Előfizetés

Vérellátó: nem kell műtéteket elhalasztani

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleményben reagált Szabó Tímea sajtótájékoztatójára, amelyen a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a vérellátás problémáiról, több mint 30 százalékos vérhiányról beszélt.

Az OVSZ szerint Szabó Tímea állítása, mely szerint a Péterfy Sándor utcai, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti kórházban a nem életmentő műtéteket csak akkor hajtják végre, ha a beteg, vagy annak hozzátartozói gondoskodnak a beavatkozáshoz szükséges vérről, minden alapot nélkülöz. Létezik az ún. irányított véradás lehetősége, amely jogszabályilag is megengedett, Európában és Magyarországon is elfogadott vérgyűjtési forma. A hozzátartozók ezzel támogathatják a vérellátást, de ez nem előfeltétele a transzfúziónak. 2016-ban mintegy 15 ezer egység vért gyűjtött ilyen formában az Országos Vérellátó Szolgálat, ugyanakkor a véradások száma meghaladta a 400 ezret - olvasható a közleményben.

A politikus több mint harminc százalékos vérhiányról is beszélt. Az OVSZ szerint a jelenlegi vérkészlet a több éves januári átlagnak felel meg, soha nem marad el sürgős beavatkozás, és nem kell szervátültetést elhalasztani vérhiány miatt.

Az is felmerült, hogy a kormányzat felelőtlenül sok engedélyt adott ki a vérplazma levételére alkalmas állomások működtetésére. Ezeken az állomásokon fizetnek a vérplazmáért, míg a véradás ingyenes. Az OVSZ azt állítja, hogy az elmúlt években semmilyen jogszabályi változás nem történt, mely megkönnyítette volna a plazmagyűjtő állomások működését, sőt ezzel ellentétben több olyan rendeletmódosítás történt, mely a biztonságos vérellátás érdekeit szem előtt tartva szigorította a plazmagyűjtés lehetőségeit. Jelenleg a Magyarországon működő plazmagyűjtő állomások száma európai viszonylatban átlagosnak mondható.

"Végezetül szeretnénk kiemelni, hogy a vérkészlet biztosítása, és a vérellátás biztonságának garantálása olyan terület, mely nem lehet politikai játszmák színtere." - zárul az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye.

Meglepően nyilatkozott a világ legjobban kereső focistája

Publikálás dátuma
2017.01.16. 09:28
FOTÓ: Maurizio Lagana/Getty Images
Meglepő kijelentéssel állt elő Carlos Tévez, aki a világ legjobban kereső játékosa lett azt követően, hogy nemrégiben leigazolta a Sanghaj Senhua. Megjegyzése pedig egyértelmű jele annak, micsoda pénzszórásnak lehetünk tanúi a kínai klubok részéről. 

Tévez, aki korábban egy sor neves klubnál megfordult, köztük a Manchester Unitednél, a Manchester Citynél, a Juventusnál, elismerte, azért igazolt az ázsiai bajnokságba, mert fizikailag már nem állt készen arra, hogy a legjobbat nyújtsa az argentin Boca Juniors együttesénél. „Száz százalékos erőbedobásra kell késznek lennem a Bocában, hiszen ez a legkedvesebb klub számomra. Meg kellett azonban állapítanom azt, hogy fizikailag nem tudom a maximumot nyújtani, ezért fogadtam el a kínai ajánlatot”. Mint mondta, egy 38 millió eurós szerződésre amúgy sem érdemes csak úgy nemet mondani.

Tévez azt állította az argentin klub szurkolóinak, hogy valójában nem a pénz miatt hagyta el a Boca Juniorst. Az együttes szurkolói valóságos sokként élték meg a korábbi argentin válogatott távozását. „32 éves vagyok, idősnek érzem magam. A Boca az egyedüli klub számomra, s biztos vagyok abban, hogy visszatérek még ide” – fejtette ki. 

Megszakadt a Real nagy sorozata

R.T.
Publikálás dátuma
2017.01.16. 09:21
Zinédine Zidane FOTÓ: Getty Images
Egyszer minden sorozat véget ér. Ez lehet a mottója a Real Madrid Sevillában elszenvedett vereségének. Zinédine Zidane együttese 40 találkozó után szenvedett vereséget. A sors fintoraként ezt a rekordit éppen az andalúziaiak otthonában állította fel a királyi gárda, a csütörtök esti Király-kupa mérkőzésen.

