Sérült, beteg birkózók

A jelenlegi két legjobb magyar női birkózó, Sastin Marianna és Barka Emese nem tud együtt készülni a válogatott többi tagjával, mivel előbbi sérüléssel, utóbbi pedig betegséggel küzd.

Gulyás István szövetségi kapitány arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2013-as világbajnok Sastinnak levált a porc a térdében, ami nem új keletű probléma. A szakvezető mindehhez hozzátette, hogy a műtétre pénteken kerül sor, melyet követően legalább hat hét pihenő vár a Vasas sportolójára.

Sastin Marianna a májusi Európa-bajnokságon biztosan nem indul - mondta a szakember. Március vége felé kezdheti majd el a munkát, felesleges lenne kockáztatni a szereplését a kontinensviadalon - tette hozzá.

A nem olimpiai súlycsoportok decemberi, budapesti vb-jén bronzérmes, Európa Játékok-győztes Barka lázas betegséggel küszködik. Esetében gondot okozott, hogy sokáig az orvosok sem tudták megmondani, mi okozza a problémát.

„Most találtak valamit a tüdején, s antibiotikumos kezelést írtak elő a számára. Abban állapodtunk meg, hogy teljes pihenőt tart, szedi a gyógyszert és kipiheni magát" - mondta másik húzóemberéről Gulyás István.

A szintén stabil válogatottnak számító Dénes Mercédesz ugyancsak műtét előtt áll. Neki a vállával vannak gondjai, az operáció márciusban lesz. Gulyás István információi szerint amennyiben Dénes vállát csak ki kell tisztítani, akkor a beavatkozás után hat hét a felépülési idő, ám ha egyéb helyreállításra is szüksége lesz, akkor fél év kényszerpihenő is várhat rá.

Szerző

Fucsovics Márton váratlan kiesése

Publikálás dátuma
2017.01.12. 06:52
Kellemetlen vereség lett a vége FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LUCAS DAWSON
Váratlan és felettébb kínos vereséget szenvedett Fucsovics Márton a hazai közönség előtt szereplő Bradley Mousleytől az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjének első fordulójában.

A verseny honlapja szerint a világranglistán 163. magyar játékos szerdán 1:3-ról fordítva hozta az első szettet az ATP-rangsor 528. helyén álló riválisa ellen, aki viszont 6:0-ra nyerte a folytatást. A harmadik szettben a szabadkártyával indult Mousley 5:4-nél a mérkőzés megnyeréséért adogatott, és első meccslabdáját értékesítette.

A 24 éves Fucsovics a tavalyi US Openen került fel először a kvalifikációból egy Grand Slam-torna főtáblájára. A selejtező másik magyarja, Gálfi Dalma csütörtökön kezdi meg szereplését Melbourne-ben.

Alanyi jogon magyar részről csak Babos Tímea kapott helyet az Australian Open főtábláján, ő először vág neki kiemeltként a viadalnak.

Szerző

Legjobbakat választanak

Publikálás dátuma
2017.01.12. 06:51
Hosszú Katinka tavaly nyert a nők között, idén is esélyes az „év legjobb női sportolója” címre FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A győzteseket csütörtök este, a Nemzeti Színházban sorra kerülő M4 Sport – Év sportolója gálán hirdetik ki. Hosszú Katinka ötödik alkalommal, Szilágyi Áron pedig először nyerheti el a rangos elismerést.

A sportújságírók immáron 59. alkalommal szavaztak az év sportolóira, ezúttal összesen kilenc kategóriában adhatták le voksaikat. Az est folyamán az év férfi és női sportolója, csapata, edzője, labdarúgója, valamint a fogyatékos sportban az év női és férfi sportolója, csapata, fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője kategóriákban hirdetnek győztest az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2016 esemény keretében.

Az Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöksége a paralimpiai bizottság vezetésével karöltve minden kategóriában tízes jelöltlistát állított össze, s a sportújságírók a szervezet honlapján voksolhattak, ezt követően pedig szűkült a jelöltek köre.

Szöllősi György MSÚSZ elnöke sajtótájékoztatón jelentette be az egyes kategóriák versenyben maradt három-három jelöltjének nevét, s elmondta, csúcsot jelentő 370 voks alapján alakult ki a sorrend. A férfiaknál Szilágyi Áron, Cseh László és Imre Géza, a nőknél Hosszú Katinka mellett Kozák Danuta és Szász Emese került be a legjobb három közé.

Az év legjobb edzője Dárdai Pál, Kulcsár Győző és Shane Tusup közül kerül ki, míg az év csapata a labdarúgó-válogatott, illetve a női kajakkettes vagy kajaknégyes lehet. Az év labdarúgója címre Gera Zoltán, Király Gábor és Nagy Ádám pályázik.

„Mindenki összefogott, aki a magyar sportban számít. Az idei gála a 2024-es olimpiai pályázat ügyének alárendelve zajlik, mindenki kötelességének érzi a részvételt, és ez nagyon jó érzés, hiszen közös vágyunk az olimpia megrendezése" - fejtette ki Szöllősi.

Elmondta, külföldről díjátadónak érkezik többek között Novák Károly Eduárd csíkszeredai paralimpiai bajnok, Claude Makelele világbajnoki ezüstérmes, Bajnokok Ligája-győztes labdarúgó, valamint Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) elnöke.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a gála kreatív producere kiemelte, nagyszabású show-ra számíthat a 650 jelenlévő és az M4 Sportot néző közönség. „Minden produkció, amit a gálán fognak látni, élő és kifejezetten erre a gálára készülő műsorszám lesz. Speciális összművészeti produkciók körítik, színesítik Magyarország leglátványosabb díjátadó show-ját. Olyan előadókat kértünk fel és vállalták örömmel a felkérést, akik a maguk szakterületén világszínvonalat képviselnek, a világ bármelyik színpadán megállnák a helyüket" - fejtette ki.

Egy évvel ezelőtt a férfiaknál Cseh Lászlót, a nőknél pedig Hosszú Katinkát választották a 2015-ös év sportolójának. Az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Dárdai Pál győzött, a csapatok versenyében a férfi labdarúgó-válogatott nyert, az év futballistájának pedig a válogatott kapusát, Király Gábort választották. A fogyatékos sportolók között a férfiaknál Gelencsér Róbert atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra úszó, az edzők között Galambos Zsolt kosárlabdatréner, a csapatoknál pedig a férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott lett a legjobb.

Szerző