Előfizetés

Jöhet az eseti matrica?

Elképzelhetőnek tartja Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a használatarányos útdíj bevezetését abban az esetben, ha az eseti matrica bevezetéséhez tömeges igény jelentkezik - írja a napi.hu. 

A mostani legolcsóbb, heti (tíznapos) matricával szemben vélhetően sokan választanák az egyszeri használati díjat. Egyébként jelenleg is létezik már használattal arányos útdíj, de csak a teherautósoknál. Az esetleges új tarifák meghatározásánál figyelni kell arra, hogy a bevezetésével a nem útdíjköteles utakon ne növekedjen meg a forgalom, de a jelenleg sokat autózóknál se szaladjanak el jelentősen az úthasználati költségek.

Átmeneti megoldást jelenthetne – vetik fel a cikkben – egy speciális, virtuális matrica, amely rokona lehetne a ma létező 10 napos vagy a havi autópályadíjaknak. A megoldás lényege az lenne, hogy mondjuk, egy ötnapos használat annyiba kerülne, mint a mostani tíznapos jogosultság, de a használó által meghatározott öt napon lenne érvényes bizonyos határidőn belül.

Szabadfogas után Szabadkonyha

Publikálás dátuma
2017.01.17. 06:14
Az akció pár nap alatt öltött országos méretet FOTÓ: MTI/BODNÁR BOGLÁRKA
Újabb akcióval rukkoltak elő a nagy sikerű Szabadfogas mozgalom megálmodói. A Gerlóczy Zsigmond zongorista-zeneszerző kezdeményezésére indult, Facebookon szerveződő mozgalom alig néhány nap alatt vált országos méretűvé, s jutott el több tízezer kabát a rászorulókhoz. A Szabadfogas lényege a közterekre kitett fogasokon fellelhető felhívásban megfogható: „ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha segíteni akarsz, tegyél ide egyet!” Most valami hasonlót terveznek, csak élelmiszerrel.

Gerlóczy erről szóló bejegyzésében egyrészt köszönetet mondott a kabátokat gyűjtő vagy a gyűjtést segítő civileknek, mondván: „elültették a magot a magyar társadalomban, most már ápolni is kell, hogy idővel virágok nyíljanak belőle, és virágoskertté váljon az ország”. Az ötletet továbbgondolva újabb célt tűzött ki: „most, hogy felöltözni látszik az ország, itt az ideje, hogy jól is lakjon”. Felidézte, hogy hazánkban több százezer gyermek éhezik, ezért hirdette meg a Szabadkonyhát.

Az új kezdeményezés lényege, hogy ha valaki többet főzött vagy vásárolt a kelleténél, és a felesleget nem szeretné kidobni, az tegye dobozba, írja rá, hogy mikor készült, mit tartalmaz, és vigye el a legközelebbi szabad fogashoz. „Így eljuthat azokhoz, akik más úton-módon nem juthatnak főtt ételhez – vagy ételhez egyáltalán” – írta. Hasonlóra biztatta az éttermeket is, ahol köztudottan nagyon sok adag étel landol a kukában a nap végén. Gerlóczy egy Újlipótvárosban látott példa alapján indította a kezdeményezést. A XIII. kerület e részén valaki egy kukára tett ki két doboz burgonyapürét azzal a felirattal, hogy frissen készült, csak sok lett.

Ami pedig a Szabadfogas szerveződést illeti: az itthon is népszerű kezdeményezés immár az egész Kárpát-medencében megjelent. A Szabadfogas-térkép készítője, Gerner Péter arról adott hírt, hogy a 112 hazai település 242 helyszíne mellett immár Erdélyben, Bécsben, Szlovákiában és a Vajdaságban is vannak fogasok.

