegőnek és az éjszakai kisugárzásnak, vagyis derült éjszakákon a felszíni hűlésnek köszönheti. A jégfelszínt beborító hótakaró pedig mindkét hatást gyengítené, ráadásul az alul lévő víz ilyenkor gyorsan olvasztani kezdi a jeget, így a tartása csökken, a szerkezete megváltozik - magyarázta a szakember.

A Balatonon kialakult vastag jégre jellemző, hogy a hideg éjszakákat követő délelőtti enyhülés hatására a tavon nagy dörrenéssel alakulnak ki rianások, amelyek mentén 10-30 centiméter szélességben akár több kilométer hosszan is megnyílik a jég - mondta Horváth Ákos.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint bár a magasban már a hétvégén megindul a melegedés, a Balaton felszínén még a jövő hét közepéig is tarthatja magát a hideg. Ajánlott, hogy mindenki csak a biztonságos táblákon, lehetőleg a kijelölt helyeken korcsolyázzon, kerülje a rianásokat, amelyek közelében elvékonyodhat az egyébként vastag jégréteg - figyelmeztetett a szakember.

Szmog - 170 ezer autót érint a korlátozás

A Belügyminisztérium nyilvántartása szerint Budapesten a forgalomban lévő személyautók 28 százaléka, 169 170 gépkocsi érintett a szmogriadó miatt elrendelt közlekedési korlátozásban.

Tarlós István főpolgármester a fővárosi levegőszennyezettség miatt hétfő reggel 6 órától rendelt el közlekedési korlátozást Budapest közigazgatási területén. Ennek értelmében tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. A forgalomkorlátozás - további hatósági intézkedésig - minden nap 6 órától 22 óráig tart.

Az MTI megkeresésére a Belügyminisztérium csütörtökön közölte: Budapesten a forgalomban lévő személygépkocsik száma 612 870, és a január 24-ei adatok szerint ebből 169 170-et érint a közlekedési korlátozás.

A BM tájékoztatása szerint Magyarországon 3 322 479 személygépkocsi van forgalomban, ebből 1 222 913 személyautónak olyan a környezetvédelmi besorolása, hogy nem közlekedhet szmogriadó esetén.