Önkifejezés VR-megoldásokkal

Publikálás dátuma
2017.01.12. 06:16
FORRÁS: RESEARCHTHRUGAMING.COM
A virtuális valóság (VR) szemüvegek a 2016-os Mobile World Congressen robbantak nagyot; egyre több gyártó és szoftverfejlesztő dolgozik VR-megoldásokon, az élet legkülönbözőbb területeire kínálva megoldást a szórakozástól kezdve az oktatáson és fóbiakezelésen túl egészen a VR-pornóig. A Telenor segítségével a Speak Academy a nyilvános beszéd technikájának fejlesztésében alkalmazta a megoldást, ígéretes első tapasztalatokkal.

A Telenor digitális oktatási programja, a Hipersuli keretében már a közoktatásban is kísérletezett a VR-megoldások tanórákon való alkalmazásával, majd a szemüvegeket nyári programozó táborokban használhatták gyerekek. Ősszel a Speak Academy tréningprogramját támogatta a szolgáltató a VR-eszközökkel. A nyilvános beszédtechnikák erősítésére fókuszáló tréning segít az önkifejezésben, egy nyilvános beszédben az előadó személyiségének felszínre hozásában, ami együtt elengedhetetlen a hiteles, meggyőző előadáshoz.

Gyakorlat nélkül emberek előtt beszélni, előadni szinte mindenkinek kihívást jelent. Kevés alkalom nyílik a közönség előtti beszéd gyakorlására. Iskolában erre specializált képzési anyag nincsen, az iskolásoknak a tömeg előtti szereplés jellemzően a feleltetés pillanatait jelenti, ami alapvetően nem egy gyakorlásra alkalmas, ám annál stresszesebb élethelyzet. A modern kor munkahelyei azonban elvárásként támasztják a munkavállalókkal szemben a jó prezentációs készséget, amiben a fejlett eszközöknek köszönhetően már VR-megoldásokkal is fejleszthető, növelve a munkavállaló önbizalmát és értékét a munkaerőpiacon. A Telenor számos területen kísérletezik a VR-megoldások alkalmazásával, ennek állomásaként a Speak Academy diákjait segítette ehhez a lehetőséghez.

A nyilvános beszéd technikájának fejlesztésében alapvető fontosságú a jól bevált retorikai és testbeszéddel kapcsolatos módszerek ismerete, azonban ezek hatásos alkalmazása sokszor pszichikai gátakba ütközik. Ha valaki nem „született szónok” típus, fel kell tárni azokat a gátakat, amik miatt előadóként nem képes kiteljesedni egy nyilvánosság előtt történő beszéd helyzetében. Ez sokszor korábbi, személyes traumák feltárásával, kibeszélésével történik. Ezek azonosításában segítenek a VR-szemüvegek, amelyeket viselve az előadó életszerű előadói körülmények között találja magát, maga körül ismeretlen embereket lát, akik rá, beszédére figyelnek. Ez a virtuális környezet a gátak feltárásában és leküzdésében is nagy segítséget nyújt a képességfejlesztés során.

A VR-sisakokkal és Hipernet-eléréssel ellátott eszközökkel felkészülő diákok egy díszvacsorán, 130 fős közönség előtt élőben is előadást tarthattak, 7 perces beszédben nagyközönség előtt is bemutatva megszerzett tudásukat. A frissen felkészített előadók elmondása szerint a VR-megoldásnak köszönhetően sokkal komfortosabban léptek a színpadra, ami megkönnyítette számukra a nyilvános szereplést.

Szerző

Járművek legókból - Fotógaléria!

Publikálás dátuma
2017.01.12. 06:15
FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM
Építőkockákból készített járműveket állítottak ki Budapesten. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Egy pályázat díjnyertes darabjait láthatják az érdeklődők tegnap óta a Földalatti Vasút Múzeumban, a Deák téri aluljáróban. Az összelegózott buszok olyanok, mint a valódiak, csak mindig pontosan érkeznek és sosincs zsúfoltság rajtuk.

Szerző

Jobbik - Most akkor betörtek, vagy sem?

Publikálás dátuma
2017.01.12. 06:07
Jobbikos kupaktanács a parlamentben FOTÓ: Molnár Ádám
Kicsit felfújták a történetet, abban az esetben, ha tényleg egy zárhiba volt. Viszont, ha betörtek, az már egyáltalán nem vicces. Azonban higgye el mindenki, ha így történt megkeresi majd Mirkóczki Ádámot az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) – fogalmazott lapunknak Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. 

A Jobbik szóvivőjét – akinek a Képviselői Irodaházban lévő irodáját feltörhették – eddig csak telefonon, mindössze három percen keresztül „hallgatta ki” a rendőrség. Mirkóczki a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy szerdán már be tudott jutni a helyiségbe, és első látásra nem tűnt el onnan semmi. Bár az is igaz, hogy 2014-ig visszamenőleg voltak ott dokumentumok, tehát biztos ebben nem lehet. De nem kell, hogy eltűnjön valami, elég, ha lefotózták – mondta. A politikus kitért arra is, hogy a telefonon zajló „kihallgatáson” a rendőrség csak arra volt kíváncsi, hogy vajon eltűnt-e az irodájából bármi. Azt viszont furcsának találja, hogy az AH nem is kereste, pedig nemzetbiztonsági védelem alá esik, miután az Országgyűlés nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi bizottságának tagjaként minősített információkkal is dolgozik.

Nyilvánvalóan kommunikációs szempontból sok kérdés lehet, de abszolút elképzelhető, hogy a rendőrség egy nyomozás során "csak" telefonon érdeklődik, mivel így gyorsabb, de kizárt dolognak tartom, hogy az ügy ennyibe maradjon – fogalmazott Tarjányi. A szakértő szerint a Képviselői Irodaház egy komolyan védett objektum, ráadásul az épületen belül is találhatóak kamerák. „Körülbelül 3 másodperc alatt lehetett azt tisztázni, hogy történt-e betörés, vagy nem” – legalábbis Tarjányi szerint. Mirkóczki kedden a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a kiemelten védett Képviselői Irodaházban – többek között – az ő irodáját is nyitva találta az egyik munkatársa, szerinte az fel lett feszítve. A Belügyminisztérium (BM) azonban alig néhány órával később közölte, hogy klasszikus feszítési nyom nem volt, “természetes használatból, elhasználódásból származó sérülések láthatóak”.

Szerző