Áder húga Balog áldozata?

Publikálás dátuma
2017.01.17. 06:00
Pölöskei Gábornét messze üldözték az emberminisztériumtól FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY/KORMANY.HU
Sokkal inkább politikai, semmint szakmai háttere lehet az állami iskolafenntartó vezetőcseréjének. Lapunk értesülései szerint Pölöskei Gáborné elnök - aki Áder János köztársasági elnök húga is - távozása mögött Balog Zoltán miniszter áll, aki Pölöskeinén "vezeti le" csalódottságát, amiért a Fidesz elnöksége - és Orbán Viktor - nem őt, hanem Ádert támogatja a köztársasági elnöki posztra.

Nem szakmai szempontok alapján született döntés a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - januártól Klebelsberg Központ (KK) - eddigi vezetője, Pölöskei Gáborné leváltásáról - értesült lapunk. Az állami iskolafenntartó elnöki feladatait január 16-tól Solti Péter látja el, aki korábban intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztos volt. Pölöskeiné - aki Áder János köztársasági elnök húga - legfontosabb feladata az volt, hogy rendbe tegye a működési nehézségekkel küzdő és mind nagyobb adóssághalmazt maga előtt görgető szervezetet.

Munkájával Palkovics László oktatási államtitkár meg volt elégedve, az InfoRádiónak azt mondta, Pölöskeiné a rábízott feladatot "nagyon kiválóan teljesítette". Igaz, a Klik felgyülemlett adósságait sikerült konszolidálni, a szervezet felépítése is átalakult, a 198 tankerület 59-re redukálódott, a tankerületi központok nagyobb szabadságot kaptak a budapesti központtól. A sokszor problémás felelősségi viszonyokat úgy rendezték, hogy az eddig önkormányzati működtetésben lévő iskolákat teljesen államosították, mostantól a fenntartásért és a működtetésért is egyedül a KK felel. Hogy a szervezeti átalakítások mennyire működőképesek, majd csak a következő hónapokban dől el, annyi viszont biztos: Pölöskeiné minden kormányzati elvárásnak megfelelve vezényelte le azokat.

Ennek ellenére január elején az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben köszönte meg az elnök eddigi munkáját és bejelentették, hogy új vezetőt neveznek ki a KK élére. Pölöskeiné menesztését egyetlen szóval sem indokolták. Néhány nappal később, a köznevelési kerekasztal január 10-i ülése után Palkovics úgy nyilatkozott, a Klik-elnök megbízatása egy évre szólt, és az most lejárt, az új vezetőnek pedig az lesz a feladata, hogy "menedzserszemlélettel" végezze a feladatait - erre Solti Péter bizonyult alkalmasabbnak. Lapunk ugyanakkor Pölöskeiné köreit jól ismerő forrásból úgy értesült, a vezetőcserének sokkal inkább politikai, semmint szakmai háttere van. Informátorunk szerint Áder János húgának "kiűzetése" a KK-ból, sőt még az Emmiből is (mostantól a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára lesz) nem más, mint Balog Zoltán, az Emmi-t vezető miniszter "bosszúja", ami a kormánypártok köztársasági elnök jelöltjével - a megfelelő személy kiválasztásával - kapcsolatos vitára vezethető vissza.

Áder János köztársasági elnöki megbízatása májusban lejár. Tavaly arról szóltak a hírek, hogy Áder nem akar újrázni, illetve az államfőt jelölő Fidesz-elnökség nem őt támogatja, a helyét pedig Balog veheti át. Az Emmi-miniszter neve, mint lehetséges államfő már egy áprilisi kormányülésen is felmerült. Az azóta megszűnt Népszabadság ekkor azt írta: fideszes körökben is egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Orbán Viktor Balogot látná szívesen az államfői székben, Áder ugyanis "túlságosan önálló" köztársasági elnöknek bizonyult. Sokat elárult a KDNP-s Rubovszky György tavaly májusi "elszólása" is: Áder újrajelölését "a Viktor nem engedi meg". Orbán júniusban az Európa-bajnokságra is magával vitte Balogot, egyesek szerint kifejezetten azzal a szándékkal, hogy bemutassa a nemzetközi politikai és gazdasági elit néhány szereplőjének ("szokja a légkört") és felkészülhessen az új megbízatásra - erről a 444.hu írt miniszterelnökségi forrásokra hivatkozva.

Pölöskei Gábornét messze üldözték az emberminisztériumtól FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY/KORMANY.HU

Pölöskei Gábornét messze üldözték az emberminisztériumtól FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY/KORMANY.HU

Decemberben az ATV Szabad szemmel című műsorában Balog is elismerte, hogy már egyeztetett Orbánnal az államfő-jelölésről. Azt is elmondta, hogy az eddigi köztársasági elnökök közül Mádl Ferencet tekinti példaképének. Ugyanakkor a jelölés feszültségeket generált a Fideszben, Orbán pedig a december közepi brüsszeli uniós csúcs után már úgy nyilatkozott, Ádert nagyra értékeli, és "a komoly lehetőségek között van", hogy folytassa munkáját. A Fidesz vezetése karácsony előtt Dobogókőn folytatott megbeszélést, a miniszterelnök itt arra kérte fel a párt elnökségét, hogy ismét Ádert jelöljék köztársasági elnöknek - az elnökség egyhangúlag támogatta is a javaslatot.

