Előfizetés

Kiosztotta Trumpot az amerikai külügyminiszter

Publikálás dátuma
2017.01.17. 09:02
John Kerry FOTÓ: Pool/Getty Images
John Kerry amerikai külügyminiszter egy televíziós interjúban bírálta Donald Trump megválasztott elnököt, és úgy vélte, helytelen, hogy Trump - ahogyan ő fogalmazott - "belelép" más országok politikájába. 

Az amerikai diplomácia leköszönő irányítója a CNN hírtelevízió nemzetközi kiadásának Londonban adott interjújában minősítette "helytelennek" Donald Trump megnyilvánulásait. 

John Kerry külön kiemelte a megválasztott elnök Angela Merkel német kancellár címére intézett kritikáját a menekültpolitika ügyében. "Úgy gondolom, nagyon óvatosnak kell lennünk, amikor azt sugalljuk, hogy Európa egyik legerősebb vezetője ilyen vagy olyan hibát követett el" - fogalmazott Kerry. 

Vasárnap egy londoni és egy német lapnak adott interjújában Donald Trump bírálta, hogy Merkel 2015-ben csaknem 900 ezer menedékkérőt fogadott be. "Nagyon katasztrofális hibát követett el, hogy befogadta az összes illegálisan érkezőt, bárhonnan is jöjjenek" - mondta Trump a német Bild című lapnak. 

Kerry ezzel ellentétben "különlegesen bátornak" nevezte Merkel döntését a migránsok befogadásáról. A tavalyi Brexit-népszavazás előtt egyébként Barack Obama elnök Londonban aktívan kampányolt a kilépés ellen, amiért Boris Johnson - aki azóta külügyminiszter lett -, nyilvánosan és élesen bírálta őt.

Obama felesége bebizonyította, hogy "feketének lenni nem teher"

Publikálás dátuma
2017.01.17. 08:59
FOTÓ: Jeff J Mitchell/Getty Images
Michelle-nek lenni címmel tizenhat ismert amerikai művész és közíró esszékötetet jelentetett meg a távozó amerikai first ladyről, Michelle Obamáról. 

A szerzők - köztük Ava DuVernay filmrendező, Marcus Samuelsson, New York egyik top-séfje, Jason Moran zongorista vagy Phillipa Soo színésznő, a Hamilton című musical egyik sztárja - nem Michelle Obama first ladyként nyújtott teljesítményét, kezdeményezéseit, eredményeit elemzi, hanem csak "sztorizik" a távozó elnök hitveséről.

Valamennyi szerző kiemeli, hogy Michelle Obama az első fekete first lady. A Princetonon és a Harvardon diplomát szerzett Michelle-t csodálattal vegyes tisztelettel emlegetik. Egyikük szerint bebizonyította, hogy "feketének lenni Amerikában nem teher", másikuk - Benilde Little írónő - azt meséli el, miért tört ki könnyekben, amikor meglátta az Obamáék 2009-es elnöki beiktatásáról készült fotókat. 

Brittney Cooper egyetemi tanár arról ír, hogy Michelle Obamának sikerült változtatnia a fekete amerikai anyákról kialakult sztereotípiákon, miszerint nem gondos anyák, és csak a segélyre koncentrálnak. 

Damon Young blogger azt írja, hogy Michelle Obama "hétköznapi fekete pipi", s arról értekezik, hogy a kisportolt first lady az a nő, akiben mindenki a testvérét és a nagynénjét láthatja, vagy akivel minden férfi randevúzni szeretne.

A szerzők szinte mindegyike kiemeli Michelle Obama "hétköznapiságát", azt, hogy két lábbal áll a földön, s nagy mértékben járult hozzá, hogy a Fehér Ház és az elnöki hivatal hiteles legyen az amerikaiak szemében. 

A könyv mostani megjelenése egyébként nem meglepő: Michelle Obama nagyon széles körben népszerű, és Donald Trump győzelme óta már azt is többen és többször szóba hozták, hogy neki kellene indulnia a következő elnökválasztáson. S bár a távozó first lady - aki az elnökválasztási kampány finisében nagyon aktívan részt vett - ezt határozottan elhárította, szívesen vállal nyilvános szerepléseket. Egymás után jelenik meg televíziós show-műsorokban, és róla is egymás után mutatnak be portréműsorokat.

Az FBI letartóztatta az orlandói ámokfutó özvegyét

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) letartóztatta annak az Omar Mateennek az özvegyét, aki tavaly nyáron az egyik orlandói melegbárban tömegmészárlást követett el. Az FBI közlése szerint az asszonynak köze volt a mészárláshoz.

Az FBI információját az MSNBC televízióban megerősítette Loretta Lynch szövetségi igazságügyi miniszter is. A 30 éves Noor Salman ellen az igazságügy akadályozása a vád, valamint az, hogy segítette férjét az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kezdeményezett kapcsolatfelvételi kísérletekben. Noor Mateent a kaliforniai San Francisco melletti otthonában tartóztatták le, s kedden már bíróság elé is kell állnia. 

Omar Mateen az Egyesült Államok történelmének egyik legvéresebb tömegmészárlását követte el tavaly júniusban a floridai Orlandó egyik éjszakai klubjában. A Pulse klub a helyi homoszexuálisok találkozóhelyeként volt ismert. A lövöldözéses merényletben negyvenkilencen haltak meg, és tucatnál is több volt a sebesült áldozat. A rendőrség három órán keresztül tartó akcióban agyonlőtte az afgán gyökerű Mateent, aki az akció közben azt hangoztatta, hogy hűségesküt tett az Iszlám Államnak. 

Felesége novemberben, a The New York Times című lapnak adott interjújában még azt mondta, hogy fogalma sem volt arról, mit tervez a férje, s arról panaszkodott, hogy a házasságuk éppen tönkrement, mert a férfi egyre erőszakosabb volt, őt is többször megverte. Az FBI munkatársainak a nyomozás során szintén azt vallotta, hogy nem tudott a merényletről, sőt az egész akció alatt, miközben telefonkapcsolatban volt a férjével, megpróbálta őt lebeszélni róla. 

A CBS televízió információi szerint az FBI úgy véli: Noor Salman tudott a készülő merényletről, de nem vette fel a kapcsolatot sem az FBI-jal, sem a helyi rendőrséggel, hogy megakadályozza. Az FBI a tömegmészárlást terrortámadásnak és gyűlöletből fakadó bűncselekménynek minősítette.

Kapcsolódó
Orlando - Felbukkant a tömeggyilkos férfi szeretője?