Előfizetés

Majtényi László hisz a IV. Köztársaságban

F. Á.
Publikálás dátuma
2017.01.24. 20:33
Fotók: Tóth Gergő
Sokkal több esélye lenne, ha közvetlenül választana Magyarország köztársasági elnököt - fogalmazott Majtényi László, a Hét Olajfa Egyesület tegnap esti beszélgetésén a Szakszervezetek Házában. A civilek reménybeli elnökjelöltje ugyanis biztos abban, Orbán Viktor kormányfő nem fog arra ébredni, hogy őt támogatja, bár szakmailag Áder Jánossal szemben nem kell szégyenkeznie. Majtényi bevallotta, a rendszerváltáskor ő is azok közé az alkotmányjogászok közé tartozott, akik a gyenge elnöki rendszert támogatták és ezzel együtt azt, hogy államfőt a parlament válasszon.

Ha a köztársasági elnök a regnáló hatalomhoz köthető, akkor nem az alkotmányosság őre, hanem a kormány motorja, ahelyett, hogy fék lenne. Ilyen volt Schmitt Pál is. Ezért Majtényi szerint sokkal jobb, ha az ellenzék jelöl. Göncz Árpád erős egyensúlyt jelentett, Sólyom László pedig az alkotmányosság igazi őre volt. Az Eötvös Károly Intézet elnöke hallgatóságát igyekezett arról meggyőzni, attól, hogy egy elnököt a nép választ, nem lesz erős, de sokkal komolyabb ellensúlyt tud képezni, mintha a parlament választja. Persze a közvetlen választásnak is vannak veszélyei. Magyarországon autoriter a hatalom és egy esetleges ilyen módon székébe ültetett államfő hatásköreit gyorsan ki lehet terjeszteni. Majtényi szerint Orbán Viktorral kapcsolatban is ilyen tervek készültek. A forgatókönyvekről saját bevallása szerint megbízható helyekről hallott

Nem lesz hálás, ha véletlenül a baloldal ilyen pozícióhoz segíti, bár tudja, hogy ez fikció. Nem szabad ugyanis hálásnak lenni és téved, aki azt hiszi, hogyha úgy alakul, politikai bábként lehet majd őt használni. Nem tudja, hogy lesz-e belőle egyáltalán köztársasági elnökjelölt, de ha az LMP is melléáll, akkor májusban a parlamentben beszélhet arról, milyen lenne az a IV. Köztársaság, amit megálmodott. Bevallotta, amióta a civilek köztársasági elnöknek ajánlották, először beszélhetett egyebek mellett arról, hogy a korrupció legyőzte az államot, ezért meg kell szüntetni, illetve, hogy a NER eljutott a pangás korszakába, ami szerinte rövid lesz. A beszélgetést és a vitát Németh Péter, a Népszava főszerkesztője moderálta.

Meghalt Jávor István

Az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológia Tanszéke közölte a hírt, hogy hétfőn délben, rövid kórházi kezelést követően, váratlanul meghalt Jávor István szociológus. Jávor István 1990 óta volt a Szociológiai Tanszék munkatársa, szervezetszociológiát tanított, "Ő volt a szervezetszociológia", ahogy az intézet gyászjelentése fogalmaz.

 Az utóbbi időben a korrupciókutatás nemzetközileg is jegyzett szakértője lett. Egyik korrupcióval foglalkozó tanulmányával, melyet tanítványával, Jancsics Dáviddal írt, 2014-ben elnyerte az Academy of Management, Állami és Nonprofit Szekciójának az előző év legjobb folyóiratcikkéért járó díját. Februárban lett volna 63 éves. Temetéséről a család gondoskodik.

Egy kirúgott szakszervezetis mellett tüntettek Aszódon

Publikálás dátuma
2017.01.24. 19:10
Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Szolidaritási demonstrációt tartott a VDSZ és más szakszervezetek a Richard Fritz Kft.-nél működő Autóipari Munkavállalók Aszódi Szakszervezete (AMASZ) titkárának elbocsátása miatt kedden Aszódon a cég épülete előtt. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) tagszervezetének, az AMASZ-nak a titkárát, Juhászné Kovács Editet január 13-án munkáltatói rendes felmondással bocsátotta el az aszódi Richard Fritz Kft.

A VDSZ a honlapján úgy azt írta:  a több mint 200 fős szakszervezet titkárát álságos indokkal bocsátották el. Országos hadjárat folyik, melynek célkeresztjében a szakszervezetek állnak - fogalmazott Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, utalva arra, hogy a közelmúltban több szakszervezeti aktivistát bocsátottak el Magyarországon. Nem hagyjuk, hogy képviselőinket, akik kollégáikért küzdenek nap mint nap, megalázzák, csak azért, mert munkaidő-kedvezménnyel rendelkeznek, nem hagyjuk, hogy bértárgyalások előtt és alatt meggyengítsenek, csak azért, mert szembeszállunk az alacsony ajánlattal - jelentette ki. Minden eltávolított szakszervezeti emberrel a maradók lesznek egyre gyengébbek - tette hozzá. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a dolgozók egyre többen és egyre több helyen értik és érzik, hogy szakszervezetbe tömörülve erősebbek, és "a szakszervezetek Magyarországon egyre határozottabban állnak ki a dolgozók jogaiért".

Szólt arról is, hogy egy ország, ahol a dolgozók képviselte kiszolgáltatottságot jelent, élhetetlen a munkavállalóknak. Hozzátette: az ezt okozó munkáltatói magatartás erkölcstelen, tisztességtelen és káros a társadalomnak. Juhászné Kovács Edit a többi között arról beszélt, hogy a kft.-nél a munkáltatói önkény a szakszervezet tisztségviselőjét nem tárgyalópartnernek tekintette, hanem eltávolította. "Nem nyugodhatunk bele abba, hogy nem kíván tárgyalni a munkáltató az érdekképviseletekkel" - fűzte hozzá.

Tom Grinter, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (IndustriALL Global Union) képviselője beszédében úgy értékelte, hogy a Richard Fritz Kft. "a kirúgással megtámadta a teljes szakszervezeti mozgalmat". Beszélt arról is, hogy az olyan multinacionális vállalatok, mint az aszódi, azt gondolják, hogy a törvények fölött állnak, és sok kormányzat gyakran félrenéz, ha visszaélést tapasztal. Az IndustriALL követeli a titkár visszahelyezését - zárta szavait. Király András, az FKF Zrt.-nél működő HVDSZ2000 szakszervezet elnöke azt mondta, hogy a munkavállalók félnek, nem tudnak beleszólni a vállalatnál történő eseményekbe, ezért van szükség az érdekvédőkre. Szólt arról is, hogy a szakszervezetek és a szakszervezeti vezetők feladata a munkáltatók és a tulajdonosok tudomására hozni, hogy "ma Magyarországon bérből szinte nem tudnak megélni az emberek".

Az eseményen felolvasták a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkárának a Richard Fritz Kft.-hez írt levelét, amely tiltakozik a cég jogsértése ellen, felsorolva azt is, hogy álláspontjuk szerint milyen egyezményeket sért Juhászné Kovács Edit elbocsátása. A VDSZ petíciót kívánt átadni a gyár vezetésének, amelyet azonban az nem vett át. A demonstráción képviseltette magát mások mellett a Húsipari Szakszervezet és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is.