Drámai találkozót vívtak vasárnap este Sevillában. Sokáig ráadásul úgy tűnt, hogy a Real 41 találkozóra is kiterjeszti félelmetes sorozatát, hiszen a 67. percben Cristiano Ronaldo büntetőből szerezte meg a vezetést a vendégcsapat számára. Már úgy látszott, sikerül elorozni a három pontot Andalúzia székhelyéről, amikor Sergio Ramos öngóljával egyenlítettek a hazaiak. Bár a spanyol válogatott védője a Real egyik jelképe, sokan már nem is emlékeznek rá, hogy a Sevilla ifijében edződött, s 2004-2005 között egy évig az andalúziaiaknál játszott, ebben az évben írt alá a fővárosiakhoz. Azóta is kifütyülik őt a Sevilla szurkolói. A balszerencse azonban ezzel még nem ért véget a madridiak számára: a 92. percben Jovetic megszerezte a hazaiak győztes találatát. Bár a Real az utolsó percekben szerzett találatok nagymesterének számít, most épp az ellenfél szerzett sorsdöntő gólt.

Ez azt is jelenti, hogy a Real Madrid előnye már csak egyetlen pont a Sevillával szemben, igaz, egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Az FC Barcelonát pedig két ponttal előzi meg. A Real ezzel lemarad a világrekordról, amely 46 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot jelentett volna. A mostani szériában 30 győzelemnek örülhettek a madridi szurkolók, s 10 döntetlent játszott a csapat, amely a mostanit megelúőzúő

Zinédine Zidane, a Real trénere a meccs után elmondta, az utolsó öt percre túlságosan is nyugodttá váltak, s ez már éppen elég volt ahhoz, hogy kiengedjék a győzelmet a kezükből. „Nehéz tudomásul venni, hogy alakult a találkozó a mi szempontunkból, de hát ilyen a labdarúgás” – fejtette ki. Mint mondta, a vereséget motivációként kell felhasználni a következő mérkőzésre. „Mindig is azt mondtam, hogy kemény szezonra számíthatunk. Balszerencsénk volt az öngóllal, de ez előfordulhat a fociban. Így is nagyon büszke vagyok a játékosaimra” – fejtette ki az egykori francia aranylabdás. Hozzátette, a Sevilla megmutatta, hogy számolni kell vele a végelszámolásnál.

Bár ennek a rekordnak most aligha örül Cristiano Ronaldo, egy csúcsot azért beállított a portugál. Összesen 56 büntetőt értékesített a spanyol labdarúgó bajnokságban, ezzel beállította a mexikói gólvágó, Hugo Sánchez csúcsát. Amikor a 67. percben értékesítette a 11-est, aligha gondolták sokan, hogy éppen ezen a mérkőzésen szakad majd meg a madridiak sorozata.

A Sevilla mindenesetre bámulatosan szerepel a bajnokságban. Ez azért is némi meglepetés, mert sokan temették az andalúziaiakat, miután elhagyta az együttest Unai Emery, aki sorban három Európa-liga győzelemre vezényelte a gárdát. Ehhez képest Emery szenved új együttesénél, a Paris Saint-Germainnél, miközben a Sevilla a bajnokságban jobban szerepel, mint valaha. Az együttes versenyben van a bajnoki címért. Az argentin tréner, Jorge Sampaoli szinte pillanatok alatt épített ütőképes gárdát. Nem meglepő, hogy ezért hírek szerint az ő neve is szóba került az FC Barcelonánál, amely mostanság kiszámíthatatlanul szerepel.

A Sevilla egy ízben már megnyerte a bajnokságot, ám erre legfeljebb csak a legidősebb szurkolók emlékezhetnek: az 1945-1946-os szezonban végzett a tabella élén a dél-spanyolországi csapat. A kupagyőzelem már többször is összejött, 1935-ben, 1939-ben, 1948-ban, 2007-ben és 2010-ben. 2007-ben pedig a spanyol szuperkupát is megnyerte a csapat. Sampaoli reményét fejezte ki, hogy továbbra is képesek lesznek ebben a formában játszani. „Megérdemelten nyertünk” – fejtette ki a tréner. „Ha képesek vagyunk felnőni a legjobb csapatok szintjére, akkor valóban nagy dolgokat tudunk véghezvinni” – fejtette ki. Úgy vélte, mind csütörtökön, a kupameccs visszavágóján, mind pedig a bajnokin a Real Madrid fölé nőttek.”