Egy kirúgott szakszervezetis mellett tüntettek Aszódon

Publikálás dátuma
2017.01.24. 19:10
Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Szolidaritási demonstrációt tartott a VDSZ és más szakszervezetek a Richard Fritz Kft.-nél működő Autóipari Munkavállalók Aszódi Szakszervezete (AMASZ) titkárának elbocsátása miatt kedden Aszódon a cég épülete előtt. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) tagszervezetének, az AMASZ-nak a titkárát, Juhászné Kovács Editet január 13-án munkáltatói rendes felmondással bocsátotta el az aszódi Richard Fritz Kft.

A VDSZ a honlapján úgy azt írta:  a több mint 200 fős szakszervezet titkárát álságos indokkal bocsátották el. Országos hadjárat folyik, melynek célkeresztjében a szakszervezetek állnak - fogalmazott Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, utalva arra, hogy a közelmúltban több szakszervezeti aktivistát bocsátottak el Magyarországon. Nem hagyjuk, hogy képviselőinket, akik kollégáikért küzdenek nap mint nap, megalázzák, csak azért, mert munkaidő-kedvezménnyel rendelkeznek, nem hagyjuk, hogy bértárgyalások előtt és alatt meggyengítsenek, csak azért, mert szembeszállunk az alacsony ajánlattal - jelentette ki. Minden eltávolított szakszervezeti emberrel a maradók lesznek egyre gyengébbek - tette hozzá. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a dolgozók egyre többen és egyre több helyen értik és érzik, hogy szakszervezetbe tömörülve erősebbek, és "a szakszervezetek Magyarországon egyre határozottabban állnak ki a dolgozók jogaiért".

Szólt arról is, hogy egy ország, ahol a dolgozók képviselte kiszolgáltatottságot jelent, élhetetlen a munkavállalóknak. Hozzátette: az ezt okozó munkáltatói magatartás erkölcstelen, tisztességtelen és káros a társadalomnak. Juhászné Kovács Edit a többi között arról beszélt, hogy a kft.-nél a munkáltatói önkény a szakszervezet tisztségviselőjét nem tárgyalópartnernek tekintette, hanem eltávolította. "Nem nyugodhatunk bele abba, hogy nem kíván tárgyalni a munkáltató az érdekképviseletekkel" - fűzte hozzá.

Tom Grinter, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (IndustriALL Global Union) képviselője beszédében úgy értékelte, hogy a Richard Fritz Kft. "a kirúgással megtámadta a teljes szakszervezeti mozgalmat". Beszélt arról is, hogy az olyan multinacionális vállalatok, mint az aszódi, azt gondolják, hogy a törvények fölött állnak, és sok kormányzat gyakran félrenéz, ha visszaélést tapasztal. Az IndustriALL követeli a titkár visszahelyezését - zárta szavait. Király András, az FKF Zrt.-nél működő HVDSZ2000 szakszervezet elnöke azt mondta, hogy a munkavállalók félnek, nem tudnak beleszólni a vállalatnál történő eseményekbe, ezért van szükség az érdekvédőkre. Szólt arról is, hogy a szakszervezetek és a szakszervezeti vezetők feladata a munkáltatók és a tulajdonosok tudomására hozni, hogy "ma Magyarországon bérből szinte nem tudnak megélni az emberek".

Az eseményen felolvasták a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkárának a Richard Fritz Kft.-hez írt levelét, amely tiltakozik a cég jogsértése ellen, felsorolva azt is, hogy álláspontjuk szerint milyen egyezményeket sért Juhászné Kovács Edit elbocsátása. A VDSZ petíciót kívánt átadni a gyár vezetésének, amelyet azonban az nem vett át. A demonstráción képviseltette magát mások mellett a Húsipari Szakszervezet és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is.

Szerző

Nem kapott engedélyt a Médiatanácstól az RTL Klub

Publikálás dátuma
2017.01.24. 18:54
Népszava fotó
Nem kapott engedélyt a Médiatanácstól az RTL Klub, hogy megvásárolja Central Digitális Média Kft. 30 százalékos tulajdonrészét - értesült az Origo. A többek között az RTL mögött is álló M-RTL Zrt. még tavaly szeptemberben, az Internet Hungary konferencián jelentette be, hogy 30 százalékos tulajdonrészt vásárolt az online tartalomszolgáltatási piacon jelentős részesedéssel bíró Central Digitális Média Kft.-ben. 

Az RTL Klub a hvg.hu-val közölte: megvizsgálják döntést, és a tranzakció érdekében szükséges és lehetséges hazai és európai szintű jogi lépéseket. A csatorna üzleti szándékai változatlanok, hogy a digitális piacon növeljék jelenlétüket.

Az Orbán-kormány fejezze be a putyinista médiapolitikát! - ezt már az Együtt írja közleményében. 

Amennyiben az RTL Klub mögött álló M-RTL Zrt. televíziós társaság valóban nem kap engedélyt, hogy megvásárolja a Centrál Média 30 százalékos tulajdonrészét, úgy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ismét bebizonyítja, hogy a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja. Az Együtt szerint szabad sajtóra és sokszínű nyilvánosságra van szükség, ezért felszólítja az Orbán-kormányt, hogy fejezze be a putyinista médiapolitikát. (...) Amennyiben igazak az Origo információi, úgy az Együtt szerint az NMHH döntése mögött sem a médiaszabadság, sem a versenyjogi szabályok, sőt még az állampolgárok objektív tájékoztatásának biztosítása sem áll, hanem tisztán a Fidesz hatalmi érdekei. Az engedély megtagadása annak fényében pedig különösen szégyenletes, hogy a vidéki lapokat korábban birtokló Pannon Lapok - az Együtt véleménye szerint versenyjogi problémákat is felvető – Mészáros Lőrinchez köthető Mediaworks általi felvásárlását szinte órák alatt hagyta jóvá az NMHH. Mindez bizonyítja, hogy Orbán Viktor ellenérdekelt a független, magyar állampolgárok objektív tájékoztatását szolgáló média működésében, csak a Fidesz hasznát szolgáló hírek közlését tartja fontosnak. Az Együtt azt követeli, hogy az Orbán-kormány ne avatkozzon be hatalmi eszközökkel a hazai médiapiacba. A putyinista médiapolitika helyett szabad sajtóra és sokszínű nyilvánosságra van szükség!

Együtt - a Korszakváltók Pártja

Szerző

Azonosíthatják a kopaszokat?

Pótmagánvádas indítványt nyújtott be Nyakó István, az MSZP kommunikációs igazgatója, miután betekinthetett a Kopasz-ügy nyomozati irataiba. Ezek között olyan híváslisták is vannak, amelyek segíthetik a gyanúsítottak beazonosítását - mondta az MSZP kommunikációs igazgatója az ATV-ben.

 A politikus furcsának találta, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében jelenlevő "urakat" nem hívták be, senkit nem hallgattak meg tanúként, gyanúsítottként. "Komoly aggodalmakkal töltheti el az embert, ha az ügyészség úgy gondolja, hogy az erőszakkal megfélemlítés nem bűncselekmény" - mondta. Nyakó szerint az elkövetők egyik csoportját tetten érték, a másik csoportot pedig véleménye szerint megvásárolták. Az MSZP-s képviselőt tavaly februárban akadályozta meg tucatnyi verőember abban, hogy népszavazási kezdeményezést adjon le az NVI-nél, így pedig Erdősi Lászlóné, Herceghalom korábban fideszes polgármesterének felesége beelőzte kérdésével.

Szerző