Elismerték, a kannabisz eredményes gyógymód

Publikálás dátuma
2017.01.17. 06:16
Illusztráció: Thinkstock
Az Amerikai Tudományos Akadémia most publikált jelentése meggyőző bizonyítékokat talált arra, hogy a kannabisz eredményesen alkalmazható gyógyszerként.

A kétezer munkatársat számoló Amerikai Tudományos Akadémia tudományos és technika kérdésekben nyújt tanácsot az amerikai szövetségi kormánynak. Az USA szövetségi kormánya a nemzetközi drogpolitika egyik legbefolyásosabb alakítója, ezért kiemelt fontosságú, hogy felkarolja a gyógyászati marihuána ügyét.

Jelenleg az amerikai államok felében érhető el kannabisz orvosi célra, de a szabályozás államonként eltérő, így különböző betegségek esetén és különböző formákban írható fel a kannabisz.

A több mint 10 000 kutatás áttekintésén alapuló NAS jelentés nem minden egészségügyi állapot esetén látta bizonyítottnak a kannabisz jótékony hatásait. Kiemelte viszont a krónikus fájdalmat, a sclerosis multiplex okozta izomgörcsöket, valamint a kemoterápiával járó hányingert és hányást, melyek kezelésében a kannabisz alkalmazása bizonyítottan eredményes. Ezek pedig éppen azok az egészségügyi állapotok, melyekre akár a magyar betegek is igényelhetnek kannabiszt vagy a hatóanyagaiból készült gyógyszereket.

A szervezet „Hogyan igényelhetsz gyógyászati kannabiszt?” című kiadványában elolvasható a kannabisz mint gyógyszer igénylésének menete. A három felsorolt tünet közül kettő esetben lehetőség nyílik Európai Unióban törzskönyvezett gyógyszer igénylésére: a sclerosis multiplex betegséggel járó izomgörcsök kezelésére, valamint a kemoterápiát kísérő hányinger és hányás enyhítésére.

Szerző

Jönnek a vakcinák

Publikálás dátuma
2017.01.16. 06:19
Illusztráció: Thinkstock
A héten megoldódik a fertőző agyhártyagyulladás megelőzésére kifejlesztett meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség – közölte weblapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az intézet által megkeresett gyógyszerforgalmazók külföldi forrásból szerzik be a szükséges mennyiségű vakcinát. Az agyhártyagyulladással kapcsolatos hírek miatt sokszorosára növekedett a kereslet az oltóanyagok iránt, noha az ÁNTSZ több alkalommal is felhívta a figyelmet: nincs járvány.

Szerző

Kiderítették, hogy a stressz milyen súlyos hatással van az agyra

Publikálás dátuma
2017.01.12. 15:37
Illusztráció: Thinkstock
Az állandó stressz hatása az agy mélyen fekvő régiójára kulcsszerepet játszik a szívinfarktus megnövekedett kockázatában - tárták fel amerikai kutatók a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

 A szakemberek úgy vélik, hogy a stressz ugyanolyan fontos tényező lehet, mint a dohányzás és a magas vérnyomás, és az érintett betegeknek segíteni kell stresszoldásban. Az érzelmi stresszről régóta köztudott, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ám kevésbé volt ismert, hogy ez milyen úton megy végbe.

A Harvard Egyetem orvostudományi karának kutatócsoportja kimutatta az érzelmek feldolgozásában elsődleges szerepet játszó agyrégió, az amigdala fokozott tevékenységét, ami segít megmagyarázni a kapcsolatot a szív- és érrendszeri betegségekkel.

A szakemberek úgy vélik, az amigdala jelzi a csontvelőnek, hogy több fehérvérsejtet termeljen, ami hatással van az artériákra, gyulladást okoz bennük. Ez okozhat szívinfarktust, az angina pectorisnak nevezett mellkasi fájdalmat vagy stroke-ot. Stresszes állapotban az agy ezen területe jól jelezheti szív- és érrendszeri események bekövetkezését.

A kutatók két különböző tanulmányból vonták le következtetéseiket. Az első 293 beteg agytevékenységét vizsgálta, továbbá a csontvelőt, a lépet és érrendszerüket. Négy éven át követték a pácienseket, hogy kiderítsék, kifejlődött-e szív- és érrendszeri betegség.

Ezen időszak alatt 22 betegnél találtak ilyen betegségeket, és ők voltak azok, akiknél az amigdala fokozott tevékenységét mutatták ki - ismertette a tanulmányt a BBC honlapja. A második kisméretű kutatás során 13 betegnél kutatták a stressz szintje és a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok közötti kapcsolatot.

Kiderítették, hogy akiknek a legmagasabb volt a stressz-szintjük, azoknál volt a legintenzívebb az amigdala tevékenysége, valamint a vérben és az artériákban több bizonyítékot találtak a gyulladásra.

Ahmed Tawakol, a kutatás vezetője elmondta: "Eredményeink páratlan betekintést nyújtanak abba, miként vezet el a stressz szív- és érrendszeri betegségekhez. Ennek alapján a stresszoldás olyan előnyökkel járhat, amelyek túlmutatnak a lelki egészség javításán."

Az amigdala mandulaformájú neuroncsoportokból áll, amelyek mélyen az agy halántéklebenyének középső részében találhatók. Az amigdala embernél is, állatnál is fontos szerepet játszik a félelemre és az örömre adott válaszban. A szakemberek hangsúlyozták, hogy kutatásaikat folytatni kell ahhoz, hogy az eredményeket megerősítsék.

Szerző