Orbán tehát nem Balog javára döntött, ami - úgy tűnik - tüskét hagyott az Emmi-miniszterben. Informátorunk szerint csalódottságát Balog Áder húgán "vezeti le". Nem sokkal Orbán brüsszeli nyilatkozata után menesztette a Klik szakmai elnökhelyettesét, Magyar Zitát - információnk szerint Pölöskeiné tudta és beleegyezése nélkül. Ez azért különös, mert a szervezet működéséről szóló kormányrendelet szerint a szakmai elnökhelyettes kinevezéséről és felmentéséről nem a miniszter, hanem közvetlenül az elnök dönt. Az új szakmai elnökhelyettes pedig az a Hajnal Gabriella lett, aki korábban még "az asztal másik oldalán" ült: az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökeként élesen kritizálta a kormány oktatáspolitikáját és a Klik működését, továbbá tagja volt a Pedagógusok Sztrájkbizottságának.

Érdekes az is, hogy Palkovics államtitkár "menedzserszemléletű vezetés" kialakításával bízta meg az új elnököt, Solti Pétert, hiszen a tavalyi vezetőcserét (amikor Hanesz Józsefet váltotta Pölöskeiné) is épp azzal indokolták, hogy a Klik működésképtelensége mögött "menedzserhibák" állnak. Pölöskeiné maga is beszélt arról, hogy a Klikben és az oktatási intézményekben "menedzsment környezetet" hoznak létre. Palkovics azt is állította, hogy Pölöskeiné egy évre kapott megbízást, ám az valójában csak kilenc hónapot tett ki. Áder húgát tavaly március 1-jén nevezték ki határozott időre, kinevezését július elején december 31-ig meghosszabbították. Újabb felkérést nem kapott, ám mivel Solti Péter csak január közepén foglalta el a helyét, január 1. és 15. között megbízott elnökként irányította KK-t - ezt a KK közölte lapunk érdeklődésére.

Régi barátság
Áder és Orbán kapcsolata még a kollégiumi időkre megy vissza. A mai államfő ugyan nem szerepelt a Fidesz alapítói között, ám szeniorként a kezdetektől részt vett a párttá alakuló szervezet munkájában. 1990-ben és 1994-ben is ő volt az országgyűlési választásokon a párt kampányfőnöke, jó kapcsolatokat ápolt a megyei Fidesz-szervezetekkel. A '98-as választási siker után az Országgyűlés elnöke lett, vagyis Orbán mellett azt első fideszes közjogi méltóság. A 2002-es vereség után ugyancsak fontos szerep hárult rá: miután Orbán ekkor a polgári körök szervezésével volt elfoglalva és formális tisztséget nem vállalt, Pokorni Zoltán pedig édesapja ügynökmúltja miatt lemondott a Fidesz elnöki posztjáról, 2003 májusáig lényegében Áder vezette a Fideszt ügyvezető alelnökként. Első konfliktusai Orbánnal is ebből az időből származnak, a mai államfő nem értett egyet Orbán új, "szövetségi politikájával", a Fidesz polgári körök előtti megnyitásával. De ekkor még marad az első vonalban, frakcióvezetőként ebben a ciklusban ő jeleníti meg a Fideszt. Az újabb, 2006-os vereség után azonban nem fogadja el ugyanezt a tisztséget, kapcsolata Orbánnal pedig megromlik. 2006 nyarán a Magyar Nemzet Áder nevét is említve nekimegy Schmitt Máriának, illetve Pokorninak, mondván: új jobboldali pártot szerveznek Orbán nélkül. Emiatt pert is indít és nyer a lap ellen, s önként a háttérbe vonul. Innen csak akkor bújik elő, amikor - meglepetésre - bejelenti: indul a 2009-es európai parlamenti képviselőválasztáson. A Fidesz listájáról mandátumot is szerez, s innen hívja vissza - állítólag a mai helyzethez hasonlóan épp Kövér László instrukciójára - Orbán államfőnek, a plágiumbotrányába belebukott Schmitt Pál helyére.

Szerző

Hideg lesz gyenge havazással, széllel

Publikálás dátuma
2017.01.16. 22:21
FOTÓ: Thinkstock
Kedden eleinte még délen, délnyugaton számíthatunk hószállingózásra, gyenge havazásra, másutt hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, hosszabb napos időszakok elsősorban északon, északkeleten lehetnek.

Többfelé élénk, erős lesz az északi, északkeleti szél. Hajnalban -3 és -11 fok között alakul a hőmérséklet, de a havas északi völgyekben akár -15 fokot is mérhetünk, délután pedig -3, +2 fok valószínű.

Szerző

Törőcsik Marinak le kellett mondania minden előadását

Publikálás dátuma
2017.01.16. 22:14
Törőcsik Mari egy forgatáson FOTÓ: Vajda József
Egyelőre nem tudni, mitől, de Törőcsik Mari nagyon lebetegedett, állapota annyira leromlott, hogy az előadásait is le kellett mondania. Erről a Nemzeti Színház számolt be Facebook-oldalán.

A színház közleménye szerint a nemzet színészének most nagyon sok pihenésre van szüksége. Még nem tudni, mikor tud újra színpadra állni, de a színház folyamatosan kapcsolatban áll vele. Törőcsik Mari az utóbbi időkben többször is kórházi kezelésre szorult.

Szerző