Merkeltől búcsúzott utoljára Obama

Publikálás dátuma
2017.01.20. 09:29
FOTÓ: Alexander Koerner/Getty Images
A 44. amerikai elnök tegnapi, utolsó fehér házi munkanapján – ahogyan az előző 2920 napon – meghallgatta a reggeli nemzetbiztonsági tájékoztatót alelnökével, Joe Bidennel együtt az Ovális Irodában. Még nem tudni, hogy utóda, Donald Trump is ezt teszi-e minden reggel, hisz a novemberi választási győzelem óta minden nap megkaphatta volna ugyanazt a tájékoztatót, mint Obama, de ő nem tartott igényt rá, s összesen két tájékoztatót hallgatott végig. 

Miközben családja többi tagja a költözéssel foglalatoskodott, Obama levélben tudatta a kongresszus két házával, hogy bár hivatali ideje alatt majdnem 200 foglyot sikerült áthelyeztetnie a guantánamói börtöntáborból, 41-en azonban még ott maradtak, így a tábort nem lehetett bezárni. Obama csütörtökön egyébként 330 elítélt büntetésének enyhítéséről intézkedett, elnöksége utolsó napjaiban összesen 1715 elítéltnek kegyelmezett meg, vagy rövidítette börtönbüntetésüket.

A politikus megtartotta utolsó közös ebédjét Biden alelnökkel, akivel hetente egyszer így tekintették át az államügyeket. A nap folyamán több amerikai és külföldi partnerétől is elbúcsúzott, utolsóként a német kancellárt, Angela Merkelt hívta telefonon. Obama Merkelt „erős, bátor és biztos kezű” vezetőként jellemezte. Trump és Merkel viszonya aligha lesz hasonlóan szoros, hisz a megválasztott elnököt még be sem iktatták, máris kioktatta a német kancellárt, hogy túl nagy befolyást gyakorol az Európai Unióra, s „katasztrofális hibát” követett el a menekültek befogadásával. Obama és Merkel telefonbeszélgetésébe Michelle Obama és a kancellár férje, Joachim Sauer is bekapcsolódott a CBS televízió beszámolója szerint.

Obama levélben búcsúzott el a demokrata párthívektől. „Minden, amit elértünk az elmúlt nyolc évben, azért volt lehetséges, mivel ti felmértétek, milyen kihívásokkal nézünk szembe, tudtátok, hogy valamit tenni kell, s részesei akartatok lenni a megoldásnak. Remélem, hogy a jövőben is elkötelezettek maradtok, hiszen 2017 új kihívásokat hoz, de új lehetőségeket is a Demokrata Párt számára” – írta a többi között a távozó elnök.

Obama és felesége pénteken, helyi idő szerint reggel fél kilenckor vesz búcsút a Fehér Ház személyzetétől.

Szerző

Simicskó sportegyesületi elnök maradt a Honvédnál

Publikálás dátuma
2017.01.20. 08:56
Simicskó István. FOTÓ: Népszava
Egyhangúlag  választották újra elnöknek Simicskó István honvédelmi minisztert a Budapesti Honvéd Sportegyesület csütörtöki tisztújító közgyűlésén.

A klub esti közleménye szerint a szavazásra jogosult 66 küldött közül 59 vett részt az eseményen, amelyen Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázót ellenszavazat nélkül ügyvezető elnöknek választották. Az elnökségbe három új tagot választottak, köztük Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozót és Guczoghy György olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok tornászt.

Szerző

Az oktatásügy és a politika

Nem érdemes azt ragozni, hogyan vitték csődbe az oktatásügyet Hoffman Rózsa és társai. Tudjuk, látjuk, tapasztaljuk. Azt is halljuk, hogyan akarják a pedagógusokra és a diákokra (!) hárítani a felelősséget cinikus politikusok. Miért is beszélnének saját felelősségükről? Hiszen nekik van mit aprítaniuk a tejbe, megtehetik, hogy tudásszomjas gyermekeiket külföldön taníttatják, követve a miniszterelnök példáját. Az ő gyermekeiknek nem lesznek megértési nehézségeik, simán léphetnek a mai elit helyébe. Csak az a kérdés, hogyan és kiket kormányoznak? A jelek szerint funkcionális analfabétákat, akiket könnyű (lesz) az orruknál fogva vezetni, és elhitetni velük, hogy mindenért a gonosz, felkészületlen, különben remekül fizetett pedagógusok a hibásak. „Mit akarnak ezek?” – kérdezték nem kevesen a tanárnők és tanárok tüntetését látva. Jó volna, ha felfognák, hogy a tüntetők nem saját érdekük képviseletében, hanem a gyerekek, azaz hazánk értelmes jövőjéért vonultak ki. Megfontolhatnák, hány szolgalélek és a romlásért felelős személy ül a nagy garral emlegetett kerekasztalnál, ahol vezetője szerint minden problémát megvitatnak és orvosolni fognak.

Fel kellene állnia az asztal mellől mindenkinek, aki felelősséget érez a gyerekekért és a jövőért. Nem tanácskozni, hanem sürgősen cselekedni kellene! Nem megoldás, ha álszent módon azt hangoztatják, majd az egyház kezébe került iskolák jelentik a megoldást. Nyílt titok, hogy az egyházak nincsenek erre felkészülve. Van olyan hajdan híres tanító rend, amelynek iskoláiban nagyítóval sem lehet szerzetest találni, és egyre kevesebben választják a papi hivatást, így egy-két rendet kivéve nyoma sincs utánpótlásnak sem. Akárhány milliárddal tömik be az oktatás hajóján a léket, a hajó csak süllyed tovább.

Konganak a vészharangok, de a képviselő urak és hölgyek nem hallják. A televízióban láthattuk, hogy az oktatásügyről rendezett vitanapon mindössze néhány képviselő lézengett a teremben, s akik védelmezték a védhetetlent, bizonyságát adták, fogalmuk sincs arról, mekkora a baj. Akik távollétükkel tüntettek, nem képviselők, hiszen ilyen kérdésben közömbösnek lenni a választóik ellen elkövetett bűn, melynek súlya alól nincs feloldozás, terhét nyögve visszük mindnyájan.