Előfizetés

Kína aggodalmat keltett

Peking bejelentette, folyamatosan tengeri manővereket hajt végre a Dél-kínai-tengeren. A kommunista pártlap, a Zsenmin Zsipao azt közölte, hogy a kínai hadsereg tagjai „nem ülnek fel a külföldi provokációknak". Az újság szerint minden külföldi beavatkozás „szembemegy a közös érdekekkel". A cikkben élesen bírálták az új amerikai külügyminisztert, Rex Tillersont, aki előzőleg úgy foglalt állást: meg kell akadályozni Kínát abban, hogy megközelítse a Dél-kínai-tengeren létesített mesterséges szigeteit. A pekingi lap szerint az efféle megnyilvánulások „verbális bombával" érnek fel.

Decemberben Kína Tajvan közelében vonultatta fel Liaoning nevű repülőgép hordozóját, amelyet aztán a Csendes-óceánhoz küldött manőverezni. Ez komoly aggodalmat keltett egy sor térségbeli országnál. A pekingi vezetés azt állította, rutinbevetésről volt csak szó. Kína jelentős összegeket áldoz a hadsereg fejlesztésére, igen nagy összegeket ölt a haditengerészetbe.

Azt a bejelentést, amely szerint rendszeresen bukkannak fel a jövőben kínai hadihajók a vitatott tengerszakasznál, a térég államai provokációnak tartják. Ez ugyanis a világ legnépszerűbb tengerforgalmi szakasza. Fülöp-szigeten a tenger e részének nagy területeit tekinti a sajátjának. Kína azonban mesterséges szigetek létrehozásával törekszik fennhatóságának kiterjesztésére.

Trump már nem siet annyira

Az izraeli hatóságok új telepek építését engedélyezték Kelet-Jeruzsálemben. Mindezt már Donald Trump amerikai elnökké való beiktatása után. Tavaly decemberben ugyanis befagyasztották az építkezést. Mindez annak a jele, hogy Benjamin Netanjahu kormánya nagyon bízik az új amerikai adminisztrációban. Trump a kampány során azt közölte, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át.

Meir Turjeman jeruzsálemi polgármester-helyettes azt közölte, 566 új telep építésére adtak engedélyt. Jelenleg 430 izraeli telepes él az izraeli hadsereg által elfoglalt Ciszordániában, s további 200 ezren Kelet-Jeruzsálemben. A nemzetközi szereplők az izraeli telepek építését tartják a tartós közel-keleti béke megvalósítása legnagyobb akadályának. December végén az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1979 után először fogadott el határozatot a telepek építésével szemben. Ebben az építkezések azonnali leállítását követelték Ciszjordániában és Jeruzsálemben. Izrael élesen bírálta az ENSZ szavazását, s mivel az Egyesült Államok tartózkodott, fagyossá vált Washington és az izraeli kormányzat viszonya.

Ugyanakkor az új amerikai kormányzat sem sieti el a nagykövetség áthelyezését Kelet-Jeruzsálembe. A Fehér Ház ugyanis visszafogottan nyilatkozott ezekről az elképzelésekről. „A témáról szóló tárgyalások még a kezdet kezdetén járnak" – közölte Trump szóvivője, Sean Spicer a CNN-nek. Azúj amerikai elnök telefonbeszélgetést folytatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. A közel-keleti békefolyamatról, illetve az iráni nukleáris megállapodásról cseréltek eszmét. Trump februárra hívta meg az izraeli miniszterelnököt Washingtonba.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és más diplomaták korábban óva intettek attól, hogy Jeruzsálembe helyezzék a nagykövetséget.

Rendezné a vitákat Szerbia és Koszovó

Hosszú idő után folytatódik a brüsszeli párbeszéd-sorozat Szerbia és Koszovó képviselői között. A keddi tanácskozás azonban különösen fontos amiatt, mert Belgrád és a 2008 februárjában függetlenné vált köztársaság között rendkívül feszültté vált a viszony. 

Ennek az az oka, hogy Belgrád nemrégiben próbajáratot indított az észak-koszovói Kosovska Mitrovicára a 18 éven át szünetelő vasútvonal újranyitása kapcsán. Pristina ezt provokációként értelmezte. A vonat szerb színekben pompázott és több nyelven hirdette, hogy Koszovó Szerbia része.

Mint a Gazeta espres című pristinai lap írta, a keddi brüsszeli megbeszélésre Hashim Thaci koszovói elnök és Isa Mustafa államfő is elutazik. Az újebb megbeszéléseket Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hívta össze.

Szerbiát szintén két legfontosabb vezetője képviseli majd, hiszen jelen lesz Aleksandar Vucic miniszterelnök mellett Tomislav Nikolic államfő is. Vucic megerősítette a keddi találkozó tényét, azt közölte, hogy a kedd esti órákban tanácskozik a pristinai vezetőkkel. Reményét fejezte ki, hogy a megbeszélések „csúcsszinten" zajlanak majd. Hozzátette, bízik benne, hogy a tárgyalások sikerrel járnak. Mint mondta, hazája mindent megtesz ezért.

Kapcsolódó
Dagad a koszovói vonatbotrány