Roman Polanski lemondta a César-díjátadót

Publikálás dátuma
2017.01.24. 13:15
FOTÓ: Getty Images, Adam Nurkiewicz
Roman Polanski lemondott kedden a 42. César-díjátadó ceremóniájának elnökségéről a személye körül kirobban vita miatt, amelyet a francia-lengyel filmrendező ugyanakkor indokolatlannak tart.

A 83 éves Polanskit negyven éve körözik az Egyesült Államokban kiskorú elleni nemi erőszak miatt. A rendező 1978-ban elismerte, hogy kiskorúval folytatott "törvénytelen szexuális kapcsolatot", de tagadta a nemi erőszakot, és elmenekült az ítélethirdetés elől, mert úgy értesült, hogy nem tartják be a vádalkut, amit kötött. Az Oscar-díjas filmes azóta Franciaországban él és dolgozik.

Polanski felkérése miatt két francia feminista szervezet tiltakozást kívánt szervezni a 42. César-djíátadó idejére február 24-én. Petíciójukat, amelyben azt követelik, hogy ne Polanski vezesse a gálaműsort, keddig majdnem 60 ezren írták alá. Laurence Rossignol francia nőjogi miniszter pedig "megdöbbentő" döntésnek nevezte, hogy Roman Polanski filmrendezőt nevezte ki a francia filmakadémia a César-díjátadó ceremóniájának elnökévé.

Ez a vita "mélyen elszomorította Roman Polanskit és érintette a családját is", ezért a rendező úgy döntött, hogy nem tesz eleget a felkérésnek" - olvasható Polanski ügyvédjének közleményben.

A francia filmakadémia a felkéréskor hangsúlyozta, hogy Polanskit filmrendezői munkásságáért választották ki erre a szerepre, de a döntés hátterében a filmrendező melletti kiállás is szerepet kaphatott, miután az amerikai igazságszolgáltatás negyven éve próbálja bíróság elé állítani a filmrendezőt. A lengyel legfelsőbb bíróság decemberben megerősítette azt a korábbi ítéletet, amely szerint Lengyelország nem adja ki a világhírű rendezőt az Egyesült Államoknak.

A lengyel származású filmrendező 21 filmje közül kettő, az 1979-ben forgatott Tess és a 2002-es A zongorista érdemelte ki a legjobb filmnek járó César-díjat, de rendezőként négyszer, forgatókönyvíróként pedig kétszer is átvehette Polanski az Oscar-díj francia megfelelőjének számító elismerést.

Szerző

Kulka János újra gyógytornára jár

Publikálás dátuma
2017.01.24. 10:20
Kulka János a Sirály c. darabban a Nemzeti Színházban FOTÓ: Népszava.
A Blikk értesülései szerint a Katona József Színház művészének állapota folyamatosan javul tavaly áprilisi sztrókját követően, azonban a megkezdett gyógytornáját idén is folytatja.

A lap felkereste a művész gyógytornászát, Kalmár Nagy Klára Laurát, aki beszélt Kulka további kezeléséről. Milyen feladatok várnak majd Kulkára? Ugyanolyanok, mint minden sztrókon áteső beteg esetében.

- A foglalkozások során hétköznapi mozgásokat végzünk egyszerűektől a bonyolultabbak felé, például papírlapot kell ollóval vágni. Ezenkívül járó, egyensúlyozó, koordinációs és manipulációs gyakorlatokat végzünk – részletezte a mozgásterápia felépítését Laura.

– A beteg akaratereje és személyisége hihetetlen módon képes befolyásolni a gyógyulást. A rehabilitáció persze elsősorban attól függ, mennyire károsodott az adott agyterület, de ha a páciens elszánt és hisz a saját gyógyulásában, akkor az pozitívan képes befolyásolni a kezelések hatékonyságát – fogalmazott a gyógytornász.

Elszántságban, akaraterőben Kulka nem szenved hiányt, hiszen tavaly a Katona társulati fotózásán is boldogan mosolygott, és ősszel a Színházak éjszakáján már színpadra is állt.

Részleteket itt talál!

Szerző

Meghalt a Halló, halló! főszereplője

Publikálás dátuma
2017.01.24. 09:53
FOTÓ: Getty Images/Keystone
Meghalt Gorden Kaye brit színész, a BBC Halló, halló! című vígjátéksorozatának főszereplője - jelentette be hétfőn a brit közszolgálati csatorna.

A színész hétfőn reggel hunyt el, 75 éves volt.

A második világháború idején, a német megszállás alatt álló Franciaországban játszódó, nagy sikerű BBC-sorozatban Kaye René Artois francia kávéház tulajdonost alakította. Kaye a sorozat mind a 84 epizódjában és annak színpadi változatában is szerepelt.
Az angliai Huddersfieldben született Gorden Kaye egy sor televíziós, illetve és rádiósorozatban szerepelt, és egy kisebb szerep erejéig feltűnt Terry Gilliam Brazil című 1985-ös mozifilmjében is.

Legutóbbi tv-s szereplése 2007-ben volt, amikor a Halló, halló! szereplőgárdájának több tagja újra összeállt egy rész erejéig.

Szerző