Rászálltak a hackerek Oroszországra - állítják Moszkvában

Jelentősen megnövekedett az orosz informatikai rendszerek elleni támadások száma - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára a Rosszijszakaja Gazeta című kormánylapnak adott interjújában.

"Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy jelentősen megnövekedett azoknak a kísérleteknek a száma, amelyek során külső erők kárt akartak okozni orosz informatikai rendszerekben" - jelentette ki Patrusev a TASZSZ hírügynökség által vasárnap ismertetett, a kormánylap által hétfőn leközlendő nyilatkozatában.

A politikus szerint mind a hackertámadások, mind a személyi adatok törvénytelen megszerzésére irányuló kísérletek elszaporodtak. Mint mondta, ezekhez a nemzetközi üzemeltetőket és szolgáltatókat is felhasználják és az alkalmazott módszerek folyamatosan fejlődnek.

"Barack Obama kormánya alaptalanul gyanúsítja Oroszországot hackertámadásokkal és tudatosan figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a fő internetszerverek az Egyesült Államok területén találhatók, és ezeket Washington hírszerzési, valamint egyéb olyan célokra használja fel, amelyek a dominanciája megőrzését szolgálják a világban" - mondta.

Patrusev szerint Oroszországnak adatok állnak rendelkezésére arról, hogy egyes országok, valamint befolyásos külföldi és transznacionális vállalatok együttműködnek a terroristákkal. Ezek egyebek között olajat és más nyersanyagot vásárolnak tőlük, valamint a terroristák beleegyezésével gyártatnak és szállítanak árucikkeket az általuk ellenőrzött területeken.

"Ennek véget vetni kivétel nélkül minden olyan ország feladata, amely kijelentette, hogy szembeszáll a terrorizmussal" - nyilatkozott az orosz biztonsági tanács elnöke, de nem nevezte meg az általa meggyanúsított kormányokat és cégeket.

Sajnálkozását fejezte ki, hogy az Obama-kormány csak szavakban és nem tettekben működött együtt Oroszországgal a terrorizmus elleni küzdelemben és reményét fejezte ki, hogy ezen a téren 2017-ben konstruktív kapcsolatok jönnek majd létre Moszkva és Washington között. Kifogásolta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában sem jött létre aktív összefogás az Iszlám Állam és más terrorszerveztek ellen.

Szerző

Moszkva a Nyugat megosztásán dolgozik

Oroszország évek óta törekszik a közvélemény és a politikai viták befolyásolására az Európai Unió országaiban, és igyekszik éket verni Európa és az Egyesült Államok közé - állapították meg német nemzetbiztonsági szolgálatok a Der Spiegel című német hírmagazin értesülése szerint.

A hetilap a hétvégi számában azt írta, hogy elkészült a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) pszichológiai műveletek (PsyOps) nevű közös kutatócsoportjának Oroszországgal foglalkozó jelentése, amelyben az áll, hogy a moszkvai vezetés évek óta törekedik a Nyugat megosztására.

A külföldi hírszerzést végző BND és a belső elhárításért felelős BfV jelentése szerint az orosz vezetés szisztematikusan igyekszik kiélezni a társadalmi konfliktusokat, és törekszik a transzatlanti szövetség megkérdőjelezésére, Európa és az Egyesült Államok kapcsolatának gyengítésére.

A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancellári hivatal egy sor propagandakampány és kibertámadás után, tavaly bízta meg a BND-t és a BfV-t annak kiderítésével, hogy az orosz szolgálatok indítottak-e német vonatkozású, az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB gyakorlatát idéző úgynevezett aktív intézkedésekből álló programot, magyarul törekednek-e a német politikai viták és a közvélemény befolyásolására.

A Der Spiegel szerint a szövetségi kormányban még mérlegelik, hogy nyilvánosságra hozzák-e a nemzetbiztonsági szolgálatok jelentését.

Heiko Maas igazságügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban mindezzel összefüggésben kiemelte: a berlini vezetésben senkinek sincsenek kételyei azzal kapcsolatban, hogy lehetnek olyan szereplők, akik élni kívánnak a manipuláció lehetőségeivel az idei szövetségi parlamenti (Bundestag) választás kampányában, "legyen szó célzott dezinformációs kampányokról, hamis hírek terjesztéséről vagy a viták másmilyen befolyásolásáról".

Támadásokat már régóta nemcsak "robbanóövvel lehet végrehajtani, hanem bitekkel és bájtokkal is", a kormány éppen ezért épít fel egy kiber-elhárítási központot - mondta a miniszter a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet fellépni az olyan dezinformációs kampányokkal szemben, mint a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételével folytatott tavalyi, úgynevezett Lisa-ügy - amely egy orosz származású berlini lányról szólt, akit a hamisnak bizonyult állítások szerint menedékkérők elraboltak és megerőszakoltak -, a német igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a félrevezető információkat "helyre kell tenni" és meg kell próbálni megállítani a kampányokat, mert "a hamis hírek veszélyeztetik vitakultúránkat", és a jogállam intézményeinek is lépniük kell, ha rágalmazásról és becsületsértésről van szó.

Szerző

Helyreállt a közlekedés Kárpátalja útjain

Helyreállt a közlekedés vasárnapra Kárpátalja útjain az után, hogy egy nappal korábban az erős havazás és viharos szél miatt leállították a kamionforgalmat az ukrajnai megye egész területén, de továbbra is szünetel az áramszolgáltatás 16 településen.

Kárpátalja fontosabb útjain normális rendben zajlik a közlekedés és akadálytalan a gépkocsiforgalom a Kárpátok négy hágóján, közülük kettőt megnyitottak a kamionok előtt is. Azonban a hideg miatt sok út jeges, nehéz közlekedni rajtuk, ezért a megyei hatóságok arra kérik az autósokat, hogy vezessenek nagyon óvatosan, és ha tehetik, ne induljanak útnak - írta Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója Moskal.in.ua személyes honlapján.

A megyevezető arról is tájékoztatott, hogy vasárnap délelőtt négy járás nyolc településén teljesen, további nyolc esetében részben szünetel az áramszolgáltatás. Hozzátette az elektromos művek hibaelhárítói dolgoznak a szombati hóesés okozta károk helyreállításán, amelyet a nap végére mindenütt be kell fejezniük.

Hennagyij Moszkal közlése szerint hat magashegyi települést továbbra is hó zár el a külvilágtól a Vereckei-hágó közelében. Az úttorlaszokat lánctalpasok segítségével még vasárnap megszüntetik - írta honlapján Kárpátalja kormányzója.

Szerző