Előfizetés

Műkincstolvajok - Egy év alatt 3500 lefoglalt műtárgy az EU-ban

A törtvénytelen műkincs-kereskedelem felszámolása érdekében indított, Pandora nevű európai uniós hadművelet keretében 3561 lopott műtárgyat találtak és foglaltak le tavaly Európában - közölte az Europol.

Az európai uniós tagországok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezetének közlése szerint az Europol 18 ország bűnüldöző hatóságaival, valamint az Interpol nemzetközi rendőri szervezet, az UNESCO és a Vám Világszervezettel (WCO) közösen lépett fel a törvénytelen műkincs-kereskedelem ellen. A hadműveletben lefoglalt műtárgyak - többek között a spanyolországi Murcia régészeti múzeumának korábban ellopott műtárgyai vagy a Görögországban megtalált, Szent Györgyöt ábrázoló, késő-bizánci ikon - mellett több mint 400, különböző korokból származó pénzérmét is találtak a hatóságok.

Az akciók folyamán közel 50 ezer embert, 30 ezer autót, 50 hajót ellenőriztek, 92 vizsgálatot kezdeményeztek és 75 gyanúsítottat állítottak elő. A Pandora akció kitűzött célja az volt, hogy felszámolja a rablásokból származó műkincsek - beleértve a víz és a föld alatt található tárgyak - törvényellenes kereskedelmét, figyelemmel a fegyveres konfliktusokkal és hiányos közbiztonsággal küzdő országokból származó kulturális javakra is.

Szijjártó Moszkvában "alapoz" a Putyin-Orbán találkozóra

Publikálás dátuma
2017.01.23. 16:10
Orosz, magyar két jóbarát - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (nem látszik) a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Magyarország úgy látja, hogy európai szempontból sürgősen szükség van a kiegyezésre az EU és Oroszország között - az MTI tudósítása szerint ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta a Szergej Lavrovval, az orosz diplomáciai tárca vezetőjével folytatott hétfői moszkvai megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón, magát, illetve az Orbán-kormányt Magyarországként aposztrofálva.

A tárgyalások fő témája Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatásának előkészítése, valamint a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok felélénkítése volt.

Szijjártó Péter jövendölése szerint ha az EU és Oroszország nem tud kiegyezni egy pragmatikus, szoros együttműködés feltételeiben, akkor az unió súlyosan le fog maradni a nemzetközi gazdasági és politikai versenyben. A magyar külügyminiszter részletesebb elemzésében kiemelt helyet kapott a Trump-éra eljövetele:

Úgy látjuk - fogalmazott ha nem is királyi- de kormánytöbbesben - hogy az új amerikai adminisztráció hivatalba lépésével a multilaterális helyét a bilaterális megközelítés veszi át, és hogy ha az Egyesült Államok elkezdi kétoldalú alapon építeni a kapcsolatait a világban, ha Kína is folyamatosan erősödik, és ha az EU nem tud Oroszországgal pragmatikus együttműködést kiépíteni, akkor az unió végképp le fog maradni, és az Oroszországgal fennálló viszonyban a károk még súlyosabbak lesznek az európai oldalon. Szavai szerint hosszú idő után most először áll úgy a helyzet, hogy a nemzetközi folyamatok is támogatják a magyar-orosz együttműködést.

Az MTI tudósítása szerint Szergej Lavrov a moszkvai tárgyalásokat gyakorlatiasnak, perspektivikusnak, barátinak és konkrétnak nevezte. Hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok az egyenjogúság, valamint egymás és egymás érdekeinek tiszteletben tartására épülnek. A magyar partnerek megerősítették elkötelezettségüket a magyar-orosz együttműködés folytatása mellett a paksi atomerőműnek a Roszatom részvételével történő bővítése ügyében - jelentette ki. Elmondta, hogy a megbeszélések homlokterében Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatása, valamint azok a további erőfeszítések álltak, amelyek célja a dinamizálódó kereskedelmi kapcsolatok helyreállítása. Rámutatott, hogy ebben a munkában jelentős szerepe van a kétoldalú kormányközi gazdasági együttműködési bizottságnak, amelynek társelnökei a küszöbönálló csúcson beszámolnak majd az elvégzett munkáról. A testület soros ülését idén Moszkvába rendezik meg. Elmondta, hogy a kormányközi együttműködési bizottság mellett hamarosan fel fognak állítani egy regionális együttműködési testületet is.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy Oroszország a márciusi budapesti utazási kiállítás díszvendége lesz, és hogy Budapesten hamarosan közterületet neveznek el Lev Tolsztojról, és a nagy 19. századi orosz írónak emlékművet is állítanak majd. Elmondta, hogy a küszöbönálló Putyin-látogatás alkalmából megállapodást írnak majd alá a magyarországi orosz ortodox templomok felújításáról. A miniszter reményét fejezte ki, hogy együttműködési megállapodás jöhet létre a Fővárosi Vízművek és cseljabinszki társintézménye között. Elmondta, hogy mind a magyar, mind az orosz kormány támogatja a Mol olajipari vállalat további oroszországi szerepvállalását. Szavai szerint emellett a magyar-orosz konzorcium "talán csak egy hajszálra" van attól, hogy egy újabb egyiptomi vasútikocsi-szállítási tenderen sikert érjen el.

Trump ellen fordul a Wikileaks?

A Wikileaks közzé szeretné tenni Donald Trump amerikai elnök adóbevallását, ezért a szervezet arra kérte helyi idő szerint vasárnap este követőit a közösségi médiában, hogy akinek megvan, küldje el nekik.

"Trump tanácsadója, Kellyanne Conway kijelentette, hogy Trump nem teszi közzé adóbevallását. Küldjék el nekünk, hogy mi megtehessük" - írta az egyik közösségi oldalon a kiszivárogtatásokra szakosodott portál.

Korábban az elnökjelöltek évtizedeken át rendszeresen nyilvánosságra hozták adóbevallásukat, de Donald Trump erre már a kampányban sem volt hajlandó, így nem tudta hitelt érdemlően adatokkal cáfolni az őt ért vádakat, miszerint a kelleténél kevesebb adót fizet az Egyesült Államokban. Trump arra hivatkozott, hogy bevallását éppen ellenőrzi az adóhivatal, s majd ha az lezárul, akkor hozza nyilvánosságra a papírokat.

Conway egy vasárnapi tévéműsorban beszélt arról, hogy "a Fehér Ház válasza az, hogy (Trump) nem fogja közzétenni az adóbevallását".

Conway szerint az elnök adóbevallása nem is érdekli az embereket, a legtöbb amerikai arra kíváncsi, hogy milyen lesz a saját adóbevallása Trump elnöksége alatt, és nem arra, hogy az elnökében mi szerepel.