Előfizetés

Bukott vállalkozó lett a kormány reklámarca

Publikálás dátuma
2017.01.10. 20:50
A magánember kormányhirdetésen FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Összesen 31 millió forintnyi adóhatósági büntetést halmozott fel az erősödő Magyarországról szóló kormányzati plakát egyik reklámarca. 

A 444 olvasója ismerte fel a hirdetésben látható férfit, aki egy vidéki bútorkereskedéssel foglalkozó céget vitt, és finoman szólva sem volt sikertörténet a vállalkozása. Konkrétan 11 végrehajtás van a cégén, az APEH megyei igazgatósága is a tartozás behajtását rendelte el. Az adóhatóság a cégiratok szerint még 2012-ben kezdte követelni a be nem fizetett adót és az időközben jelentősen felduzzadt késedelmi kamatot, de vannak végrehajtások 2013-ból és 2014-ből is.

A vállalkozó a portálnak megerősítette, hogy ő van a fotókon. Azonban titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia, így részleteket nem árulhatott el, de azt elmondta, hogy jelentkezett a reklámlehetőségre, és őt választották ki. A képeken - mint mondta - magánemberként szerepel, de valóban bedőlt a korábbi cége, körbetartozások miatt.

Megjegyezte, hogy ő nem csaló, tisztességesen igyekezett lezárni cégei ügyeit, ami már 4-5 éve nem működik, azóta másik, családi vállalkozást vezet, azzal minden rendben. A cégiratok szerint a bútorkereskedésnek 2013-ban még volt 11 milliós bevétele, de az üzemi eredménye már ekkor is mínuszban volt. A cég 2015-ös mérlegében bevétel már nincs feltüntetve, ugyanakkor a korábbi 19 milliós tartozás 31 millióra nőtt. A cég felszámolásának nincs nyoma.

Megfejtették, hogy az anyák miért baloldalon tartják újszülöttjüket

Publikálás dátuma
2017.01.10. 18:54
Illusztráció: Thinkstock
Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább baloldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a pozíció aktiválja a gyermek jobb agyféltekéjét, amelynek nagy szerepe jut a kommunikációt és a kötődést segítő agyi funkciókban.

A Szentpétervári Állami Egyetemen dolgozó Jegor Malasicsev és amerikai, valamint ausztrál kollégái az ember mellett tíz vadon élő állatra - a vadlóra, a rozmárra, a rénszarvasra, az antilopra, a pézsmatulokra, a juhra, a bálnára, a kardszárnyú delfinre és a kengurura - terjesztették ki a vizsgálatukat - írja a BBC News.

"Amennyiben nincs szemkontaktus, vagy az nem megfelelő, akkor az újszülött jobb agyféltekéje nem aktivizálódik. Márpedig a jobb agyfélteke felelős a társas interakciókért" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a tanulmányban vizsgált mind a tizenegy fajnál megfigyelhető volt ez az "oldalirányú tartás".

"Úgy sejtjük, hogy ez a pozíció sokkal elterjedtebb és talán az emlősök közös jellegzetessége, néhány kivételt leszámítva" - tette hozzá.

A szakemberek már régen megfigyelték, hogy az emberek és az emberfélék is előszeretettel ringatják baloldalt az utódjukat, különösen az újszülött életének első pár hetében. A gyakorlatra számos lehetséges magyarázat született, például, hogy a csecsemő így hallani tudja az édesanyja szívverését.

A Nature Ecology & Evolution című folyóiratban közölt mostani tanulmány szerint amikor az anya a saját balján, szemtől szembe ringatja a babáját, akkor a bal szemük közvetlenül egymás felé néz. Ebben a helyzetben a vizuális információ nagy része a jobb agyféltekéjükbe jut, amely a figyelemmel, a memóriával, a gondolkodóképességgel és a problémamegoldással áll összefüggésben. Ezek pedig mind szükségesek a hatékony kommunikációhoz.

A kutatók szerint a megfigyelt fiatal állatok az anyjuk jobb oldalához maradtak közel, ami azt jelenti, hogy főleg a bal szemükkel nézték az anyjukat, ami a jobb agyféltekéjüket aktiválta. Ebben a helyzetben kisebb valószínűséggel váltak külön az anyjuktól és könnyebben is találták meg őt, ha esetleg elkeveredtek.

Stresszhelyzetben az anyaállatok szintén a bal szemükkel figyelték a kicsinyüket. Ez azt jelenti, hogy a nőstény kardszárnyú delfinek a borjuk jobb oldalára úsztak, amikor a kutatók - bármelyik irányból - megközelítették őket a csónakkal. A mostani eredmények segíthetik az olyan, gyenge szemkontaktussal összefüggő betegségek tanulmányozását, mint az autizmust és az Asperger-szindrómát is magában foglaló autizmus spektrumzavar (ASD).

Ha tél, akkor D-vitaminpótlás! - Természetesen vagy étrendkiegészítővel?

Publikálás dátuma
2017.01.10. 14:16
Thinkstock illusztráció
A téli időszak beköszöntével nemcsak a napsütés lesz kevesebb, hanem ezzel együtt csökken a szervezetünkben a D-vitamin-szintje is. Ez a vitamin kulcsfontosságú a csontjaink egészségéhez illetve az izmok és az immunrendszer működéséhez- figyelmeztet a Házipatika. 

A D-vitamin (kalciferol) optimális forrása a napfény, a testünk képes megtermelni a számára szükséges D-vitamint az UVB-sugarakból, ehhez elegendő naponta körülbelül 20 percet a napon tölteni. Már persze, ha erre adódik lehetőség.

Szerencsére ezt a vitamint megfelelő táplálkozással is bevihetjük a szervezetünkbe, éppen ezért különösen a téli hónapokban érdemes odafigyelni arra, hogy minél több magas D-vitamin-tartalmú élelmiszert fogyasszunk. 

Lazac, hering, tonhal - mind remek források. A D-vitamin zsírban oldódik, így ezek az ételek a felszívódását is jelentősen megkönnyítik. Hetente legalább kétszer 150 grammnyi mennyiséget érdemes belőlük fogyasztani.

Egy tojássárgája körülbelül hét százalékát tartalmazza a napi szükséges D-vitamin-mennyiségnek, és a benne lévő zsír segíti a felszívódást is. Ajánlások szerint egy egészséges ember nyugodtan elfogyaszthat napi egy vagy két tojást anélkül, hogy aggódnia kellene a koleszterinszintje miatt. Együk tehát bátran például reggelire, vagy főve, salátába keverve!

További remek D-vitamin-forrást jelent a vargányagomba, a kakaóbab, a vaj, a tej, a máj és a belsőségek. A vitamin pótlását az ősztől tavaszig terjedő időszakban D-vitamin készítmények segítségével is ajánlott pótolni.