Nem változott az európai irányadó kamat

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton.

Az EKB legutóbb márciusban hozott monetáris ösztönző intézkedéseket: 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját 80 milliárd euróra emelte, mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétek kamatát.

Az előző, 2016 decemberi kamatdöntő ülésen az EKB bejelentette, hogy az APP (Asset Purchase Programme) eszközvásárlási program eredetileg 2017 márciusi lejáratát 2017 decemberéig, vagy szükség esetén tovább is meghosszabbítják.

Az előző ülésen hozott döntést az APP havi 80 milliárd eurós keretösszegének 2017 márciusától 60 milliárd euróra csökkentéséről a mostani ülésen megerősítette az EKB.

Szerző

Francia elnökválasztás - Le Pen, Fillon, Macron lehet a befutó

A felmérésekben változatlan népszerűségű Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke, a novemberben óriási fölénnyel konzervatív jelöltté választott, de azóta a saját táborában kétségeket kiváltó Francois Fillon vagy a kampányrendezvényeire tömegeket vonzó, függetlenként induló Emmanuel Macron juthat be a francia elnökválasztás második fordulójába, ha a francia társadalomban jelenleg tapasztalható tendenciák folytatódnak - állapította meg az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérései alapján a francia politikatudományi egyetem kutatóintézete (Cevipof).

A központ tanulmányát - amely a 2015 novembere óta megrendelt tíz felmérés alapján készült - a Le Monde című napilap ismertette csütörtökön.

Francois Fillont tavaly november 29-én választotta meg a jobboldal államfőjelöltté, de azóta inkább kétségeket s nem annyira biztonságot jelent a saját tábora számára. Az előválasztási csaták után a jobboldal jobboldalához tartozónak minősített Fillonnak még mindig nem sikerült összefogásra bírnia a konzervatív képviselőket. Az előválasztáson legyőzött Nicolas Sarkozyhoz közel álló vezető politikusok és a centristák is nyilvánosan bírálják Fillont a francia szociális modell alapját jelentő társadalombiztosítás és a közszféra leépítésére tett javaslatai miatt. A konzervatív tábor egy része arra kérte a jelöltet, hogy módosítson a javasolt sokkterápián és "reményt" is ígérjen a választóknak, Fillon azonban egyelőre nem enged a programjából, s azt hangoztatja, hogy a választás nem most, hanem az utolsó négy hétben fog eldőlni.

A Cevifop megállapítása szerint a Fillon körüli politikai bizonytalanságot a felmérések is tükrözik. Elnökké választását követően a konzervatív jelöltnek 26 és 29 százalék közötti támogatottságot jeleztek előre a felmérések az áprilisi első fordulóra, jelenleg viszont 23-25 százalékot. Decemberben még ő állt az első helyen, azóta viszont Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje átvette a vezetést. A jobbközép Köztársaságiak választótáborának 74 százaléka még mindig őt támogatja, de ez 7 százalékkal kevesebb, mint decemberben.

A jobboldal visszaesése elsősorban a Nemzeti Front reményeit növeli. Marine Le Pennek hónapok óta 25-26 százalékot jeleznek előre a felmérések az első fordulóban, amivel biztosan továbbjuthat a második fordulóba, pedig hivatalosan még el sem kezdte a kampányát. Pascal Perrineau, a Cevipof vezetője szerint Marine Le Pen biztos szavazótáborral rendelkezik az alacsonyabb néprétegekben, amelyeket Fillon már nem is tud elhódítani tőle.

A szocialisták vasárnap tartják a baloldali előválasztás első fordulóját, január 29-én pedig a második fordulót. Bárki is kerül ki győztesen, az elnökválasztás első fordulójában nem tud 10 százaléknál jelentősebb támogatást szerezni, s nincs esélye arra, hogy érdemben beleszóljon az elnökválasztási versenybe. Ha Manuel Valls volt miniszterelnök nyeri a előválasztást, az első fordulóban 9-10 százalékra számíthat, a tőle balra álló Benoit Hamon és Arnaud Montebourg volt minisztereknek pedig hónapok óta 7 százalékos támogatottságot jeleznek a felmérések.

Az elmúlt hetekben a függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere viszont látványosan előretört. Kampányrendezvényei többezres tömegeket vonzanak, egyre több ismert személyiség támogatja nyilvánosan. Amikor november végén bejelentette elnökjelöltségét, a felmérések 10-11 százalékot jeleztek neki előre az első fordulóban. Jelenleg 17-19 százalékon áll, s amennyiben Montebourg vagy Hamon nyeri meg a baloldali előválasztást, Macron támogatottsága a jelenlegi tendencia alapján azonnal 3-4 százalékot nőhet. A centrumból kampányoló volt gazdasági miniszter egyelőre minden oldalról, jobbról, balról és a Nemzeti Front táborából is sikeresen állít maga mellé választókat.

A radikális baloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon támogatottsága 13-15 százalékon áll attól függően, hogy ki lesz a szocialisták jelöltje.

Az elnökválasztási kampány februárban kezdődik, s amint eldől, hogy ki lesz a szocialisták jelöltje, az erőviszonyok egyértelműbbé, a választás kimenetele azonban nyitottabbá válik. Macron nem várt előretörése, a Fillon körüli bizonytalanság és Le Pen biztos szavazótáborának kiépülése a legfőbb bizonytalansági tényezők a Cevipof tanulmánya szerint.
Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.

Szerző

Meggyilkolt orosz nagykövet - Letartóztattak két embert

Előzetes letartóztatásba helyeztek két embert csütörtökön Ankarában a törökországi orosz nagykövet, Andrej Karlov tavaly december 19-i meggyilkolásával kapcsolatban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség biztonsági forrásra hivatkozva.

Az érintettek egyike rendőr, a másik kereskedő. Az ügyészség azzal gyanúsítja őket, hogy tagjai az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatnak, amelyet Ankara a július 15-i puccskísérletért felelőssé tesz. A mozgalmat Törökország korábban terrorszervezetnek nyilvánította. Gülen tagadja, hogy ő állna Karlov meggyilkolásának hátterében.

A nyomozás során őrizetbe vettek közül három másik embert a vallomástétel után csütörtökön szabadon engedtek, de kettőjük felügyelet alatt marad.

A letartóztatott rendőr már az akadémián is szoros kapcsolatban állt Karlov gyilkosával, a szintén rendőr Mevlüt Mert Altintassal, valamint azt a lakást is ő bérelte, ahol a merénylet elkövetője lakott.

A 62 éves orosz nagykövetet egy ankarai fotókiállítás megnyitóján lőtte le a civil ruhát viselő tettes, televíziós kamerák nyilvánossága előtt. Altintas iszlamista és a szíriai Aleppó elleni orosz légi offenzívát felemlegető jelszavakat kiabált, mielőtt a török hatóságok végeztek vele.

Szerző