Előfizetés

Davosi félelmek

Publikálás dátuma
2017.01.19. 06:31
A svájci városban az idén nincsenek heves antiglobalista tüntetések FOTÓ: JEFF CHRISTENSEN/HULTON ARCHIVE
Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést a fennálló világrendre, mondta Joe Biden leköszönő amerikai alelnök Davosban tegnap, a Világgazdasági Fórum (WEF) második napján. Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter arra figyelmeztette Európát, vegye komolyan a populizmust.

Donald Trump amerikai elnök pénteki beiktatása rányomja bélyegét a davosi konferenciára is. A keddi megnyitón Hszi Csin-ping kínai elnök bírálta Trump protekcionista gazdasági elképzeléseit és lépett fel a globalizáció védelmében, tegnap az olasz külügyminiszter fogalmazott meg éles bírálatot Trump és a Brexit támogatói felé. Az idei davosi találkozót egészében uralja a Brexit kérdése és Trump megválasztása, illetve az olasz népszavazás eredménye, azaz a populizmus és gazdasági protekcionizmus problematikája.

Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter egyenesen felszólította Európát, az európai döntéshozókat, hogy vegyék komolyan a populizmus veszélyét, mert ez az egyik legnagyobb kihívás, amivel meg kell birkóznia. Az olasz politikus állította, hogy Európa legnagyobb problémája maga Európa, az, hogy míg a Brexit támogatóinak és Donald Trumpnak van víziója, bármilyen legyen is az, addig „nekünk”, Európának nincs. Európának nincs stratégiája arra, hogyan szálljon szembe az új kihívásokkal, Európa nem csinál mást, csak utólag próbál reagálni a dolgokra, mondta az olasz miniszter.

Hasonló szellemben nyilatkozott Bill Clinton egykori pénzügyminisztere, Larry Summers elmondta Donald Trump megválasztása kapcsán, hogy a populista politikák miatt épp azok az emberek sérülnek, akiknek segítséget ígértek általa, a populista közpolitikának épp az alacsony keresetű és középosztálybeli emberek lesznek az áldozatai, akiknek ezeket a politikákat a kampányban eladták. Trump nem vesz részt a fórumon, hiszen pénteken veszi át hivatalát, de tanácsadója, Anthony Scaramucci jelen van.

A távozó amerikai alelnök, Joe Biden a populizmus és a középosztály problémája mellett az orosz fenyegetés kérdéséről is beszélt. Biden úgy vélekedett, hogy jelenleg Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést a „liberális világrendre”, Moszkva a demokráciák nemzetközi közösségét érdekszférákkal, regionális hatalmi politikai vetélkedéssel akarja felváltani. Annak érdekében, hogy aláaknázza az Európai Unió egységét, s viszályt szítson a nyugat-európai országok között Vlagyimir Putyin orosz elnök minden lehetséges eszközt be fog vetni.

A washingtoni politikus szerint a továbbiakban is számítani kell arra, hogy a Kreml megpróbálja befolyásolni az idén Európában tartandó választásokat, mint tette azt az amerikai elnökválasztás során is. Idén két európai kulcsállamban, Németországban és Franciaországban is választások lesznek, de voksolnak Hollandiában és Csehországban is. Az Egyesült Államoknak és Európának közösen kell kiállnia a liberális értékek védelmében, s az együttműködés kulcseleme a NATO kell, hogy legyen, szögezte le a leköszönő amerikai alelnök.

Trump és az örök emlékezet - Egy különleges "hajviseletű" állatot neveztek el róla

Publikálás dátuma
2017.01.18. 19:43
Fotó: Getty Images
Egy különleges "hajviseletű", apró molylepke lett az első élőlény, amely Donald Trump megválasztott amerikai elnökről kapta a nevét.

A Neopalpa donaldtrumpi nevű állatot Vazrick Nazari kanadai kutató fedezte fel Kaliforniában. Nevét a fejét borító jellegzetes, aranyszínű pikkelyekről kapta, melyek feltűnően emlékeztetnek az Egyesült Államok leendő elnökének elhíresült hajviseletére - olvasható a BBC honlapján. Az apró, mindössze egy centiméteres szárnyfesztávolságú állat Kalifornia déli részén és Mexikó Baja California nevű államában honos.

Nazari elmondta, reméli, hogy a névadás arra inspirálja Tumpot, hogy hivatali ideje alatt előtérbe helyezze az ökológiai problémákat. "Remélem, hogy az elnöknél az ilyen törékeny amerikai ökoszisztémák védelme kiemelt prioritást élvez majd. Ezekben az ökoszisztémákban sok felfedezetlen és nem regisztrált faj él, és meg kell őrizni őket az eljövendő generációk számára" - fogalmazott a kutató.

Barack Obamáról elnöksége idején kilenc állatfajt neveztek el.

Lukra futott Erdogan - Valószínűtlen, hogy Gülen állt a puccskísérlet mögött

Publikálás dátuma
2017.01.18. 16:20
Fotó: Getty Images
A török kormány állításaival ellentétben nem az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok állt a tavaly júliusi törökországi puccskísérlet mögött, a tisztogatásokat pedig már jóval a történtek előtt eltervezte az ankarai vezetés - áll az Európai Unió hírszerzési elemző központjának (INTCEN) jelentésében, amely csütörtökön kiszivárgott a sajtóban. Közben az Euronews arról számol be, hogy hajtóvadászat indult a titkos csevegőprogram török felhasználói ellen. 

Az EUObserver nevű brüsszeli hírportál beszámolója  a bizalmas jelentésben azt írták, hogy vélhetőleg ugyan gülenista, kemalista, ellenzéki és opportunista tisztek egy csoportja felelős a hatalomátvételi kísérletért, de az valószínűtlen, hogy magának Gülennek szerepe lett volna benne. Recep Tayyip Erdogan török államfő egykori szövetségesét, mai esküdt ellenségét, Fethullah Gülent teszi felelőssé a július 15-i meghiúsított pucskísérletért, s ezért kiadatását követeli az Egyesült Államoktól. Gülen visszautasította a vádat, és élesen elítélte a hadsereg egy csoportja által végrehajtott államcsínykísérletet - írja az MTI.

A júliusi török puccskísérlet után újabb 243 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot országszerte. A török hírügynökség szerdai jelentése szerint a keresett emberek katonák, és az ügyészek szerint kapcsolatban álltak az amerikai önkéntes száműzetésben élő hitszónokkal, Fettulah Güllennel. Őt tekinti legnagyobb ellenfelének a török államfő, aki szerint a güllenisták beszivárogtak a török igazságszolgáltatásba, kormányhivatalokba és hadseregbe. Állítólag egy kódolt mobiltelefonos csevegőprogrammal, a Bylock-kal tartják a kapcsolatot egymással, és a most keresett katonák is ezt a programot használták. A júliusi puccskísérlet után indult tisztogatásban több mint 120 ezren vesztették el állásukat, és 42 ezer embert tartóztattak le egy ellenzéki weboldal szerint - tudósít az Euronews.