Gerlóczy korábban arról beszélt, hogy a rekord hideg valóban előhívta az emberekből a szolidaritást, és a lopások ellenére a senki által sem őrzött kabátok 90 százaléka eljutott a rászorulókhoz. Közölte, tavasszal sem állítják le a kezdeményezéseiket. A Szabadfogas mellett most egy Facebook-oldalt is készítettek, hogy ott koordinálják a hideg időjárás elmúltával indítandó akcióikat.

Ők is segítettek
A bringás ételosztásairól is ismert Budapest Bike Maffia (BBM) nevű civil szervezet a hátrányos helyzetű gyerekeket és fiatalokat támogató Age of Hope Alapítvánnyal közösen, múlt hét pénteken tett közzé egy felhívást a Facebookon, amelyben a budapestiek segítségét kérték a brutális lehűlés miatt.
A felhívásra több százan mozdultak meg, a segíteni akarók rengeteg adományt – ételt, hálózsákokat, meleg takarókat – ajánlottak fel az utcán fagyoskodó hajléktalan embereknek. A BBM főhadiszállásán egyszerre nyolcvan-száz önkéntes készítette a szendvicseket. Az aktivisták kisbusszal járták a várost, és meleg ételt, szendvicseket, takarókat, hálózsákokat osztottak a rászorulóknak.

Elkerülnék az ötkarikás korrupciót - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.01.17. 06:13
A labdarúgótorna mérkőzéseinek helyet adó Puskás Ferenc Stadion (hátul középen), a kosárlabda-mérkőzések helyszíne a Papp László
Csütörtökön kezdi az aláírásgyűjtést a Momentum Egyesület a 2024-re tervezett budapesti olimpia megrendezése ellen. Az eddig ismeretlen, ám hosszútávú politikai célokat is megfogalmazott szervezet azért kezdeményezett helyi népszavazást, mert úgy gondolják, hogy a stadionoknál fontosabb ügyekre kellene költeni az adóforintokat. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 A Momentumnak csütörtöktől kezdve 30 napja lesz arra, hogy összegyűjtsenek 138 ezer budapesti aláírást a kérdésre: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

A Momentum Mozgalom NOlimpia elnevezésű kampánya nemcsak a 2024-es sportesemény megrendezését akarja ellehetetleníteni, hanem az egész Orbán-rendszer kritikáját is be akarja mutatni. A gyűjtésben az LMP és az Együtt is segít, ám a Momentum vezetői állították: ez ettől függetlenül egy politikai pártoktól független kezdeményezés marad, de ebben az adott ügyben elfogadják a segítséget a szükséges aláírások összegyűjtése érdekében.

Néhány napja egyébként az MSZP is beállt az olimpia-ügyben rendezendő népszavazás mögé, noha a legnagyobb ellenzéki párt nem is helyi, országos referendumot akarna, hogy megakadályozzák az ötkarikás korrupciót. „Az embereknek dönteniük kell, akarják-e, hogy Budapest rendezze a 2024-es ötkarikás játékokat" - nyilatkozta a Hír Tv-nek Molnár Gyula. A pártelnök ugyanakkor úgy látja, a jelenlegi közállapotok mellett Magyarországon kockázatos olimpiát rendezni.

Horváth Csaba, a párt fővárosi politikusa mindezt lapunknak azzal egészítette ki: álláspontjuk szerint a Fidesz csupán rövidtávú politikai haszonszerzés érdekében indított olimpiai pályázati kampányt, ezzel előre „témát és tőkét" adva a 2018-as választási felkészülésének. Horváth szerint ugyanis már a vizes világbajnokság előkészületei, ahol megduplázódtak az egyébként is horribilis költségek - legutóbb tegnap kapott újabb egymilliárd forintot a beruházás -, bemutathatta a választópolgároknak, mire szolgál a Fidesz számára egy ilyen projekt: a lopásra. „Ha tisztességesek lennének a szándékaik, kikérnék a választók véleményét az ügyben, mi pedig minden módon ezt szorgalmazzuk: döntsenek az emberek" - fogalmazott Horváth.