Előfizetés

Mégsem támogatja Majtényi jelölését az LMP?

Publikálás dátuma
2017.01.18. 12:21
FOTÓ: Népszava
Más jelöltjeink is vannak - mondta ma reggel Hadházy Ákos az ATV-ben arról, hogy miért nem határozott a Lehet Más a Politika még mindig, támogatják-e Majtényi László államfővé jelölését, vagy sem. A zöldpárt hétvégén újraválasztott társelnöke ugyanakkor nem zárta ki az összefogást más ellenzéki pártokkal, akár még a választási együttműködést sem. 

Megírtuk: az már eldőlt, hogy a DK, az MSZP, az Együtt, a Liberálisok képviselői támogatják Majtényi László jelöltségét a köztársasági elnöki posztra. Ha a független Kész Zoltán is csatlakozna, akkor az induláshoz szükséges 40 aláírásból 39 meg lenne. A többi az LMP 5 képviselőjén múlik.

A videót itt nézheti meg. 

Beidézték Horváth Andrást

Publikálás dátuma
2017.01.18. 12:14
FOTÓ: Népszava
Horváth Andrást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársát gyanúsítottként beidézte a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya, miután még 2013 végén tucatnyi visszaélés-gyanús ügyet tárt a rendőrség elé. „Az Orbán-Pintér-Polt trió gátlástalanságban, aljasságban egy újabb szintet lépett: megküldték a "klubtagsági igazolásomat" – fakadt ki Horváth, miután kézhez vette „behívóját”, a csütörtök 9 órára szóló idézését. 

„Magyarország 2017. január 18. A bűnözők, korrupt politikusok élik világukat – a bűneiket leleplezőket börtönbe küldik?” – írta néhány órája Facebook-üzenetében Horváth András, a 2013-as NAV-botrány kirobbantója. „Az Orbán-Pintér-Polt trió gátlástalanságban, aljasságban egy újabb szintet lépett: megküldték a "klubtagsági igazolásomat" – fakadt ki Horváth, miután kézhez vette „behívóját” a holnap, csütörtök 9 órára szóló idézését. Ebben információs rendszer vagy adat megsértése vétség alapos gyanúja miatt idézik a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületébe. „Erdogan, Putyin és Kim Dzsong Un tapsikolhat” – fűzte még hozzá az idézéshez Horváth András.

Csak az időzítés lepett meg, a hatalom természetét ismerve maga az eljárás nem okozott meglepetést - nyilatkozta a Népszavának Horváth András. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egykori munkatársa kálváriája 2013-ban kezdődött, amikor megszellőztette, hogy feltételezhetően nagyértékű áfacsalások vizsgálatát állították le az adóhivatalon belülről.

A volt NAV-ost 2013 decemberében jelentette fel egykori munkaadója, mert azt vélelmezték, hogy illetéktelenül jutott hozzá és vitt ki az adóhatóságtól adatokat. A több szálon folyó nyomozás során házkutatást is tartottak Horváthnál, lefoglaltak többek között adattárolókat és az azóta elhíresült „Zöld dossziét”, amelyben részletesen, adatokkal alátámasztva írta le az eseteket a volt adós.

A házkutatás ellen tett panaszokat elutasította az ügyészség. Horváth lapunknak elmondta, már akkor érzékelte, hogy a számítógépes adatlekérés irányában tapogatózik a hatóság.

Az idézésben szereplő információs rendszer vagy adat megsértése vétség akár 2 évi szabadságvesztéssel is sújtható. Igaz, korlátlanul enyhíthető is a büntetés, ám ez sem mentesíti az elmarasztalt vádlottat az alól, hogy bűnügyi nyilvántartásba vegyék és ettől kezdve büntetett előéletűnek számít. Horváth Andrást csütörtökön elkíséri a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje, Hüttl Tivadar is, aki már a 3 évvel ezelőtti ügyekben is képviselte.

Azért is érthetetlen az idézés, mert a kormányzat érdeke az volt, hogy a NAV-botrány körül nagy legyen a csönd és a kormánypárti média sem törte meg ezt a csendet. Ezzel az idézéssel most megtörik ez a hallgatás - említette a Népszavának Horváth András. A NAV egykori munkatársa elmondta azt is, hogy még van a tarsolyában a kormány számára néhány kellemetlen meglepetés. Korábban több ügyben tett feljelentést NAV-vezetőkkel szemben, ám egy kivételével megszüntették az eljárást.

A hatalom vele is példát akar statuálni, hogy aki a rendszer ellen szól, megütheti a bokáját - vélte Horváth. Úgy látja, az ő ügye is beleillik abba a sorba, amelyben a kormány szét akarja verni a szakszervezeteket, hiszen közvetve támadást indított a szakszervezeti tisztségviselők, illetve közvetlenül a civil szervezetek, a civil aktivisták ellen, a sajtó megszállásáról nem is szólva. Úgy tetszik, ezekben politikailag nem érez a hatalom semmilyen veszélyt, pedig itt is érheti a őket meglepetés - tette hozzá Horváth András.

Ma még csak a gyanúsítást közlik a két órás kihallgatás során, ha lesz vádemelés egyáltalán, arra csak később kerül sor, bár erről nyilván már megszületett a döntés - jegyezte meg Horváth. A bíróságban még bízik a NAV botrány kirobbantója, de ha magyar bíróságon mégis elmarasztalnák, akkor nemzetközi fórum elé viszi az ügyét.

Kórházba került George Bush

Publikálás dátuma
2017.01.18. 10:17
George Bush 2006-ban. FOTÓ: John Moore/Getty Images
Kórházba vitték idősebb George Bush volt amerikai elnököt - jelentette szerdán a KHOU houstoni televízió Bush hivatalának vezetőjére hivatkozva.

Jean Becker azt mondta, hogy a 92 éves politikust egy houstoni kórházba vitték, állapota stabil. Bush jól van, és várhatóan néhány napon belül hazaengedik. Azt nem közölte, hogy miért szállították kórházba, de helyi idő szerint szerda reggel bővebb tájékoztatást ígért.

George Herbert Walker Bush 1989 és 1993 között volt az Egyesült Államok 41-ik elnöke. Fia, George W. Bush volt az Egyesült Államok 43. elnöke. Az amerikai médiában a közelmúltban napvilágot láttak aggodalomra okot adó hírek idősebb Bush egészségi állapotáról. Pénteken lesz az Egyesült Államok 45. elnökének, Donald Trumpnak a beiktatási ünnepsége, amelyen jelen lesz több volt amerikai elnök is, de a híradások szerint az idősebb Bush várhatóan nem tud Washingtonba utazni.