Előfizetés

Trump első intézkedése - Meghirdette a hazafiasság napját

A pénteken beiktatott Donald Trump első amerikai elnöki intézkedése a hazafiasság napjának meghirdetése volt, s aláírta kormányzata védelmi miniszterének kinevezését is. 

Trump beiktatása után szinte azonnal proklamációt írt alá, amely szerint az Egyesült Államokban nemzeti ünnepként bevezetik a hazafiasság napját. Az ünnep január 20-ra esne, mert - mint az aláírás utáni Twitter-üzenetében fogalmazott - "2017. január 20-án az emberek ismét e nemzet irányítói lettek".

Aláírta Trump James Mattis védelmi miniszternek az amerikai szenátus által már elfogadott kinevezését, valamint formálisan megerősítette a kormánytagok jelölését is.

Donald Trump kiadta első elnöki rendeletét is, ennek tartalmát azonban még nem hozták nyilvánosságra. Kézjegyével látta el az ilyenkor szokásos beiktatási dokumentumokat, s ezzel hivatalosan is az Egyesült Államok elnöke lett.

Még egy óra sem telt el a beiktatás után, és Donald Trump visszatért szokásához: Twitter-üzenetek egész sorát küldte szét. Nyolc bejegyzésében az elnök - akinek Twitter-fiókját mintegy húszmilliónyian követik - a beiktatási beszédében elmondott gondolatokat ismételte meg. A The New York Times című lap információi szerint Trump az eddig használt androidos készülékét lecserélte egy újabb, biztonságos, a titkosszolgálat által jóváhagyott okostelefonra.

Trump meghívást kapott a következő NATO-csúcsra

Jens Stoltenberg NATO-tőtikár az észak-atlanti szövetség nevében gratulált a 45. amerikai elnök, Donald Trump beiktatásához pénteken Brüsszelben kiadott közleményében.

Stoltenberg ebben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a NATO 1949-es washingtoni megalapításától kezdve vezető szerepet töltött be a katonai szövetségben és továbbra is kimutatja "sziklaszilárd" elkötelezettségét a közös biztonság mellett.
Aláhúzta, a NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, amelynek erőssége jó az Egyesült Államoknak és Európának egyaránt.

Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy mihamarabb megkezdheti a szövetséget megerősítő közös munkáját Donald Trump elnökkel az olyan változó kihívásokra való válaszadás érdekében, mint a terrorizmus, valamint a szövetségesek közötti tehermegosztás kérdésében.

Nyilatkozata szerint az új amerikai elnök részvételével még idén NATO-csúcstalálkozót tarthatnak.

Obama és családja elhagyta a fővárost

 Donald Trump új amerikai elnök pénteki beiktatása és beszéde után Barack Obama eddigi elnök és családja helikopteren elhagyta az amerikai fővárost.

Obamáék a hagyományoknak megfelelően a Capitolium domb mellett landoló elnöki helikopterre szállva távoztak Washingtonból. Miután a demokrata párti volt elnök és felesége kezet fogott republikánus utódjával, a légi jármű a közeli Andrews légibázisra vitte őket.

A légitámaszponton tapsoló emberek csapata fogadta a távozó exelnököt, aki rögtönzött sajtótájékoztatón, pár szóban üdvözölte híveit. Megköszönte támogatásukat és leszögezte, hogy ők bizonyították számára "a reménység hatalmát". Majd hozzátette, hogy elnöksége "soha nem rólunk, hanem rólatok szólt".

Barack Obamáék nem költöznek vissza Chicagóba, hanem rövid kaliforniai vakáció után visszatérnek Washingtonba.
Elhagyta a szövetségi fővárost Joe Biden volt alelnök is. Ő - szokásához híven - vonattal utazott haza, Delaware államba.